kopao Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 Z żalem informuję że dziś rano zmarł nasz kolega, znawca fortyfikacji Nikodem Butrymowicz. Śmierć nastąpiła w wyniku powikłań pooperacyjnych (serce). Dziekuję wszystkim tym, co oddali krew na operacje Pana Nikodema. Nikodem Butrymowicz był wieloletnim skarbnikiem ZG Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji. Pisywał ciekawie o fortyfikacjach w miesięczniku ODKRYWCA" Znał dobrze historię Żoliborza i wielokrotnie o niej pisał i referował na konferencjach naukowych TPF i Budownictwo Podziemne.Cześć jego pamięci.Koledzy z TPFNa pamiątkę mojej współpracy z Panem Nikodemem, Podziemna Trasa Turystyczna Forteca" w Warszawie nosi jego imię.Zbigniew Rekuć
Boruta Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Nie znałem Człowieka, ale składam szczere kondolencje na ręce rodziny.
Cronos Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 [*] Każda śmierć jest przykra, tymbardziej jeśli wraz z człowiekiem przepada taka bogata wiedza jaką pan Nikodem zapewnie posiadał.
tetu8 Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 byłem na serii wkładów o fortyfikacjach na mazowszu w tym jeden był prowadzony przez pana Nikodema Butrymowicza.
sqh Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Cóż tu rzec... Pozostało jeszcze tyle pytań, których nie zdążyłem Mu zadać...[']
redaktor Napisano 22 Lipiec 2006 Napisano 22 Lipiec 2006 Poznałam Pana Nikodema na konferencji w Książu. Wiele razy publikował na łamach Odkrywcy" swoje artykuły na temat fortyfikacji, których był wielkim znawcą. Okrutny żal, że muszę pisać... był. W imieniu Wydawcy i calej redakcji składam głębokie wyrazy współczucia Rodzinie. Izabela Kwiecińska
Edgar G. Napisano 22 Lipiec 2006 Napisano 22 Lipiec 2006 Pan Nikodem Butrymowicz to wielki znawca Twierdzy Brześć,w której się urodził,mieszkał wraz z rodzicami.Jego ojciec pułkownik doktor Nikodem Butrymowicz był lekarzem wojskowym,komendantem 9 Szpitala Okręgowego w Twierdzy Brześć.Zapamiętałem Pana Nikodema jako wspaniałego gawędziarza,kopalnię wiedzy na temat Twierdzy Brześć i nie tylko,człowieka niezwykle przyjaznego ludziom i uczynnego,prawdziwego fascynata historii.Tacy ludzie chyba rzeczywiście rodzili się tylko przed wojną i tylko na kresach,stąd Takich już dzisiaj niewielu.Ci wspaniali nieliczni odchodzą już pozostawiając nas w głębokim żalu,Tacy Ludzie nigdy nie powinni odchodzić!!!Na zawsze pozostanie w mojej pamięci.Ogromny żal...
Grzebiuszka Napisano 22 Lipiec 2006 Napisano 22 Lipiec 2006 Miałem przyjemność wielokrotnie słuchać opowieści Pana Nikodema podczas wspólnego zwiedzania fortyfikacji w różnych zakątkach kraju podczas konferencji TPF-u. Odszedł Wielki Znawca Fortyfikacji. [*][*][*]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.