Skocz do zawartości

White's Prizm II

pavelock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś może posiada taki wykrywacz ?
Chciałbym uzyskać jakieś informacje jak pracuje i czy warto go kupić ?
dziękuje z góry za wszelkie rady i podpowiedzi .
Napisano
Najtańszy" wykrywacz dynamiczny VLF w ofercie White'sa. Zastąpił Classica I SL. Prosty w obsłudze i w miarę skuteczny szczególnie w miejscach nie przeszukiwanych przez innych z lepszymi wykrywaczami. Dobry start dla początkującego.
Napisano
Pracowalem na Prizm III. Roznica polega na tym, ze Prizm II nie ma wskaznika glebokosci. Wykrywaczjest czuly na kolor, szybko go oznajmia. Zasieg tez bardzo przyzwoity, drobe fanty bez problemu wyciaga z 20-30 cm. Jest niezmiernie zwarty i lekki, co pozwala spedzic wiele godzin w terenie. Bardzo ladnie rozpoznaje stal i folie alu wiec nie bedziesz kopal smieci wykonanych w tych metalach. Jesli masz jakies pytania, pytaj. Sprzet na pewno godny uwagi.
Napisano
Plusy tego wykrywacza już praktycznie są wymienione..,a minusy to brak regulacji głośności, trochę mała sonda - 20cm..., a także to, że składa się z dwóch części, więc jest dość długi i w mały plecak nie ma szans go wpakowac...
Ogólnie jest moim zdaniem jak najbardziej ok - kupiłem i nie żałuję.
Napisano
Dziękuję bardzo wszystkim za posty . Koval po prostu napisz jak ci się z nim pracuje . Jakie ustawienia stosujesz , czy chodzisz na dynamiku , czy statyka .
Do tej pory chodziłem z polskimi wykrywaczami , dlatego mam blade pojecie o sprzęcie zachodnim. Ostatnio z masterem II . Nie było źle , tylko dyskryminacja trochę zawodziła . I ostatnie pytanie - Whites Prizm II czy może Tesoro Cibola ?
Dzięki i pozdr.
Napisano
Obsługa banalnie łatwa - regulujesz tylko czułość i dyskryminację wybiórczo (strzałką oznaczasz na wyświetlaczu co ma odrzucać). Chodze tylko na dynamiku, funkcja statyczna w tym sprzęcie to Pinpoint, więc tylko tym namierzam...Dyskryminacja chodzi bardzo dobrze.
Krótko mówiąc praca łatwa i przyjemna...
Porównania z Tesoro nie potrafię określic - nie testowałem...
Jeżeli chodzisz za drobnymi kolorami, to będziesz zadowolony - jest bardzo czuły i wyłapuje bdb, na militarkę trochę gorzej, ale całkiem przyzwoicie...
Pozdrawiam!
Napisano
Nie bylabym pewna czy lepszy jest Tesoro od Whitesa, widzialam w akcji oba i zdecydowanie wiecej od Ciboli na tym samym polu wyciągnął kolega z Whitesem Prizm II.

Moze dlatego, ze Whites ma wyswietlacz?
Napisano
Witam!

Muszkieterko - różne mogą być przyczyny tego, że ktoś wyjął więcej Prizmem II.. Może ten ktoś z Cibolą miał zbyt wysoko (leniuchowato) ustawioną dyskryminację? A może chodził z wyłączonym sprzętem?:)) Faktem jest, że Cibola ma wiekszy zasięg, zwłaszcza na superstrojeniu"..

Pozdrawiam

VW
Napisano
No to teraz zupełnie nie wiem co wybrać . Więcej pozytywnych opinii słyszałem nie tylko na tym forum na temat Tesoro Ciboli. Więc chyba jednak zdecyduję sie na niego .
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam pavelock.
Napisano
Tu też porównywane są zdecydowanie dwa różne wykrywacze. Prizm V i Cibola to można jeszcze porównywać. I tu ... no nie wiem czy Prizm przypadkiem nie jest lepszy ? Cenowo chyba tak.

Pozdrawiam Verte
Napisano
Przepraszam! Cibola jednak kosztuje znacznie mniej niż Prizm V i to, co powiedziałem wyżej unieważniam :-)))))

Pozdrawiam Verte
Napisano
Maksymalny zasięg Prizma V na dużą srebrną monetę to 30 cm, to akurat dokładnie sprawdzałem, natomiast Cibola tego samego rubla bierze do 35 cm i 37 cm w Superstrojeniu. Lada moment otrzymam dostawę Prizmów to zrobię test dla II i III.
Napisano
Nawiązując do mojej wypowiedzi powyżej i uwag do niej - oboje mieli ustawione na najniższych skalach, z tym że chłopak z Prizmem znacznie mniej kopał śmieci, gdyż jak mu wyświetlacz wskazywał folię, to już jej nie kopał, i fakt, że jego Prizm wykopał znacznie więcej monet od Ciboli moze jest spowodowany tym, że kolega z Cibolą kopał niemal wszystko, i sporo czasu tracił na folijkach i tego typu śmieciach.

Wczsesniej robilismy testy wyswietlacza i wzorowo wskazywał żelazo (gwóźdź), folię (wieczko od jogurtu) czy też monetę (boratynka).
Natomiast w Ciboli trzeba mieć chyba dobry słuch, bo czasami dźwięki na poszczególnych testach nam się zlewały (poza żelazem) i potem kolega nie będąc pewnym dzwięku kopał wszystko jak leci, tracąc sporo czasu na folijki itp.
Napisano
Oczywiscie nie twierdze ze Prizm jest znacznie lepszy od Ciboli, myślę że parametry mają bardzo zbliżone, może nawet - jak moi przedmówcy wskazywali - Cibola ma nieco większy zasięg.
Uważam że największa różnica między nimi polega na tym, że Prizm jest bardzo łatwy w obsłudze, wystarczy go włączyć i już można szukać, czerpiąc wiedze o sygnale z wyświetlacza, natomiast Cibola wymaga nieco doświadczenia i osłuchania, może lepiej ją słychać" w słuchawkach.
Na pewno oba są bardzo lekkie i dobrze wyważone.
Napisano
Dyskryminacja i słuchawki są po to aby je używać a folia po to by jej nie kopać. Jeżeli ktoś zrobi dużą kulkę z folii po zjedzeniu kanapki to nie ma silnych.
Napisano
Mam Cibole i uważam, że na monetki jest extra. Obsługa jest banalnie prosta a kilka razy w terenie w zupełności wystarcza aby się z nim osłuchać. Folii bardzo mało wykopuję, żelazo tylko duże a i to tylko dlatego, że mam nadzieję na coś ciekawego. Dyskryminacja bardzo dobra. A ilość wykopanych monet przy podobnych wykrywaczach na tym samym polu nie jest dobrym miernikiem jakości sprzętu. Jeden przemiata nisko inny trochę wyżej, jeden kopie częściej (np. śmieci) inny rzadziej ale pewniejsze sygnały, jeden ma większy zasięg ramion, innych chodzi szybciej itd, itp.
Pozdrawiam.
Napisano
Zasięgi Prizm II i III są identyczne:
rubel srebrny Katarzyny II, śr. 36 mm - do 29 cm
boratynka/1 gr obiegowy - do 21 cm
hełm wojskowy w trybie dyskryminacji - do 60 cm
hełm wojskowy przy wciśniętym Pinpoincie - do 80 cm

Zasięg Ciboli:
rubel srebrny Katarzyny II, śr. 36 cm - do 35 (37 Superstrojenie) cm
w tej chwili nie mogę sprawdzić na boratynce/1 gr obiegowym
hełm wojskowy w trybie dyskryminacji - do 80 cm
nie mogę sprawdzić przy wciśniętym Pinpoincie
Napisano
Mam wobec tego pytanko co posiada whites prizm III czego nie posiada prizm II ? Czy warto placic wiecej za prizm III?Zasiegi sa bowiem takie same.Co wobec tego sie zmienilo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie