Australian Infantryman Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Znalazłem szereg sprzecznych opinii o tym człowieku. Wiadomo, że był żydowskiego pochodzenia, wiadomo, że był szkolony przez NKWD. Dziwna była jego droga kariery : UB - KBW - lotnictwo wojskowe. W trakcie wydarzeń w 1956 r. wydał rozkaz zbombardowania radzieckiej jednostki pancernej, która miała wkroczyć od strony NRD. Wygląda na to, że zdobył zaufanie tow. Wiesława, który z zasady nie ufał Zydom i osobom żydowskiego pochodzenia. Nazywany jest pierwszym polskim dowódcą lotnictwa. Po 1968 r. usunięty z wojska i prześladowany przez Mietka Moczara i jego kolesi. Czy faktycznie był jak piszą niektórzy odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu", sprawnym organizatorem nowoczesnego lotnictwa" czlowiekiem popierającym własny przemysł lotniczy i polskie konstrukcje? Proszę Szanownych Kolegów Odkrywców o rzeczowe opinie (także negatywne) bez wylewania antysemickich pomyjów.
acer Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Tak podobno znakomity pilot. W którymś roku z okazji święta chyba WP, przygotował wspaniały pokaz lotniczy - afla" - coś w rodzaju ciasnej szachownicy z kilkudziesięciu samolotów MiG. Obecnemu na pokazie Chruszczowowi opadła szczęka jak zobaczył co potrafią Polacy...... prof. Wieczorkiewicz, zajadły antykomunista i atysocjalista, rzecz niecodzienna, bardzo pozytywnie wypowiadał się o tej postaci.
Australian Infantryman Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Słyszałem też, że z jego osobistej inicjatywy powstał Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej i ośrodki szkolenia kondycyjnego pilotów. Właściwie negatywne wypowiedzi o nim spotkałem tylko w radosnej twórczości katonarodowców.
Gunship! Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 Podobno głośno też mówił o tym żeby zainteresować się J-35 Draken ze Szwecji zamiast MiGów 21 :) Chciał też nawiązać bliższa współpracę ze Szwedami.Oczywiście co do Drakenów to wiadomo było że Wielki Brat nie pozwoli na to :)Niedawno Wielki Brat tylko zza oceanu nie pozwolił na Gripeny :)
Australian Infantryman Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 A, czy znacie jakieś źródła pisane, gdzie byłyby jakieś bliższe informacje o nim ?
acer Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Obawiam się że to postać zapomniana. Znaczy pisane źródła o Bieleckim to tylko chyba IPN w szczegółach. Jedyne jego lepsze zdjęcie mam w albumie z okazji XX lecia LWP. Osobiście jako dowóda Wojsk Lotniczych, pilotował samolot MiG, współpasażerem był ówczesny Minister Obrony Narodowej.
Darek419 Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 http://www.pilot.skarb.telsat.wroc.pl/b05.htm
kindzal Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Wsławił się rozkazem ostrzelania kolumny wojsk radzieckich maszerujących w 1956 roku na Warszawę. Na szczęście Rosjanie wycofali się, zanim rozkaz został wykonany.http://wyborcza.pl/1,77062,3782009.htmlW czerwcu 1956 wydał rozkaz polskiemu lotnictwu prowadzić potajemnie rozpoznanie ruchu wojsk radzieckich z Obwodu Kaliningradzkiego.Jako szef WUBP w Krakowie kierował walką z podziemiem niepodległościowym, przede wszystkim z oddziałem Józefa Kurasia Ognia". http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Frey-Bieleckihttp://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/zobacz-twarze-krakowskiej-bezpieki/zdjecie/kptmjrpplk-jan-bielecki,966523
balans Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Bardzo dawno temu, ktoś związany z lotnictwem wojskowym opowiadał mi o nim, że osobiście startował na MiGu 15 na przechwycenie amerykańskiego samolotu szpiegowskiego. Tyle, że brakło mu jeszcze sporo pułapu, tak że szpiega" zdążył sobie jedynie oglądnąć przez chwilę od dołu. Szczegółów [roku], w którym to miało miejsce niestety już nie pomnę.
bandolero Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Acer, z tym Chruszczowem to nie przesadzaj. Sądzisz, że ten niegramotny prymityw potrafił docenić kunszt lotników???
pomsee Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Być może tak - wszak sam zasłynął z tańców ludowych wykonywanych przed Stalinem ;)
balans Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Bandolero, dlaczego twierdzisz, że Chruszczow był cyt. iegramotnym prymitywem"?Gdyby takim był, to by po pierwsze nie przeżył stalinowskich czystek. Po drugie nie wykończyłby Berii i po trzecie nie stworzyłby z CCCP rakietowo nuklearnej potęgi...Tu przypomnę ciekawy epizod, jak to właśnie Chruszczow na jednej z wojskowych parad [w tym z udziałem lotnictwa] zszedł nagle i niespodziewanie z trybuny, a zaraz potem zwołał naradę z udziałem najwyższych władz wojskowych i zadecydował: koniec z rozbudową strategicznego lotnictwa bombowego - stawiamy na rakiety!I tym sposobem do lamusa trafiły np wprost futurystyczne, tytanowe bombowce Suchoja, na budowę których cofnięto fundusze, ale za to przez ładnych parę lat Rosja przodowała w dziedzinie techniki rakietowej...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.