Jump to content
  • 0

łódkowana amunicja do szturma?

danieloff

Question

Witam wszystkich. Mam pytanie - ostatnio trafiła w moje ręce łódka" amunicji do szturma, jedna z kilku wykopanych na Lubelszczyźnie. Powtarzam - łódka! Pięć sztuk naboi, żelazne łuski, przyrdzewiałe do siebie i umieszczone w łódce. Naboje wyglądają na szturma, na 99%. Dlaczego są w łódce, czy to może być np.amunicja używana do innego typu broni?

23 answers to this question

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie - ostatnio trafiła w moje ręce łódka" amunicji do szturma, jedna z kilku wykopanych na Lubelszczyźnie. Powtarzam - łódka! Pięć sztuk naboi, żelazne łuski, przyrdzewiałe do siebie i umieszczone w łódce. Naboje wyglądają na szturma, na 99%. Dlaczego są w łódce, czy to może być np.amunicja używana do innego typu broni?

mmichu: zgadza się ułatwia ładowanie, jednak trzeba by to sprawdzić na jakims magazynku so sturma. Jeśli mial zbyt mocną sprężynę to było by zbyt trudno. Częśc współczesnych magazynków ma takie rozwiazania, ale np kałacha z łódki to nie wiem czy da się napełnić? (Jes tu jakiś wojskowy? niech spróbuje)
Znajdowałem sturmy powkładane w zwykle łódki mauzerowaskie i raczej sądzę że robili to zołnierze, aby noszona amunicja luzem nie wypadała i nie grzechotała po kieszeniach, to taka moja spekulacja.

Wielkie dzięki za pomoc, chociaż na razie potwierdzili tylko Panowie moje przypuszczenia. Tej łódkowanej amunicji było sporo, ładowniki wyglądają na przystosowane właśnie do tej amunicji, a nie zaadaptowane np. z mausera. Ktoś mówił mi, że może jest to amunicja wykorzystywana przez sowietów, ale nie mam pojęcia, do jakiej broni.

Dzięki za wszystkie wskazówki. Nie wiem, czy zachowały się bicia na dnie łusek, bo wszystko jest przyrdzewiałe i rozpadnie się przy ozkompletowaniu" (tzn. naboje przyrdzewiały do łódki i do siebie nawzajem), ale może poświęcę jeden komplet i sprawdzę.
Pozdrawiam!
danieloff

Łódki z amunicją do MP44 zdarzają się często. Łódka jest standardowa ,taka sama jak przy amunicji 7,92 x 57 Mausera.
2 lata temu w Stegnie na Mierzei Wiślanej wykopałem w dołku około 2000 szt. amunicji do szturma" właśnie w stalowych łódkach. Prawie wszystkie przeżarte rdzą ,ale te ,które były najgłębiej tj. w piasku miały jeszcze farbę. Nawet najbardziej zardzewiałe łuski po wyjęciu z łódek mają bicia. Pewnie łódki ułatwiały napełnianie magazynków i transport amunicji.
amunicja do MP43/44---http://users.swing.be/sw017995/7_92x33.htm

pzdr
bjar_1

Bjar, mialem podobne znalezisko dokladnie w tym samym rejonie, tez totalne destrukty, oprocz tego trafilismy tam z kumplem olbrzymia ilosc zapalnikow elektrycznych wraz z ladnie zwinietymi kablami - tak mi sie przypomnialo jak o tych nabojach o sturma napisales.
jankos

Produkowane u nas karabiny kałasznikopodobne" (w każdym razie część) mają w komplecie łódki na 15 nabojów służące do szybkiego doładowania magazynka (zazwyczaj 4 magazynki i 4 łódki). Czasem można znaleźć zdjęcia czegoś takiego, może w NTW lub Komandosie?
Eryk i koty pozdrawiają

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information