Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Lukas P - To po jaką cholerę tam pojechali? Przecież wyjazd nie jest obowiązkowy, nie chcesz nie jedziesz. Proste, czyż nie? "

Otóż nie. Nie chcesz, nie jedziesz. Jednak żołnierz na kontrakcie (to taka umowa na czas określony) w przypadku odmowy może zapomnieć o dosłużeniu emerytury. Skończy się kontrakt - wypad do cywila. Traci nie tylko pracę ale i prawo do kwatery służbowej.
Może i honorowo byłoby odmówić wyjazdu a czy tak samo honorowo będzie pozbawić rodzinę dachu nad głową i środków do życia ? Nie jest łatwo znaleźć pracę w cywilu mając wojskowe wykształcenie, z mieszkaniem jest podobnie.

Kto chce zrozumie, kto wie swoje - zdania nie zmieni.

Co do niedbalstwa i zapuszczonych bród.
Sam często wracając do namiotu - z patrolu, ochrony konwoju, z wieży itp.- zastanawiałem jak najlepiej spożytkować wolnych parę godzin: zrobić pranie, umyć się i ogolić, usunąć wszędobylski pył z broni czy położyć się spać, bo nie wiem kiedy znów będzie na to czas.

A ten nieszczęsny emblemat hmmm... też mnie to zastanawia, jednak powinniśmy poczekać do wyjaśnienia sprawy a nie zakładać z góry czyjegoś głębokiego uczucia do AH.

Misiaczek67 - gdzie i na której zmianie byłeś? Ja na II w Babilu, później camp Lima pod Karbalą i w tamtym rejonie oberwałem.

• 4 months later...
Jak się sprawa skończyła? Tak szybko jak zaczęła... - jak wszystkie użytkowane przez Polaków w Iraku HMMWV ten również został przejęty (używany) od Amerykanów i ma na drzwiach charakterystyczny dla niektórych amerykańskich jednostek duży 3-cyfrowy numer, samochód pochodzi z kompani B, 250 batalionu wywiadu Gwardii Narodowej Stanu Kalifornia. Godło klucz-wytrych wypisz wymaluj jak z tarczy LSSAH. W symbolu amerykańskim klucz ma symbolizować tajemnicę, a to dlatego, że kompania B zajmuje się kontrwywiadem (kompania A specjalizuje się w przesłuchiwaniu jeńców). Obie kompanie zostały skierowane do Iraku.

Godło 250 batalionu wywiadu z wpisanymi godłami obu kompanii. W godle kompanii B klucz jest pochylony jak w godle LSSAH... (a zcięty róg tarczki - pewno bujna fantazja GI, której niektórym nie brakuje) - chyba że jeździli nim potomkowie dowódcy LSSAH gen.Josepha Dietricha :-) (Dietrich to po niemiecku wytrych)

• 1 month later...
IMHO - jeżeli ta fotografia nie jest fotomontażem, a na pierwszy rzut oka nie wygląda, to się ma tyle do oznaczeń amerykańskiego oddziału przesłuchującego więźniów co pięść do oka... Widać, że na zniszczonym pojeździe symbol ten jest całkiem dokładnie wymalowany - ktoś miał dużo czasu, talentu i swobody, domniemywania więc o próbie kompromitacji przez islamskich bojowników odpadają - może i oni dalej strzelają z zabytkowych stg 44 ale co oni mogą wiedzieć o lssah?? :>. Ponadto, jeśli to nie jest fotomontaż - to te wycięcie przy uchu wytrychu, wytrych z ząbkiem a nie klucz z ząbkami i te nieszczęsne 18 (miał być podobno 3-cyfrowy..?) - ktoś wiedział DOSKONALE CO ROBI i go powinno się całkowicie potępić bo zrobił to ZNAJĄC TEN SYMBOL I JEGO HISTORIĘ i zrobił to celowo! Tylko czy zrobił to Polak czy Amerykanin? Nawet gdyby w całej załodze tego pojazdu był jeden Polak, który znał ten symbol i z jakiegoś powodu go namalował - to jestem przekonany, że reszcie oddziału by się zwierzył nawet pod wódzie i by się jej nie podobał.. bardziej już skłonny jestem patrzeć na Amerykanów, brak zakazu noszenia symboli nazi w USA i ich wyczyny z Wietnamu... a Polacy? głupota? niedouczenie? Hmmm może po prostu brak zainteresowania tym tematem, bo i po co? Z całym szacunkiem - posty misiaczek67, kierowcy z Iraku sugerują jaki jest poziom wiedzy niektórych żołnierzy... i napisałem to z pełnym szacunkiem - przykładowo gościu nastawiał dupę w dobrej sprawie, może być super facetem ale ch. go boli jakiś tam symbol ;)
A i jeszcze jedno - ktoś tu nazwał Polaków okupantami. Hmm ok, tylko dlaczego nikt się nie pluje o pobyt Polaków na wzgórzach Golan w Kosowie, w Slawonii, na Haiti, w wielu misjach ONZ (i to od czasów siermiężnego komunizmu) itp itd ... Czy nagle polscy żołnierze w Iraku i w Afganistanie zakazują mówić tubylcom w ich językach? organizują łapanki na ulicach? rozstrzeliwują dla zabawy kobiety, dzieci? zarzucają cywili dla zabawy granatami? wyrywają im paznokcie kombinerkami? zaszywają ciężarnym kobietom dzikie koty w brzuchach? gwałcą palą i mordują dla zabawy? wyrywają złote zęby? palą ich domostwa z nimi w środku? testują na nich nowe szczepionki? organizują obozy pracy/przymusowe/komory gazowe/krematoria? Tak? to nie wiedziałem......

Po prostu ktoś zrobił syf - my musimy to utrzymać w ryzach i uporządkować.. dokładnie tak jak na Wzgórzach Golan

Włosy? Zarosty?
GROM - nasze najlepsze jednostki wojskowe... -> http://www.grom.mil.pl/galeria_pliki/Irak_pliki/22.htm
Fajne czupryny, nie? :>

Witam. To jakaś wierutna bzdura porównując misje ONZ na wzgórzach Golan, Kosoawie i Haiti do inwazji na Irak.Wedłóg współczesnego prawa miedzynarodowego jesteśmy okupantem w Iraku i kto wie czy za pare lat te państwo nie bedzie nas skarżyć o odszkodowania wojene przed miedzynarodowym trybunałem. Pozdrawiam.

Hmm no raczej w USA nie ma takich restrykcyjnych przepisów dotyczących symboli nazistowskich - jeżeli nie ma ich w ogóle, nie wiem dokładnie :> - na pewno duuużo łatwiej spotkać takie symbole w sklepach i na ulicach niż w Europie - w końcu Amerykanie kochają wolność słowa..
Zdjęcia amerykańskich czołgów z naziflagami to dość głośna sprawa była.
Owszem - przesadziłem może trochę porównując Golan do Iraku, ale zaznaczyć w ten sposób chciałem, że Irakijczykom daleko do pełnego zrozumienia słowa okupacja" i niech się cieszą...
Co do tego skarżenia - wątpię..

To moje pierwsze kroki na tym forum - wyczuwam nastroje...
Pozdrawiam ;)

djęcia amerykańskich czołgów z naziflagami to dość głośna sprawa była" AHA ale dla mnie zupełnie nieznana, choć interesuję się historią różnych wojen bardziej niz np moja sasiadka. Może chodzi o filmy takie jak Pluton i Złoto dla Zuchwałych.

W USA z tymi symbolami to raczej jest wolność, tak jak w Malezji i Tajlandii i własciwie na większym obszarze Ziemi. Ja myslałem że chodziło o przyzwolenie na symbole takie w US Army.

Jakby ktoś miał te zdjęcia i nazi flagi na sprzęcie amerykańskim to poproszę o zaprezentowanie z jednego. Np w Sajgonie w Muzeum Amerykańskich i Chińskich Zbrodni Wojennych, takich zdjęć nie ma, a muzeum obwieszone jest fotografiami, zresztą bardzo dobrymi.

Prostując - jak najbardziej chodziło mi o wojny w latach późniejszych typu Wietnam, a nie WWII ani o filmy ;) poszukam, poszukam albowiem gdzieś miałem takie źródełko - jeśli nie znajdę to się ukorzę i przeproszę za powielanie plotki"... :>

No to proszę (tak wiem, to nie transporter) :

http://www.vietnampix.com/bilder/face5.jpg

A US soldier after a 6-day patrol in the Da Nang region of Vietnam, 1968.

Da Nang was one of the most important ports in the Central Lowlands of Vietnam. It became the second largest urban area after Saigon, in South Vietnam, due to the large concentration of refugees and troops. Da Nang had a large air base and was therefore the site of the first landing of ground forces (two Marine battalions) on March 8th, 1965, marking the beginning of a US commitment of ground forces to Vietnam"

za:
http://www.vietnampix.com/faces5.htm

MUAHAHAHAa murzyn ze swastyką.. no no no ciekawiej jest niż myślę - szukam dalej, pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie