krzysiek Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 He... Nie dość, że jesteś wulgarny, to nie wiesz nawet czym było Verdun, jaka jest różnica pomiędzy Verdun a Bzurą i dlaczego jest taki zakaz....Poczytaj, porozmawiaj z ludźmi... może kiedyś zrozumiesz. PozdrawiamKrzysiek
acer Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 O ile dobrze pamiętam za wulgaryzmy i teksty typu ha w de to jest banik. Zobaczymy co powie Bocian.
ODZYSK77 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 krzysiek (1054/19) 2006-06-29 13:52:00He...Nie dość, że jesteś wulgarny, to nie wiesz nawet czym było Verdun, jaka jest różnica pomiędzy Verdun a Bzurą i dlaczego jest taki zakaz....Poczytaj, porozmawiaj z ludźmi... może kiedyś zrozumiesz.PozdrawiamKrzysiekOk.Chcesz polemizować-więc mozemy zacząć.Tylko wytłumacz mi jaka jest róznica miedzy verdun a bzurą-zakaz jest i tutaj i tutaj i mysle, że z powodzeniem można postawić miedzy nimi znak równosci.Czy dla ciebie cmentarz komunalny a cmentarz na powązkach to dwie różne sprawy?I na jednym i na drugim powinno sie zachowywać jednakowo godnie.A tymczasem ty mi wjeżdzasz ze verdun jest be ale bzura cacy.To ty nie masz pojecia jaka jest różnica między tymi dwoma miejscami na ziemi i nie ruszam tu aspektów historycznych.A co do mojego wulgaryzmu-jestem jaki jestem :-)Pozdrawiam - Grzesiek
danieloff Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 A tak swoja drogą, jak na takie pobojowisko, to niespecjalnie ciekawe fanty, w sumie nie ma się czym chwalić.
ODZYSK77 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 danieloff (1349/63) 2006-06-29 14:04:00A tak swoja drogą, jak na takie pobojowisko, to niespecjalnie ciekawe fanty, w sumie nie ma się czym chwalić.W sumie tak ale napisałem,że kopalismy tam tylko max 2 godzinki.ozdrawiam
krzysiek Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Różnica jest taka, że pod Verdun, na w sumie bardzo niewielkim terenie zginęło wg szacunków 600 tysięcy żołnierzy. Żołnierzy wielokrotnie mielonych przez artylerię.Dla ułatwienia powiem Ci, że w 1939 roku na terenie całej Polski(!) zginęło 60 tysięcy.To dlatego właśnie Verdun traktowane jest jako cmentarz.Rozumiesz teraz dlaczego tam się nie kopie? To po prostu jest cmentarz. Tam nie ma metra ziemi nie wymieszanego z ludzkimi kośćmi.PozdrawiamKrzysiek
wulfgar Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 kiedyś było takie powiedzenie wpuścić ruskich na sahare to zabraknie piasku" to teraz mozna sparafrazować: wpuścić niektórych Polaków z wykrywaczem np do Francji to rozorają wszystko"A moze mówienie tutaj o zasadach i pewnym etosie poszukiwań nie ma sensu. Tak czy owak zazdroszcze wam bytności w takim miejscu, pomijając przedmiot sporu.
ODZYSK77 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 krzysiek (1057/19) 2006-06-29 14:07:00Różnica jest taka, że pod Verdun, na w sumie bardzo niewielkim terenie zginęło wg szacunków 600 tysięcy żołnierzy. Żołnierzy wielokrotnie mielonych przez artylerię.Dla ułatwienia powiem Ci, że w 1939 roku na terenie całej Polski(!) zginęło 60 tysięcy.To dlatego właśnie Verdun traktowane jest jako cmentarz.Rozumiesz teraz dlaczego tam się nie kopie? To po prostu jest cmentarz. Tam nie ma metra ziemi nie wymieszanego z ludzkimi kośćmi.PozdrawiamKrzysiekWszystko ok. Krzysiek tylko na tym tak newielkim terenie zgineło nie 600 tysięcy tylko ok milion osób-dane pochodzą z reportazu na programie PLANET sprzed bodajze 3 dni.Wiem doskonale ile tam osób zgineło ale nie umniejsza to faktu, ze skoro mamy sie szanować i traktowac jednakowo to tak samo jak verdun poinnismy poszanować np: bzurę czy hel.To, ze w jednym miejscu zgineło milion osób a w drugim np ylko" kilkadziesia czy kilkaset nie zmienia postaci rzeczy, że i jedno i drugie jest cmentarzyskiem i szacunek wienien sie jednakowy.Skoro nie sznujemy polskich pól bitewnych-dlaczego robicie afere o francuskie pola smierci.Traktujmy wszystkich jednakowo i dopiero wtedy moralizujmy na jakis temat a nie stwarzajmy podziałów na miejsca bardziej i mniej swiete.Tak czy siak dla mnie morał z tych wiekszosci wypowiedzi jest jeden(do którego odwage miał sie przyznać tylko jeden forumowicz- wulfgar (265) - i szacunek mu za odwage):zazdrosć zazdrosci jeszcze raz zazdrosc.Ale to chyba u nas cecha narodowa.Pozdrawiam wszystkich-GrzesiekPs: A tak na marginesie chciałbym sie dowiedzieć ilu tak naprawde z Was wszystkich bedąc w takim miejscu, z wykrywaczem w bagażniku nie pokusiłoby się o odpalenie go chociazby na chwilkę:-)Nie oszukujcie się-niewielu!!!:-)
ODZYSK77 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 danieloff (1352/63) 2006-06-29 14:57:00Kusiłoby, kusiło...:-):-):-)
Czarek Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 panowie tak prawda że większość z naszych fantów jest po żołnierzach którzy zginęli-a choćby dla przykładu przestrzelony hełmik?to co tak sobie...najewniej ktoś dostał w głowę,ciało zabrali on został,tak jak wiele wyposażenia itpwiec każde miejsce potyczek bitew itp należałoby uznac za cmentarz i co byście kopali wtedy???-sory ale nie rozumiem o co się wykłócacie-Verdum to takie samo pole bitwy jak Bzura i co ma do rzeczy wykłocanie się-tu zginęło tyle tysięcy a tu tyle?serio wydaje mi się że niektórym żal jest i zazdrość że sami nie pojechali i daltego tak tu najezdżają...pomysł wyprawy fajny-fanciki jak na tak krociutkie kopanie bardzo ciekawe:)gratuluję
wulfgar Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 usciślam: zazdrość że nie mozna samemu odwiedzić tego miejsca i zwyczajnie pozwiedzać (przynajmniej na razie). Pomijam juz kwestie czy kopanie tam jest moralne czy nie. Ten teren jest jak mi sie zdaje uznany za cos w rodzaju naszego miejsca pamieci narodowej i cmentarzysko.Chodzi o ryzyko w postaci kary kilkutysiecy euro i konfiskate wykrywacza. I perspektywe kolegium przed francuskim sądem a jak wiadomo byliby na pewno przychylnie nastawieni (jak wiekszośc francuzów) do kogoś kto nie gada w ich języku. Z Francuską policją nie ma przebacz.A swoja drogą tzw okop Bagnetów" tam zwiedziliście?
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 bez przesady z tym małym terenem. bitwa nie toczyła się w jednym miejscu wokół miasta. to wielki kawał terenu zalesionego, coś jakby cały Kampinos do przekopania.Ale chyba w dowolnym miejscu widac slady okopów albo leje.
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 ja widziałem okop bagnetów. gdybym nie znał tej opowieści to zero wzruszeń bo nieciekawie to wygląda.A najbardziej wzruszyła mnie postawa dzielnych obrońców fortu Daumont. nawt po polsku opisana historia tam była. ale fort został zajęty przez jednego kaprala i paru szeregowców którzy nie zostali poinformowani że maja nieatakować. no i zaatakowali a żabojady łapy w górę. tak przez przypadek zupełnie.
ODZYSK77 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Czarek (1061) Dzięki za słowa wsparcia.3-maj sie-pozdrowionka....wulfgar (271) nie bylismy na okopie bagnetów" dlatego, że do samego verdun wjechalismy wieczorkiem, gdyz wczesniej kopalismy pare minut a zaraz z rana uderzylismy jeszcze na chwilke na wykopy i trzeba było jechac dalej bo obowiazki juz nas wzywały.Przprowadzilismy tylko mały zwiad:-)Pozdrowionka...
kindzal Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Grzechu nie przejmuj sie tym patalajstwem,bo polowe zazdrosc zrzera,a druga polowa jeszcze nigdy detektora niemiala w rekach. A moim zdaniem skoro u nas szukaja Holendrzy,Niemcy i Francuzi,to my mozemy kopac u nich i basta !Pozdro.
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 najlepiej na cmentarzach. Napewno coś się znajdzie.
woytas Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Mam takie mieszane uczucia- zakaz kopania pod verdun to niejest zakaz typu niewolno bo niewolno... Takie swiete" miejsce i ja osobiscie wahalbym sie tam kopac nie z powodu obawy przed kara ale wlasnie z powodu tego czegos- cmetarza. Racja jest ze wszyscy ktorzy kopia zeruja na ofiarach wojny- (oczywiscie sa wyjatki- fant porzucony i takie tam). Gratuluje kolega odwagi w sumie nic ciekawego nie znalezli- ale pomyslcie co by bylo gdyby was zlapali- te naglowki gazet byly by napewno POLACY ROZKOPUJA CMETARZ- fajne nie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.