Kiler Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 4,5 klamry na polach, same carskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 a gleboko w ziemi lezaly??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 Klamra austryiacka na przedpolu okopu rosyjskiego.Pzdr AK77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 Allegro , Kiermasz.pl ,eBAY ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 1. WH żołnierska alu - obok okopów (ani jednej łuski, tylko ta klamra)2. SS oficerska cynkowa - w lesie, na szczycie górkiPowodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 2 Sierpień 2006 Share Napisano 2 Sierpień 2006 Klamra WH - przy drzewieKlamra carska -również przy drzewie + jeszcze razem z nią leżał orzeł z pickelhauby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstergrzech Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 Widze że drzewa lubią klamry :). Swoją Gott mit ...itd. znalazłem właśnie pod drzewem, razem z nią był fajowy znaczek emaliowany od samochodu fiat.dwa dni później 50 metrów dalej koles znalazł pod drzewami klamry WH i SS, aż mi się smutno zrobiło, że to nie mi się taki dublet trafił :).Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnusio Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 ja tez swoja carska znalazlem pod drzewem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampir Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Ja swoje znalazłem w lesie blisko pojedynczych stanowisk strzeleckich. Aluminiowa i stalowa GOT MIT UNS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Austriackie - 2 w okolicah zbiorowej mogiły (nie w mogile, zaznaczam!!!) i jedna na skarpie w okolicah okopów;Carska - w parku na terenie dawnego garnizonu;Pruska - w okolicach polowego cmantarzyka (nie na cmentarzyku, zaznaczam!!!).Ogólnie tam, gdzie gubiono lub ściągano elementy oporządzenia. Niestety, najczęściej działo się to po śmierci włascicieli, dlatego klamry trafiaja się w okolicach miejsc, gdzie zbierano rannych i poległych, gdzie grzebano poleglych i dołowano uwalane krwią graty. Taka jest często okrutna prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dojara Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 klamerka jak u kolegi Wędrowcaniemiecka strzelnicado tego gwiazdka i guzikPOZD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 Miro w wekend wyszarpał 6 klamr, zobaczcie na Obliczach:)) ten to ma szczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTI123 Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 witamcarska saperów z(toporami)na skraju pola,początek lasu.byłem tam kilka razy i tylko monetki i guziki wychodziły.aż za entym razem trafiłem to cudo.ps:fotke zamieszcze za pare dnipozdrawiam-arti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 Klamry Wermachtu -w miejscu gdzie Stawek Kęszycki dochodzi do szosy na Pieski ( na gorce po lewej taki śmietniczek)SS i Luftwaffe - przy skrzyzowaniu dróg : do Piesek z drogą do Kęszycypozdr j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 sorry za odgrzebanie tematu ale....tak sie ostatnia zastanawiam ile łusek trzeba nakopać (przy założeniu że kopiemy w pobliżu lub na okopach) żeby wyciągnąć jedną klamrę? zapewne wszystko zależy od ustawienia wykrywacza ale maja robić np posiadacze ACE150/250 (jak ja) którzy takich ustawiać nie za bardzo cokolwiek mogą? Czy szukając klamry w w/w miejscu należy kopać wszystko co kolor?Pozdrawiam serdecznie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 ...ale CO maja robić... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Przez kilkanaście lat poszukiwań trwiłem raptem dwie carskie piechoty, jedną z orłem szerszym niż typowe pierwszo wojenne a drugą z węższym. Nie wiem czy były rózne w czasie pierwszej wojny czy te moje są starsze. Obie trafione na polach w miejscu dworskich siedlisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Witam, koledzy wy to macie fajnie znajdujecie hełmy, klamry itd. a ja u siebie nic nie mogę znaleźć może ktoś wie czy gdzieś koło Słupska lub Darłowa były jakieś walki lub coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Ja mam klamerkę HJ trafioną w okolicach Słupska i wcale nie było tam walk - po prostu przeszukałem dokładnie ogród i sad wokół domu mojej rodzinki. Na klamry nie ma reguł, mogą być wszędzie, tak jak inne znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 nurzec, zapewne trafiłeś dwa wzory - stary i nowy typ orła. Stary to ten szerszy, zazwyczaj są one ostro powycierane, węższy to nowy typ. Najlepiej zarzuć fotki na forum lub na maila to dostaniesz odpowiedź. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 No Ok.. ja tak sobie wydumałem że poszukałbym ich w pobliżu okopów... tylko że mi wieki zajmie wyciągnięcie wszystkich łusek zanim jakąś klamerkę wyhaczę... macie jakieś sposoby na szukanie klamer na okopach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Witam! więc co do klamerek, to klamrę HJ znaleziona przy mnie w parku w Izbicy lub Cieminie, klamrę pruską z Lesie Południowym, klamerkę WH z Klęcinka. Walk faktycznie już tu nie było, może pod Główczycami- tam błąkały się długo niedobitki WH.Zbyniek- zacznij od Lasku Północnego,mniej więcej naprzeciw starego prewentorium, zaczynałem tam od kulek ołowianych, są do dziś i będą zawsze :). Jak masz znajomych działkowiczów pod tym lasem to niech pozwolą Tobie tam połazić, i pola też tam były bogate. pozdr j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 W waszych okolicach, koledzy z Zachodniopomorskiego, dobrze jest poszukać, gdzie przesiedleńcy i osadnicy, którzy w 1945 zajęli poniemieckie domy i gospodarstwa wywalali różne znienawidzone wówczas niemieckie graty. Taki przydomowy śmietniczek kryje z pewnością jeszcze niejedną klamrę. Sam się o tym przekonałem będąc na urlopie u rodzinki w tych rejonach:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Odpowiednie auczenie się" wykrywacza i rozpoznasz klamrowy sygnał bez kłopotu. A klamry leżą czasem w najdziwniejszych miejscach, nie ma reguły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 wszędzie :):) w ziemi u znajomych na aledrogo -targi staroci itp-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.