polsmol Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Chdzi mi o sdkfz 251 z MWP zdobyty i urzywany przez powstańców warszawskich. W MWP jest teraz inny egzemplaż sdkfz 251. A co stało się z tym pierwszym?
feeder Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 u whatfora na stronie pisze:Gdy po południu 6 IX 1944 oddziały kpt. Krybara" opuszczały Powiśle, Szary Wilk" pozostał na ul. Konopczyńskiego. Po opanowaniu Powiśla, Niemcy prawdopodobnie zabrali pojazd do zakładów naprawczych. Po wojnie nie widziano go już.
polsmol Napisano 12 Wrzesień 2003 Autor Napisano 12 Wrzesień 2003 To możliwe, ale mogli go również zostawić jak chwata".Jednak chodzi mi przedewszystkim o to, że transporter ze zbiorów MWP który uchodził za Szarego wilka" gdzieś zniknął.
michalczewski Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Z tego co wiem Chwat" zostal zasypany w podwórzu poczty na Świętokrzyskiej (mogę się mylić). Kubuś przetrwal powstanie na terenie elektrowni powiśle. Po wojnie zostal zrekonstruowany przez swego twórcę. Natomiast Szary wilk" z muzeum wojska polskiego :), zmieniono tabliczke z tym idiotycznym napisem, potem zniknęły zewnętrzne boczne schowki (chyba mozna to tak okreslic). Nastepnie wymalowano go na piaskowy kolor (ochyda). Zdąrzyly chyba zniknąć też opony z przednich kół. Oslony km nie miał odkąd pamiętam, miał też blachę nad przedzialem bojowym. Znikną z 5-7 lat temu podobno do renowacji. A ten który stoi na trawniku przed muzeum skąd sie wziął??? Może ty Polsmol wiesz?
Marek Jaszczołt Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Obecnie stojący w MWP 251 jest egzemplarzem wydobytym z Pilicy. Faktycznie gdzieś się zapodział egzemplarz który przez długie lata stał na dziedzińcu MWP (pytanie gdzie?).Ale i on nie był Szarym Wilkiem, był to egzemplarz użytkowany po wojnie przez warszawskie MPO, zanim trafił do muzeum. BTW Szary Wilk był transporterem wariantu 251/3 (tak jak Rosi) i z nietypowych/charakterystycznych rzeczy, to po posiadał całkowicie stalowe gąsienice oraz dospawany przez powstańców pancerny dach. Śladów takiej konstrukcji na egzemplarzu ex-MPO nie było (gąsienice zawsze mogły być wymienione).
Gość Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Ale pozostaje pytanie , gdzie sie podział jeden Sdkfz z MWP ? Były kiedys głosy ze MWP sie pozbylo jednego 251 (nie chodzi mi o tego co popłynał do Hamburga - bo MWP potrzebowała pieniędzy na remont instalacji elektrycznej w budynku), ale nikt nie rozwinal tematu ... :-(
yoony Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Marek ja czytalem ze ten Szary wilk " zostal w latach 70 sciagniety z Łódźkiej wytfurni filmowej???
yoony Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 a moze napiszemy do tego pana zeby nam wilka znalazl????a moze i o 7 sytal ???http://www.radiozet.pl/czlowiek.html?wid=26163&kat=&katn=&widn=Janusz+Weiss
braun Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 w ksiązce Sdkfz 251 in Polish Museums" jest zdjęcie sprzedanego do Hamburga pojazdu Sdkfza nr.421 wydobytego z Pilicy.
yoony Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 421stoi w muzeum ten co go sprzedali nie mial budy
yoony Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 421stoi w muzeum ten co go sprzedali nie mial budy
Gość Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Najlepiej spytać wróżki Doroty. Moze za chwilę się okaże że sprzedano do Niemiec dwa, ten z buda i ten bez budy.Brawa dla ministra kultury i sztuki , teraz gdy wejdzie nowa ustawa o ochronie zabytków i dóbr kultury, będzie takie pojazdy oddawał za darmo.
Deathwatch Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 W kwestii dwóch Sdkfz wyciagniętych z Pilicy to polecam lekturę Małych monografi" numer 7 - Sdkfz 251 część IV - cały numer jest poświęcony tym właśnie sdkfz 251 wyciagniętym z Pilicy - zdjęcia , opisy itp.
polsmol Napisano 14 Wrzesień 2003 Autor Napisano 14 Wrzesień 2003 czyli nie wiadomo gdzei się podział ten transporter?
Gość Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 A moze wiecie co to byl za samolot w MWP stal na dole i gdzie sie podzial Moze bylo na forum ale sie nie orietuje gdzie . Moje informacje sa nieaktualne poniewaz widzialem go 14 lat temu i ??? go niema.
polsmol Napisano 17 Wrzesień 2003 Autor Napisano 17 Wrzesień 2003 Jest pewnie w forcie czerniakowskim. Jest tam stałą wystawa poświęcona lotnictwu.
Marek Jaszczołt Napisano 18 Wrzesień 2003 Napisano 18 Wrzesień 2003 Zarówno Ił-28 jak i Tu-2 stoją w Forcie Czerniakowskim
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.