Skocz do zawartości

co z Pantera?

Gość bruno

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
no co ty ...... rdzewieje dalej aż ja jakis chłopek na złom wyciagnie i po problemie...
Napisano
Spokojnie. Sprawa się przeciąga ze względu na brak transportu. Wg moich danych być może w tym tygodniu będzie po wszystkim.
Napisano
Za dużo się nie spodziewajcie, chociaż ...
Ja i tak lubię najbardziej tę z MWP - bo gdzie indziej można sobie tak dokładnie obejrzeć np. te wszystkie wahacze i drążki? Wraki mają też swój urok...

Pzdr,

jotes
Napisano
Relacja bezpośrednia. (właściwie pośrednia)

Wrak został odkopany po bokach koparką i wypłukano trochę piachu dookoła. Aktualnie w tej chwili czterech nurków próbuje podczepić liny do wraku. Na brzegu czeka już ciągnik balastowy z wyciągarką. Jeżeli uda się zaczepić to będzie trochę rwania bo wrak siedzi dosyć głęboko w mule.

Kolejne relacje zamieszczę jak coś będzie się działo. Może jeszcze przed wieczorem wrzucę fotki z akcji.
Napisano
Ostatnie info z terenu brzmiało:

- wyrwano urwano tylną ściankę kadłuba która była osłabiona i prawie odcięta przez złomiarzy, reszta siedzi mocno w piachu

- zdjęcia z akcji już ładują się na serwer
Napisano
Relacja naocznego świadka ;-)Po zerwaniu dwóch lin i wyciągnieciu kawałka tylnej płyty(urwało sie to ,co było mocno nacięte palnikiem)zmieniono metodę wyciągania i coś drgneło-z wody poszły mityczne bąbelki".Lecz nastające ciemności zakończyły akcję ok godz 21-ej.Ciag dalszy dzisiaj ok 10-ej rano,relacje na żywo w Radio Kielce" (podobno jest on-line w necie).Zdjęcia wkrótce.Grzebiuszka
Napisano
Niestety szkoła mnie zatrzymała i nie byłem na miejscu wydobycia ciałem. Ciekawe jak tam im dzisiaj poszło? są jakies nowe wieści? Jak ją wyszarpia to będę jutro w MOB i zobaczę.

pzdr
bjar_1
Napisano

Nareszcie juz się nie mogłem doczekać. Żeby tylko się udało - może źle dobrali linę - firma w której pracuję do wyciągania 400 m odcinka rurociagu stalowego fi 800 mm (obciązonego wodą) z głębokości 12 m pod powierzchnią terenu uzywała trochę innego sprzetu - liny minimum fi 40 mm, prowadzonej przez zblocze i WZT2 wraz z porządną koparką i dźwigami bocznymi na gąsiennicach, a i tak udało się wyszarpać rurę po tygodniu zmagań i wykonaniu różnych dodatkowych operacji. To była moja druga akcja ratunkowa na tego typu robotach. Gazeta trochę przesadziła z mozliwościami ciągnika Faun - 600 t owszem uciągu ale ładunku na naczepie, a nie na wyciągarce - WZT ma 100 t na wyciągarce.
Trzymam kciuki i czekam na dalsze relacje.
Poazdrawiam
Jarek H
P.S. Czy zdjęcia są w Galerii ???

Napisano
Około 16.45 pantera wynurzyła się z wody. Niestety z powodu padnięcia akumulatorków w cyfrówce zdjęć nie mam.
Napisano
Tutaj są zdjęcia:
http://www.pkrzysz.republika.pl/wydobycie2.html
Pzdr
Bodziu
Napisano
Są, ale ich nie ma, bo przekroczony jest jakiś limit transferu.
Napisano
Stan mniej więcej jak ta z MWP, chociać ma prawie komplet kół, więc będzie trochę lepsza. No i może po oczyszczeniu wyjdzie coś ciekawego, ale nie sądzę, skoro była wysadzona od środka.

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie