wars98 Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Witam! Mam przyjemność poinformować, że 30 sierpnia 2006 r. nasza ekipa, czyli Sekcja Historyczno-Eksploracyjna Towarzystwa Przyjaciół Sopotu, kolega grubas i ja podejmiemy próbę wydobycia zabytkowego wraku pojazdu wojskowego spoczywającego pod dnem rzeki Rgilewki w rejonie wsi Grzegorzew (gm. Grzegorzew, pow. kolski, woj. wielkopolskie).Prace wydobywcze będą zabezpieczane przez Policję, Straż Pożarną, Pogotowie Ratunkowe oraz saperów.Po wydobyciu unikatowy wrak, na mocy decyzji konserwatora zabytków, ma trafić do Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu, jakie istnieje przy tamtejszym Centrum Szkolenia WojskLądowych.Patronat nad akcją objął urząd Wojewody Wielkopolskiego.Z całokształtu posiadanych przez nas informacji wnioskujemy, że wrak pojazdu jest cały i powinien być we względnie dobrym stanie.Nasza akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony mediów.Spodziewamy się obecności przedstawicieli wszystkich czołowych polskich redakcji.Unikatowa ranga wydarzenia i starania organizatorów czynią imprezę niezwykle medialną. Będą m.in.: Telewizja Polska, TVN/TVN24, Telewizja Polsat, National Geographic Polska, Polska Zbrojna, Gazeta Poznańska, Głos Wielkopolski.Zaprosiliśmy również redakcję miesięcznika Odkrywca"!Przebieg akcji będzie można śledzić na stronie Sekcji Historyczno-Eksploracyjnej Towarzystwa Przyjaciół Sopotu:www.eksploracja.eu/forumPatroni medialni:- Gazeta Poznańska (www.gp.pl),- The Warsaw Voice (www.warsawvoice.pl),- Polska Zbrojna (www.polska-zbrojna.pl),- Inne Oblicza Historii (www.obliczahistorii.pl).Sponsorzy:- Koncern Energetyczny ENERGA S.A. (www.energa.pl),- KADE s.c. (www.kade.pl),- PlupArt s.c. (www.plupart.pl).P.S. Jeśli byłyby osoby z Pomorza zainteresowane wzięciem czynnego udziału w akcji, to pragniemy poinformować, że jest taka możliwość!Wyjazd już w poniedziałek o godzinie 18:00 z Sopotu!!! Chętni(z poza TPS-u) na wyjazd mogą się zgłaszać na adres mailowy (Sekcji: eksploracja@o2.pl, względnie bezpośrednio do Oksia: oksiu@o2.pl)lub na PW Oksia na forum Sekcji. Jadący maja zabrać ze sobą: - śpiwory, - karimaty, - łopaty, - ciepłe ciuchy, - kalosze lub wodery (jak mają),- suchy prowiant. I postarać się zdobyć kamizelki odblaskowe! Do dyspozycji będzie kuchnia i prysznice, bo śpimy w jednej sali. :) W czasie akcji proszeni są o nie nadużywanie alkoholu! Serdecznie zapraszamy!Pozdrawiamwars98
El Camino Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 No wo końcu cos wiadomo :-) Powodzenia przy wydobywaniu :-)
Boruta Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 No, mi to średnio pasuje, dziękuję za podanie terminu.Pozdrawiam
michal7589 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Powodzenia przy wydobyciu i czekam na szum medialny jaki ta akcja wywoła. : )Mógłbyś zamieścić fotorelacje po wydobyciu w galerii Odkrywcy".Pozdro Michał
Cronos Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Gratulacje:) oby tak dalej - A wiadomo juz co to za unikatowy sprzet??
jaca2003 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Jadący maja zabrać ze sobą: - śpiwory, - karimaty, - łopaty, - ciepłe ciuchy, - kalosze lub wodery (jak mają),- suchy prowiant. I postarać się zdobyć kamizelki odblaskowe! To rozumiem.Ale W czasie akcji proszeni są o nie nadużywanie alkoholu! Tego już nie.Warsiu każdemu alkomat w garśc podłaczony pod laptoka i masz kontrole albo zakładasz depozyt poczym żądzisz i dzielisz.(a ja nieswiadom chciałem zabra ze sobą kratke lokalnego napoju energetyzujacego).Czyli co nie będzie YNTEGRACJI?Bo w takim razie kol Grubas mnie zje na surowo.Pozdrawiam i liczę na jakieś złagodzenie warunków pracy bo kodeks pracy przewiduje napoje chłodzące.........
Heruss Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Spoko spoko....jak nie będzie yntegracji to ja nie jade po co mam robić 350 kilosów w jedna strone zeby się napoju energetyzujacego nie napić ;) Warsowi chodzi oto żeby ludzie nie leżeli pokotem i nie trzeba było robić im klinika hehe.pozdroherussPS. do zrobaczenia w Grzegorzewie
wars98 Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Witam!Jak już pisałem akcja nasza odbywa się pod patronatem Wojewody Wielkopolskiego. A o to co pisze sam Pan Wojewoda:Poznań, 19 sierpnia 2006 roku Szanowny Pan Zbigniew Okuniewski Przewodniczący Sekcji Historyczno-Eksploracyjnej Towarzystwa Przyjaciół SopotuSzanowny Panie Przewodniczący.Pomysł wydobycia z dna Rgilewki wraku zabytkowego pojazdu wojskowego jest interesujący i z pewnością zasługuje na wsparcie. Tego rodzaju inicjatywy przyczyniają się bowiem do odkrywania i dokumentowania kolejnych tajemnic II wojny światowej. Pozwalają także wzbogacać zbiory muzealne o zabytki dotyczące tamtego okresu. Jednocześnie stanowią pasjonującą lekcją historii przyczyniając się do szerzenia wiedzy o prowadzonych na danym terenie działaniach wojennych. Świadczy o tym również historia działa samobieżnego Sturmgeschütz, które Sekcja Historyczno-Eksploracyjna Towarzystwa Przyjaciół Sopotu wydobędzie i przekaże do Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Dlatego z przyjemnością przyjmuję Honorowy Patronat nad zaplanowaną na dni 28-30 sierpnia akcją.Gratuluję ciekawej inicjatywy i życzę satysfakcji z pracy na rzecz ochrony dóbr polskiej historii i kultury. Z poważaniem Tadeusz DziubaŹródło:http://www.poznan.uw.gov.pl/215-44eae4b6b5000.htmPozdrawiamwars98
vojtaz2 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 wars98 kiedy akcja u nas , na żabim oczku, jak już będziesz pisał to zaprośc ludzi z pompami wodnymi:) Trzeba będzie wypompowac wode:) lub łopatami wykopac koryto:) Ale można tego uniknąć, podczepiając czołg i na dżwigu wytargac go z tej ciezkiej wody:)Chciałbym z wami pojechac do sopotu, ale nie mam kasy na to, kurcze:/ a fajnie się zapowoada
Lipek Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Nie no yntegracja musi być, trzeba przecież skonsolidować siły przed ostateczną rozprawą z potworem ;)Do zobaczenia w Grzegorzewie, będzie się działo!!Pozdrawiam!
vojtaz2 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Zazdroszcze tym którzy bedą jechac :(( Ale poczekam cierpliwie Wars98.......I może na jeśien będzie zjazd u mnie. Podrawiam
obert8 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 zycze powodzenia bede sledzic na biezaco pzdr
jaca2003 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Przy tak twardych zasadach określonych przez kol Warsa nie widzę tu szans na powodzenie.Najpierw obowiązki(YNTEGRACJA Panie Yntegracja) a potem przyjemności.PozdrawiamP.S.No cóż niech strace poddaję się regułom Warsika i przechodzę przybywając na miejsce do konspiracji.Myślę że ochotników do podziemia znajdę.
huk 100 Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 sory miało być napewno - jaca2003 -pozdro
oksio Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Te osoby które chcą pojechać z TPS-em mają zapewniony noclegi przejazd (darmowy) .Trasa biegnie z Sopotu przez Bydgoszcz ,Toruń .pozdr.Oksio
wojteq Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 wars98 gratuluję inicjatywy!!!Cieszę się, że Muzeum Broni Pancernej wzbogaci się o pojazd z II wś! Oby stało się to jak najszybciej.Czekam na dalsze wieści dotyczące wydobycia tej maszyny!! I oczywiście czekam na zdjęcia!!Pozdro!!wojteq
pni Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Od początku, kiedy sprawa wydała się poważna, bałem się że po wydobyciu pojazd trafi do jakiegoś muzeum, które nie będzeie wiedziało co z nim zrobić, albo co gorsza do Muzeum Wojska Polskiego. Na szczęście wybraliście jedno z najleprzych polskich muzeów z świetnym podejściem, dające szanse na odpowiednie - troskliwe - zajęcie się pojazdem, trzymam kciuki za powodzenie akcji wydobywczej. Pozdr.
suchy ss Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Witam chlopaki.A jedzie ktos ze Ślaska?czy to za daleko?bo takze bym lopata pomachal:)pzdr.Dawid
Tomko Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 Wars gratulacje :))- może ta akcja zmieni podejście mediów do nas. Szkoda że dopiero dziś zajrzałem na forum :(. Przybyłbym nawet pomimo surowych zasad co do integracji ;) Jak bedzie potrzebna pomoc w okolicach Wa-wy (tak do 300 kilo) -daj znać ; dwie szable , tfu , dwie łopaty z operatorami masz do dyspozycji :). Pozdrawiam - Tomko
wars98 Napisano 29 Sierpień 2006 Autor Napisano 29 Sierpień 2006 Witam!Dziękujemy za miłe słowa! Walczymy! Pogoda pod zdechłym kanarkiem, ale próbujemy!Pozdrawiamwars98
pik78 Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 Wars ,a co wy wlasciwie namierzyliscie ? czołg ,dzialo samobiezne ,transporter moze ? Luchsa" mi wykopcie :Dpzdr tp
vojtaz2 Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 Wars ciesze się że cie znam , czuję że się dużo od ciebie nauczę.Pozdrawiam
Cronos Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 Powodzenia i napewno będe jutro śledził media. Mam także nadzieje na jakąś szybka galeryjke z wyciagania:)
Rumburak Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 Szukam i szukam na tamtym forum, na stronie TPS doniesień z miejsca wydobycia i nic nie mogę znaleźć. A miało coś być. Wskażcie mi miejsce na stronie TPS gdzie mam tego szukać, please! Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.