Skocz do zawartości

Klamry.........gdzie szukac??

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Widze że drzewa lubią klamry :). Swoją Gott mit ...itd. znalazłem właśnie pod drzewem, razem z nią był fajowy znaczek emaliowany od samochodu fiat.
dwa dni później 50 metrów dalej koles znalazł pod drzewami klamry WH i SS, aż mi się smutno zrobiło, że to nie mi się taki dublet trafił :).
Pozdro

• 3 weeks later...
Austriackie - 2 w okolicah zbiorowej mogiły (nie w mogile, zaznaczam!!!) i jedna na skarpie w okolicah okopów;
Carska - w parku na terenie dawnego garnizonu;
Pruska - w okolicach polowego cmantarzyka (nie na cmentarzyku, zaznaczam!!!).
Ogólnie tam, gdzie gubiono lub ściągano elementy oporządzenia. Niestety, najczęściej działo się to po śmierci włascicieli, dlatego klamry trafiaja się w okolicach miejsc, gdzie zbierano rannych i poległych, gdzie grzebano poleglych i dołowano uwalane krwią graty. Taka jest często okrutna prawda.

• 1 year later...
sorry za odgrzebanie tematu ale....
tak sie ostatnia zastanawiam ile łusek trzeba nakopać (przy założeniu że kopiemy w pobliżu lub na okopach) żeby wyciągnąć jedną klamrę? zapewne wszystko zależy od ustawienia wykrywacza ale maja robić np posiadacze ACE150/250 (jak ja) którzy takich ustawiać nie za bardzo cokolwiek mogą? Czy szukając klamry w w/w miejscu należy kopać wszystko co kolor?

Pozdrawiam serdecznie :)

Przez kilkanaście lat poszukiwań trwiłem raptem dwie carskie piechoty, jedną z orłem szerszym niż typowe pierwszo wojenne a drugą z węższym. Nie wiem czy były rózne w czasie pierwszej wojny czy te moje są starsze. Obie trafione na polach w miejscu dworskich siedlisk.

nurzec, zapewne trafiłeś dwa wzory - stary i nowy typ orła. Stary to ten szerszy, zazwyczaj są one ostro powycierane, węższy to nowy typ. Najlepiej zarzuć fotki na forum lub na maila to dostaniesz odpowiedź. Pozdro.

Witam! więc co do klamerek, to klamrę HJ znaleziona przy mnie w parku w Izbicy lub Cieminie, klamrę pruską z Lesie Południowym, klamerkę WH z Klęcinka. Walk faktycznie już tu nie było, może pod Główczycami- tam błąkały się długo niedobitki WH.
Zbyniek- zacznij od Lasku Północnego,mniej więcej naprzeciw starego prewentorium, zaczynałem tam od kulek ołowianych, są do dziś i będą zawsze :). Jak masz znajomych działkowiczów pod tym lasem to niech pozwolą Tobie tam połazić, i pola też tam były bogate. pozdr j

W waszych okolicach, koledzy z Zachodniopomorskiego, dobrze jest poszukać, gdzie przesiedleńcy i osadnicy, którzy w 1945 zajęli poniemieckie domy i gospodarstwa wywalali różne znienawidzone wówczas niemieckie graty. Taki przydomowy śmietniczek kryje z pewnością jeszcze niejedną klamrę. Sam się o tym przekonałem będąc na urlopie u rodzinki w tych rejonach:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie