Skocz do zawartości

Ku pamięci Nikodema Butrymowicza

kopao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z żalem informuję że dziś rano zmarł nasz kolega, znawca fortyfikacji Nikodem Butrymowicz. Śmierć nastąpiła w wyniku powikłań pooperacyjnych (serce). Dziekuję wszystkim tym, co oddali krew na operacje Pana Nikodema.
Nikodem Butrymowicz był wieloletnim skarbnikiem ZG Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji. Pisywał ciekawie o fortyfikacjach w miesięczniku ODKRYWCA" Znał dobrze historię Żoliborza i wielokrotnie o niej pisał i referował na konferencjach naukowych TPF i Budownictwo Podziemne.

Cześć jego pamięci.
Koledzy z TPF

Na pamiątkę mojej współpracy z Panem Nikodemem, Podziemna Trasa Turystyczna Forteca" w Warszawie nosi jego imię.

Zbigniew Rekuć
Napisano
[*] Każda śmierć jest przykra, tymbardziej jeśli wraz z człowiekiem przepada taka bogata wiedza jaką pan Nikodem zapewnie posiadał.
Napisano
byłem na serii wkładów o fortyfikacjach na mazowszu w tym jeden był prowadzony przez pana Nikodema Butrymowicza.
Napisano
Poznałam Pana Nikodema na konferencji w Książu. Wiele razy publikował na łamach Odkrywcy" swoje artykuły na temat fortyfikacji, których był wielkim znawcą. Okrutny żal, że muszę pisać... był. W imieniu Wydawcy i calej redakcji składam głębokie wyrazy współczucia Rodzinie.
Izabela Kwiecińska
Napisano
Pan Nikodem Butrymowicz to wielki znawca Twierdzy Brześć,w której się urodził,mieszkał wraz z rodzicami.Jego ojciec pułkownik doktor Nikodem Butrymowicz był lekarzem wojskowym,komendantem 9 Szpitala Okręgowego w Twierdzy Brześć.Zapamiętałem Pana Nikodema jako wspaniałego gawędziarza,kopalnię wiedzy na temat Twierdzy Brześć i nie tylko,człowieka niezwykle przyjaznego ludziom i uczynnego,prawdziwego fascynata historii.Tacy ludzie chyba rzeczywiście rodzili się tylko przed wojną i tylko na kresach,stąd Takich już dzisiaj niewielu.Ci wspaniali nieliczni odchodzą już pozostawiając nas w głębokim żalu,Tacy Ludzie nigdy nie powinni odchodzić!!!Na zawsze pozostanie w mojej pamięci.Ogromny żal...
Napisano
Miałem przyjemność wielokrotnie słuchać opowieści Pana Nikodema podczas wspólnego zwiedzania fortyfikacji w różnych zakątkach kraju podczas konferencji TPF-u.
Odszedł Wielki Znawca Fortyfikacji. [*][*][*]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie