Kiler Napisano 17 Lipiec 2006 Autor Napisano 17 Lipiec 2006 Jak wyglądały pagony wojskowe II RP. Macie moze jakies rysunki, zdjecia itp. Czy byly na nich przyczepione jakies cyferki mosiezne. Mam takowa i chce zidentyfikowac.
krzyhal Napisano 17 Lipiec 2006 Napisano 17 Lipiec 2006 U nas - tzn w II RP - to chyba były raczej naramienniki, pagony to bardziej na wschód!!!
Gebhardt Napisano 18 Lipiec 2006 Napisano 18 Lipiec 2006 Krzyhal - dokladnie, moj dziadek sie klania. Wszystko co trzeba powinno byc w Dzienniku Rozkazow MSWojsk (na oko roczniki 1936 i 1937).
Kiler Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Napisano 18 Lipiec 2006 Niech bedzie, ze naramienniki. Czy byly na nich przyczepiane numery pulkow piechoty w postaci mosieznych cyferek?
dr.Wstrząs Napisano 18 Lipiec 2006 Napisano 18 Lipiec 2006 WitamDopiero dzisiaj udało mi się zalogować chociaż próbuję od wczoraj.W/g Podręcznika podoficera" Warszawa 1930 numeracja na naramiennikach powinna być tłoczona z blachy z białego metalu. Możliwe że wykonywano je z mosiądzu a następnie np. chromowano lub niklowano. Obok wzory cyfr i naramiennikówPozdrawiam dr. W
krzyhal Napisano 18 Lipiec 2006 Napisano 18 Lipiec 2006 Kiler - moja babcia też mówiła pagony, a dziadek się wtedy z niej nabijał i tłumaczył wnukom co i jak. Wedle mądrych ksiąg - numery porządkowe formacji u oficerów były w zasadzie haftowane na naramiennikach kurtki i płaszcza nićmi srebrnego szychu, rzadziej tłoczone z białej blachy, podoficerowie mieli do 1936 r. numery wytłaczane z białego metalu, a szeregowcy dla oszczędności malowane farbą olejną barwy żółtej (słonecznikowej). Od 1936 tylko w mundurze służbowym, z tym że podoficerowie i szeregowcy - haftowane szarostalowym jedwabiem na specjalnie wykonanej nasuwce sukiennej, nakładanej na naramiennik tak by nie zakrywała oznak stopni.Natomiast, najlepiej by było, gdybyś mógł zamieścić jakąś fotkę swojej mosiężnej cyferki, wtedy Forumowi Experci będą mogli ci bardziej pomóc.
krzysiek Napisano 18 Lipiec 2006 Napisano 18 Lipiec 2006 Oczywiście pułki, które miały prawo do monogramu szefa honorowego nie nosiły numerów, ale monogram. PozdrawiamKrzysiek
Kiler Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Napisano 19 Lipiec 2006 dr.Wstrząs niesamowicie fachowe podejscie do tematu. Dzieki serdeczne. Dziekuje tez krzyhalowi, choc na poczatku zniechecil mnie lekko i myslalem, ze juz w temacie sie nie udzieli. Zdjecie cyferki zamiesze jak najszybciej, co byscie pomogli mi ja zidentyfikowac.
Wilniuk Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Pamiętaj Kiler, że dr. Wstrząs podal oznaczenia stopni w/g stanu z 1930 r. Po tym czasie nastepowala jeszcze ewolucja Ostatnia zmiana nastąpila w 1938 r. gdy m. in. stopnie sierżanta i st. sierż uzyskały taki wygląd jaki mają dziś.
krzyhal Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Kiler - sorry, wcale Cię nie chciałem zniechęcać - to tylko odrobina ironii - poza tym w ogóle nie zerknąłem na licznik - a poza tym przypomniało mi się dzieciństwo, dziadek i babcia itp.krzysiek - oczywiście masz rację, ale po pierwsze nie chciałem za bardzo namieszać w głowie Kilerowi, a po drugie nie chciało mi się pisać od razu całej encyklopedii.pozdro krzyhal
Kiler Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Obiecane zdjecie cyferki.I co, to polska cyfra z naramiennika? Jak uwazacie?
Boruta Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 Myslę, że to pułkowa przedwojenna.Pozdrawiam
akcej Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 WitamOdgrzewam tematchcę zapytać kolegów o wymiary nasuwek na naramienniki wielkość wyszywanych cyferek oraz to czy ich wygląd na fotce powyżej jest prawidłowy dla kurtki wz 36pozdrawiam akcej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.