Skocz do zawartości

Inscenizacja Powstania Warszawskiego Reduta PWPW"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
co do tego czy POA czy POHA wszystko sie zgadza, w Warszawie były oddziały POHA Kamińskiego, i do tego było to waffenSS, z głową wilka na prawym kołnierzu. Proszę jednak zwrócić uwagę że nie było tu żadnej konkretnej grupu która była za tą część odpowiedzialna a w skład pododziału osyjskojęzycznego" wchodzili członkowie kilku różnych GRH. Istotne jest też to, że po raz pierwszy bodaj w inscenizacji organizator zdecydował się na zaprezentowanie oddziału tego typu, co już samo w sobie jest godne uwagi. Z pewnością jeśli w przysłości powtórzy się udiał takiej jednostki temat będzie dopracowany ze wszystkimi szczegółami
Napisano
http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=powstanie_reko
Zapraszam do obejrzenia galeri zdjęć mojej pięknej pani fotograf, chciałbym również podziękować jej i wszystkim innym uczestnikom za to wspaniałe widowisko.
Napisano
Parę wyjaśnień z mojej strony jako jednego z organizatorów, tak może trochę od tyłu :

Jednostki RONA działające w Warszawie to była jedna wielka zbieranina ( zresztą jak większość jednostek po stronie niemieckiej ), umundurowani bardzo różnie, jednak na tych zdjęciach które znam jeśli w ogóle mieli jakieś tarczki to właśnie ROA ( dlaczego, nie wiem ). Na pewno nie występowali w mundurach Waffen SS z patkami z wilkiem, te insygnia w ogóle nie weszły do użycia. Jednostki wschodnie walczące w Powstaniu wchodziły generalnie w szeregi WH. Z tą RONĄ to był w ogóle mój pomysł, pagony robiła moja siostra, tarczki zrobiłem w formie naklejek, bo to najtańszy sposób ( następnym razem pomyślę nad lepszym rozwiązaniem ), niestety z winy firmy która wypożyczała broń oraz mundury dla Schutzpolizei z załogi PWPW ( nazwy firmy nie wymienię, chyba każdy wie o co chodzi - Litzmannstadt ... ) nie dostaliśmy charakterystycnych kozackich czapek co pewnie dodałoby ciekawego efektu.
Napisano
Faktem jest że umundurowanie jednostek Zgr. Radosław" przypominało regularne jednostki Waffen SS, faktem jest równierz że było to najlepiej uzbrojone i wyposażone zgrupowanie AK w Powstaniu. Właśnie tę jednostkę ( Leśnik" ) odtwarzałem ze swoim oddziałem więc jednak jest to historycznie zgodne. Może z arsenałem trochę przesadziliśmy ale pamiętajcie że to była inscenizacja a nie rekonstrukcja więc pewne rzeczy były umowne. A dlaczego w rękach niemieckiej załogi PWPW znalazła się Błyskawica ? Nie mam pojęcia. Z nimi był ten problem że nikt nie mógł wejść ani wyjść z terenu PWPW ( obiekt szczególnie chroniony ), musieli grać dwie role, najpierw Schutzpolizei a potem Powstańców, może dlatego mieli broń, którą powinni użyć dopiero w drugiej fazie inscenizacji.
Napisano

Naprawdę starałem się dopilnować aby uczestnicy naszej inscenizacji wyglądali jak najbardziej realistycnie, niestety nie mam większego wpływu na wygląd ludzi z zaproszonych przez nas grup. Nie byłem w stanie zrobić każdemu przeglądu umundurowania. Miałem taką możliwość tylko w przypadku GH gr. Radosław" i myślę że wpadek nie było, a dla tych którzy twierdzą że wyglądaliśmy zbyt niemiecko i mieliśmy za dużo sprzętu, zamiesczam zdjęcie żołnierzy z Radosława".

A jak ktoś chce czepiać się gumek we włosach sanitariuszek, czy butów ( nie były to na szczęście adidasy tylko wojskowe buty, niestety współczesne ) to jego sprawa. Jak chce się psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie.

Napisano
Zauważyłem że był tam jeden z Pomerani co chodzi w mundurku SS Galizien! Tam też w nim śmigał i wczuwał się w role?? bo ktoś tam wspomniał o:

...Z naszej strony staraliśmy się jak najwierniej odtworzyć działania żołnierzy SS podczas walk w Powstaniu Warszawskim..."

...uprzedam odpowiedzi innych - niczego się nieczepiam...
Napisano
Na inscenizacji Reduta PWPW" ŻADEN z członków stow. Pomerania 1945 nie miał na sobie munduru z obszyciami dywizji SS-Galizien. Być moze rozpoznałeś jednego z naszych kolegów który kiedyś taki mundur posiadał na innych rekonstrukcjach. Jednak nie przyjżałeś się bliżej, ponieważ kolega ten występował w Warszawie w standardowym munduże M-43 z obszyciami Waffen-SS bez określenia przynależności do konkretnej jednostki. Takie też mundury nosili pozostali członkowie Pomeranii 1945.
Napisano
Obejrzałem zdjęcia i z przykrością stwierdzam, że nie macie się czym chwalić. Fajnie, że się dobrze bawiliście i w ogóle, ale prawdziwe Powstanie to nie bała zabawa i warto by było okazać poległym choć odrobinę szacunku przykładając się jakości rekonstrukcji. Łatwych do usunięcia bubli było masę. Oto przykład:
http://wiadomosci.wp.pl/gid,8425814,img,8425826,kat,32834,galeriazdjecie.html?G%5Bpage%5D=28

Czy naprawdę aż tak trudno było zdjąć okulary przed inscenizacją? WSTYD!
Napisano
Gratuluję najlepszej z dotychczasowych rekonstrukcji powstańczych. Zapierało dech - można sie od was Panie i Panowie wiele nauczyć. I co najważniejsze, po raz pierwszy wszystkie powstańcze grupy wystąpiły razem. Może być tylko lepiej - znowu my jako grupy 1939 roku musimy podgonić peleton:-)
Napisano
Witam.
Polsmol, nie panikuj.
Niektórzy jak zdejmą okulary to się zabiją o słup, he he. Przy niektórych wadach koszt samych szkieł to kilkaset złotych, żeby nie mieć denek od słoików tylko cieńkie plastikowe.
Masz rację, że to razi. Myślę, że w przyszłym roku wszyscy cynglarze będą mieli już bryle z epoki oraz znikną współczesne zegarki z rąk.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
A JA MAM PYTANIE Z I NNEJ BECZKI" : DLACZEGO INFORMACJA O TERMINIE INSCENIZACJI NIE ZOSTAŁA UMIESZCZONA NA WWW.POLONIA MILITARIS? DZIWNE BO REPORTAŻ 2 DNI PO, -BYŁ.
pozdrawiam
Napisano
Witam.
Dodatkowo GH gr. Radosław" ma podejśćie bardziej skierowane w stronę służb sztandarowych i działalności podczas uroczystości rocznicowo-kombatanckich, podtrzymywania pamięci o Powstaniu niżeli samej rekonstrukcji. Faktem jest, że staramy się jak najlepiej w miarę naszych możliwości odtworzyć szczegóły ale na to potrzebyjemy jeszcze czasu i wcale się z tym nie kryjemy.
Od razu wyjaśnię skąd u niemców z PWPW Błyskawica" hehe. Dalem ją pracownikom PWPW biorącym udział w inscenizacji, żeby ją użyli jak będą odgrywali Powstańców (na początku grali fryców) ale jak widać poniosło ich. A onie nie są rekonstruktorami i nie wnikają w takie szczegóły.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Witam.
Polssmol teraz trochę uszczypliwości: Polska Sztandarowa inscenizacja bzura: okularnicy:
http://www.odkrywca.pl/slajd.php?gn=bzura2005&f=33 ,
w galerii Polonia Militaris z Bzury 2005 Pan w TKS-ie też we współczesnych cynglach, wtej samej galerii jakiś oficer biegnie z Visem i ma bryle nie dość że współczene to jescze przyciemniane, tamże zdjęcie przy rannym na noszach Pan w furażerce także w cynglach nowoczesnych. Nie chce mi się dalej szukać w innych inscenizacjach ale myślę że bryle to problem większości grup a nie tylko grup występujących podczas PWPW.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Witam.
No właśnie.
Wyjaśnię jeszcze inną sprawę na którą jak na razie prawie nikt nie zwrócił uwagi poza bardzo nielicznymi. Łatwo zaobserwować, że odtwarzający Powstańców mieli opaski na prawym ramieniu a oddziały atakujące PWPW powinny mieć opaski na lewym. Rozkaz o noszeniu opasek został wydany dopiero później. Na dobrą sprawę dopiero Leśnicy" którzy wycofali się z Muranowa i Miotła" którzy także póxniej dołączyli powinni mieć opaski na prawej ręce. Pozostaliśmy jednak przy tym, żeby opaski u wszystkich były na prawym ramieniu gdyż podczas inscenizacji wszyscy poza Leśnikami" i Miotłą" musieli by w pewnym momencie przkładać opaski a spowodowało by to niepotrzebne zamieszanie.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Kopi może dasz se już spokój z tymi cynglami", zejdź juz z ludzi w okularach... niekażdy chce je nosić, a tam się nie kręci filmu i takiego drobnego szczegółu niema się chyba co czepiać (chyba że jesteś znawca okularów z epoki)... Nieżycze ci z całego serca tej przyjemności byś kiedyś dołączył do cyngli", ale poczekam czas zrobi swoje...
Napisano

Witam.
No właśnie o to chodzi, że należę do grona cynglarzy i wcale z tego powodu nie czuję się gorszy a wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Kopi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie