Skocz do zawartości

Panthera w Łodzi:)

India

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam. Czemu a dlatego że jezeli fant jest w dobrym stanie jest duzo wart bilonu więc kolekcionerom czytaj chandlarzom to nie pasuje żeby tyle kasiory im kolo nosa przeszlo no i jeszcze ten mit by upadl że w Polsce nic legalnie nie mozna wydobyć tylko najlepiej partyzancku. Pozdrawiam.

Tak naprawdę to jedni starają się przekonać że prywatni kolekcjonerzy to ci dobrzy a Muzea Państwowe to ci źli.
Silnik od He111 trafił w ręce społeczników i będzie w muzeum jak by nie patrzeć państwowym i został zakonserwowany za ich pieniądze.
A jak już wiemy miał trafić do Anglii !!!
Będzie cieszył oczy wielu a nie wybranym( i Warsa w tym jest też zasługa)
I chyba oto tu chodzi.
A od Kaszub to się ...(cenzura)
Akagi masz racje z ta makulatura lepiej po cichu i wymienić może... na euro ?
Pozdr.
Oksio

Panowie, dajcie spokój, jakie duze pieniądze???
Minął juz czas że wyjeżdżają całe sprzęty za granicę z kilku powodów, można je lepiej sprzedac w Polsce, trudniej wydobyc po cichu i ostatecznie przelicznik juz nie ten.
Mam conajmniej kilka pewnych namiarów, temat tego stuga znam od jakichś trzech lat i byłem dokładnie w tym miejscu 1,5 roku temu, ale po co mam sie napinać? Zeby po akcji ktos mi go zabrał? Nie interesuje mnie równiez wydobycie i posiadanie czegokolwiek w depozycie. Wolę robic swoję, a i tak mam roboty do emerytury ze sprzetem który posiadam. Tak wiec dobrze wam życze chłopaki, ale nie róbie z siebie jedynych sprawiedliwych wsród narodów świata;-)

Lewy. Nie robimy z siebie jedynych sprawiedliwych wsród narodów świata" jak to raczyłeś napisać, ale stwierdzamy pewne fakty. Nazywamy rzeczy po imieniu.
Ty zajmujesz się lacharką". Więc w czym Ci wadzimy? Sam przyznajesz, że nie masz zamiaru wydobywać. I chwała Ci za to!
My wydobywamy, szukamy też miejsc dla naszych znalezisk. Ba! Szukamy też możliwości na ich renowacje.
Przeszkadza Ci to? Podobno nie. Więc o co Ci chodzi?

Podobno muzea państwowe to też nie Twoja działka".

To, że trudno teraz coś po cichu wydobyć to efekt pewnego wydarzenia sprzed kilku miesięcy i wiemy o co chodzi. Ustrzeleni i pozostali mają się teraz na baczności i bardzo dobrze. A złote czasy" dla nielegalnych poszukiwań, wydobyć i przemytu się skończyły. I dobrze.
Ale gdzieś tam kilka osób jeszcze łapki swędzą...

Witam. No dobrze kol.Lewy to ile jest wart taki sztug jezeli zatonol w nie naruszonym stanie a jego wydobycie ile może kosztować przecież on nie zatonol w oceanie.A ja myśle że on jest dużo wart ale czasy dzikiego zachodu powoli się kończa. Pozdrawiam

Lewy. Już Ci wyjaśniam. Ty byś zrobił machniom" (znaczy się zamianę) z takim gościem. A gdybym to ja znalazł właz od Koenigstigra to poszukałbym reszty do niego. Wiem, wiem, że to nie łatwe zadanie... ale powiedz co jest w życiu łatwe, proste i przyjemne?
Tak myślałem, że z Gniewem i innymi muzeami będziesz miał inny pogląd - właśnie o to mi chodziło.
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że w sprawie StuG-a z Grzegorzewa już się udało:
a) uzyskać pozwolenie na poszukiwania,
b) przeprowadzić poszukiwania (zakończone wynikiem pozytywnym),
c) uzyskać wszystkie(sic!), podkreślam raz jeszcze [b]wszystkie[/b] pozwolenia na wydobycie wraku
d) zgromadzić ludzi i sprzęt.
Teraz zostało już tylko samo wydobycie. I ono się odbędzie.
Potem wrak zostanie poddany renowacji.
I wiesz co mnie ucieszy? Moment kiedy pojazd wyjedzie z dołka w którym tkwił od ponad 60 lat. I odbędzie się to całkowicie legalnie. A potem kiedy okaże się, że pojazd jest poddawany pracom renowacyjnym.
Dużo bym dał by zobaczyć te głupie miny tych wszystkich którzy mówili, że to niemożliwe, że się nie da...

Panowie drodzy: Pax Pax Pax
Jako weteran" forum pozwolę sobie wyrazić zadowolenie z odkrycia Indii :)
Cieszę się, że coraz to pojawiają się słuchy o pojawiających coraz to nowych elementach przeróżnych kociaków"
I - mam nadzieję, że doczekam się choć jednej Pantery w Polsce - wszystko jedno, prywatnej czy społecznej".
Aby tylko można było na starość pocieszyć nią oko ;)

Jao weteran tego forum wiesz zapewne, że pantera była. Nie właz, nie lufa ale cała, z drobnym defektem. Pewnie wiesz też, że wydobył ją prywatny kolekcjoner. I oczywiście możesz choćby i dzisiaj nacieszyć swoje oczy jej widokiem. Wystarczy wsiąść w samolot i śmignąć sobie do Stanów. O ile masz Ważną wize.
Ale żeby była jasność. Jestem jak najbardziej za możliwością posiadania prywatnych kolekcji ale nie na zasadach jak w/w przypadek.

nie pasi mi ten uklad. ten element z włazami był oddzielną plaską płytą montowaną w płyte podwieżową. zawiasy które tu widać - a raczej miejsce po nich powiny być od zewnętrznych stron. wg mnie to nie jest to o czym piszesz... moze sie myle ale to mi wogóle na pantere nie pasi...chyba ze jakiś wewnetrzny element. bardziej jakaś kopuła pancerna. ale moze sie myle

/.../Jako weteran tego forum wiesz zapewne, że pantera była...
Grubas, oczywiście znam tę sprawę. Niestety Pantera, o której mówisz i w Stanach nie jest dostępna do powszechnego oglądania. Znajduje sie bowiem w kolekcji p. Littlefielda (o ile pamiętam) i jest w trakcie remontu a nie stoi pod chmurką i rdzewieje. Jedyny, z grona uczestników forum, który ją oglądał to Grendel.
Ja sam do oglądania mam dwie Pantery pod bokiem" ale nie o to chodzi. A chodzi o to aby wreszcie Pantera i inne niemieckie wozy pancerne były do oglądania i w Polsce i nie tylko dla wąskiej grupy znajomych. Naprawdę wszystko mi jedno czy będą to pojazdy prywatne czy państwowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie