Skocz do zawartości
  • 0

łódkowana amunicja do szturma?

danieloff

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich. Mam pytanie - ostatnio trafiła w moje ręce łódka" amunicji do szturma, jedna z kilku wykopanych na Lubelszczyźnie. Powtarzam - łódka! Pięć sztuk naboi, żelazne łuski, przyrdzewiałe do siebie i umieszczone w łódce. Naboje wyglądają na szturma, na 99%. Dlaczego są w łódce, czy to może być np.amunicja używana do innego typu broni?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rozumiem, dziekuję za zdjęcie, chociaż wiem, jak ta klamra wygląda, widziałem nawet taką na giełdzie, ale cena była lekko przesadzona". Gratuluję znaleziska!
Daniel
Napisano
Witam wszystkich. Mam pytanie - ostatnio trafiła w moje ręce łódka" amunicji do szturma, jedna z kilku wykopanych na Lubelszczyźnie. Powtarzam - łódka! Pięć sztuk naboi, żelazne łuski, przyrdzewiałe do siebie i umieszczone w łódce. Naboje wyglądają na szturma, na 99%. Dlaczego są w łódce, czy to może być np.amunicja używana do innego typu broni?
Napisano
Witam. To łódka a raczej podajnik ułatwiający ładowanie magazynka.Pojdyncze pakowanie nabojów jest czasochłonne a użycie podajnika znacznie skraca tę czynność. Jednym ruchem do magazynka można załadować kilka nabojów.
Napisano
mmichu: zgadza się ułatwia ładowanie, jednak trzeba by to sprawdzić na jakims magazynku so sturma. Jeśli mial zbyt mocną sprężynę to było by zbyt trudno. Częśc współczesnych magazynków ma takie rozwiazania, ale np kałacha z łódki to nie wiem czy da się napełnić? (Jes tu jakiś wojskowy? niech spróbuje)
Znajdowałem sturmy powkładane w zwykle łódki mauzerowaskie i raczej sądzę że robili to zołnierze, aby noszona amunicja luzem nie wypadała i nie grzechotała po kieszeniach, to taka moja spekulacja.
Napisano
Wielkie dzięki za pomoc, chociaż na razie potwierdzili tylko Panowie moje przypuszczenia. Tej łódkowanej amunicji było sporo, ładowniki wyglądają na przystosowane właśnie do tej amunicji, a nie zaadaptowane np. z mausera. Ktoś mówił mi, że może jest to amunicja wykorzystywana przez sowietów, ale nie mam pojęcia, do jakiej broni.
Napisano
Łódkowana była amunicja pośrednia ZSRR do karabinu samopowtarzalnego SKS. Taka sama jak do kałacha, łódki na 10 naboi. Jaśli trafiłeś ją na byłym poligonie to może być to.
Napisano
O ile dobrze pamiętam to w zeszłorocznym magazynie STRZAŁ" był artykuł na ten temat i wydaje mi się ze widziałem miedzy innymi łódki z niemieckimi nabojami pośrednimi.Sprawdze i napisze o ktory nr chodzi.
Napisano
Na http://claus.espeholt.dk/mp44.htm napisano że amunicja była łódkowana (pod koniec wojny juz nie), choc nie ma informacji w jakim celu. Jest też fotka specjalnie ukształtowanej łódki" do ładowania magazynków.
Napisano
Na 100% amunicje do szturma wkladano tez w lodki. Robil to producent. To ulatwialo przenoszenie i ladowanie. W lodce bylo po 5 sztuk naboi. Tez takie znajdowalem. Jutro podam tutul ksiazki, w ktorej o tym czytalem.
Kiler
Napisano
w sumie nic ciekawego -wykopalem łodek z szturmiakami juz sporo. dzieki lodkom zachowuja sie bicia na ammo bo to chyba wszystkie stalowki. łódka sluzyla do szybkiego ladowania . podajnik o analogicznym ksztalcie jak k98
Napisano
Na ksiezych Gorach(Grudziadz)walaly sie na polu masy amo do sturma w ludkach.W 86 raj sie skonczyl:(((( wojsko wsio zgarnelo.

Pozdr.
sten
Napisano
Dzięki za wszystkie wskazówki. Nie wiem, czy zachowały się bicia na dnie łusek, bo wszystko jest przyrdzewiałe i rozpadnie się przy ozkompletowaniu" (tzn. naboje przyrdzewiały do łódki i do siebie nawzajem), ale może poświęcę jeden komplet i sprawdzę.
Pozdrawiam!
danieloff
Napisano
Łódki z amunicją do MP44 zdarzają się często. Łódka jest standardowa ,taka sama jak przy amunicji 7,92 x 57 Mausera.
2 lata temu w Stegnie na Mierzei Wiślanej wykopałem w dołku około 2000 szt. amunicji do szturma" właśnie w stalowych łódkach. Prawie wszystkie przeżarte rdzą ,ale te ,które były najgłębiej tj. w piasku miały jeszcze farbę. Nawet najbardziej zardzewiałe łuski po wyjęciu z łódek mają bicia. Pewnie łódki ułatwiały napełnianie magazynków i transport amunicji.
amunicja do MP43/44---http://users.swing.be/sw017995/7_92x33.htm

pzdr
bjar_1
Napisano
Bjar, mialem podobne znalezisko dokladnie w tym samym rejonie, tez totalne destrukty, oprocz tego trafilismy tam z kumplem olbrzymia ilosc zapalnikow elektrycznych wraz z ladnie zwinietymi kablami - tak mi sie przypomnialo jak o tych nabojach o sturma napisales.
jankos
Napisano
Produkowane u nas karabiny kałasznikopodobne" (w każdym razie część) mają w komplecie łódki na 15 nabojów służące do szybkiego doładowania magazynka (zazwyczaj 4 magazynki i 4 łódki). Czasem można znaleźć zdjęcia czegoś takiego, może w NTW lub Komandosie?
Eryk i koty pozdrawiają
Napisano
Kurcze,identyczne łuski znajduję na pobojowisku międzi Legnicą a Chojnowem.Identyczne łuski i łódki
Napisano
Moje znalezione łódki ze szturmami są identyczne!

do Frozzera - co z tą klamrą Reichsbahn? Pisałeś kiedyś na maila, że masz taką. Na zbycie?
Napisano
I ja trafiłem taką łódkę a w niej tylko dwa naboje.A obok dwa magazynki od szturma .Aby oczyścić magazynki jeszcze w dodatku była oksyda włożyłem do octu i mi wyżar po 1\\3 magazynka.Ale zrobiłem głupote.
pozdrawiam
ubenfurer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie