mizeria Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 co do tego czy POA czy POHA wszystko sie zgadza, w Warszawie były oddziały POHA Kamińskiego, i do tego było to waffenSS, z głową wilka na prawym kołnierzu. Proszę jednak zwrócić uwagę że nie było tu żadnej konkretnej grupu która była za tą część odpowiedzialna a w skład pododziału osyjskojęzycznego" wchodzili członkowie kilku różnych GRH. Istotne jest też to, że po raz pierwszy bodaj w inscenizacji organizator zdecydował się na zaprezentowanie oddziału tego typu, co już samo w sobie jest godne uwagi. Z pewnością jeśli w przysłości powtórzy się udiał takiej jednostki temat będzie dopracowany ze wszystkimi szczegółami
01dalton Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Witam . Przepraszam za skojarzenie - ale na tej fotce Wołoszański w białym ubranku wygląda jak aniołek nad grzeszną duszą " . Pozdr
Boruta Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 A mi na szejka arabskiego mówiącego: hulllla lula gula bula mula lula.
Królik Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 A dla mnie to zdecydowanie anioł. Tyle, że Anioł Zagłady... ;)
mf78 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=252 wspaniałe galerie
leowawa Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=powstanie_rekoZapraszam do obejrzenia galeri zdjęć mojej pięknej pani fotograf, chciałbym również podziękować jej i wszystkim innym uczestnikom za to wspaniałe widowisko.
Michał MG42 Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Parę wyjaśnień z mojej strony jako jednego z organizatorów, tak może trochę od tyłu :Jednostki RONA działające w Warszawie to była jedna wielka zbieranina ( zresztą jak większość jednostek po stronie niemieckiej ), umundurowani bardzo różnie, jednak na tych zdjęciach które znam jeśli w ogóle mieli jakieś tarczki to właśnie ROA ( dlaczego, nie wiem ). Na pewno nie występowali w mundurach Waffen SS z patkami z wilkiem, te insygnia w ogóle nie weszły do użycia. Jednostki wschodnie walczące w Powstaniu wchodziły generalnie w szeregi WH. Z tą RONĄ to był w ogóle mój pomysł, pagony robiła moja siostra, tarczki zrobiłem w formie naklejek, bo to najtańszy sposób ( następnym razem pomyślę nad lepszym rozwiązaniem ), niestety z winy firmy która wypożyczała broń oraz mundury dla Schutzpolizei z załogi PWPW ( nazwy firmy nie wymienię, chyba każdy wie o co chodzi - Litzmannstadt ... ) nie dostaliśmy charakterystycnych kozackich czapek co pewnie dodałoby ciekawego efektu.
Michał MG42 Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Faktem jest że umundurowanie jednostek Zgr. Radosław" przypominało regularne jednostki Waffen SS, faktem jest równierz że było to najlepiej uzbrojone i wyposażone zgrupowanie AK w Powstaniu. Właśnie tę jednostkę ( Leśnik" ) odtwarzałem ze swoim oddziałem więc jednak jest to historycznie zgodne. Może z arsenałem trochę przesadziliśmy ale pamiętajcie że to była inscenizacja a nie rekonstrukcja więc pewne rzeczy były umowne. A dlaczego w rękach niemieckiej załogi PWPW znalazła się Błyskawica ? Nie mam pojęcia. Z nimi był ten problem że nikt nie mógł wejść ani wyjść z terenu PWPW ( obiekt szczególnie chroniony ), musieli grać dwie role, najpierw Schutzpolizei a potem Powstańców, może dlatego mieli broń, którą powinni użyć dopiero w drugiej fazie inscenizacji.
Michał MG42 Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Jeśli ktoś twierdzi że byliśmy zbyt sterylni" to proszę spojrzeć na moje zdjęcie po inscenizacji. W pierwszej chwili w ogóle siebie nie poznałem ...
Michał MG42 Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Naprawdę starałem się dopilnować aby uczestnicy naszej inscenizacji wyglądali jak najbardziej realistycnie, niestety nie mam większego wpływu na wygląd ludzi z zaproszonych przez nas grup. Nie byłem w stanie zrobić każdemu przeglądu umundurowania. Miałem taką możliwość tylko w przypadku GH gr. Radosław" i myślę że wpadek nie było, a dla tych którzy twierdzą że wyglądaliśmy zbyt niemiecko i mieliśmy za dużo sprzętu, zamiesczam zdjęcie żołnierzy z Radosława". A jak ktoś chce czepiać się gumek we włosach sanitariuszek, czy butów ( nie były to na szczęście adidasy tylko wojskowe buty, niestety współczesne ) to jego sprawa. Jak chce się psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie.
VanZan Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Zauważyłem że był tam jeden z Pomerani co chodzi w mundurku SS Galizien! Tam też w nim śmigał i wczuwał się w role?? bo ktoś tam wspomniał o: ...Z naszej strony staraliśmy się jak najwierniej odtworzyć działania żołnierzy SS podczas walk w Powstaniu Warszawskim..."...uprzedam odpowiedzi innych - niczego się nieczepiam...
leiber45 Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Na inscenizacji Reduta PWPW" ŻADEN z członków stow. Pomerania 1945 nie miał na sobie munduru z obszyciami dywizji SS-Galizien. Być moze rozpoznałeś jednego z naszych kolegów który kiedyś taki mundur posiadał na innych rekonstrukcjach. Jednak nie przyjżałeś się bliżej, ponieważ kolega ten występował w Warszawie w standardowym munduże M-43 z obszyciami Waffen-SS bez określenia przynależności do konkretnej jednostki. Takie też mundury nosili pozostali członkowie Pomeranii 1945.
polsmol Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Obejrzałem zdjęcia i z przykrością stwierdzam, że nie macie się czym chwalić. Fajnie, że się dobrze bawiliście i w ogóle, ale prawdziwe Powstanie to nie bała zabawa i warto by było okazać poległym choć odrobinę szacunku przykładając się jakości rekonstrukcji. Łatwych do usunięcia bubli było masę. Oto przykład:http://wiadomosci.wp.pl/gid,8425814,img,8425826,kat,32834,galeriazdjecie.html?G%5Bpage%5D=28Czy naprawdę aż tak trudno było zdjąć okulary przed inscenizacją? WSTYD!
jazlowiak Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Gratuluję najlepszej z dotychczasowych rekonstrukcji powstańczych. Zapierało dech - można sie od was Panie i Panowie wiele nauczyć. I co najważniejsze, po raz pierwszy wszystkie powstańcze grupy wystąpiły razem. Może być tylko lepiej - znowu my jako grupy 1939 roku musimy podgonić peleton:-)
Kopi Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Witam.Polsmol, nie panikuj. Niektórzy jak zdejmą okulary to się zabiją o słup, he he. Przy niektórych wadach koszt samych szkieł to kilkaset złotych, żeby nie mieć denek od słoików tylko cieńkie plastikowe.Masz rację, że to razi. Myślę, że w przyszłym roku wszyscy cynglarze będą mieli już bryle z epoki oraz znikną współczesne zegarki z rąk. PozdrawiamKopi
bestler Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 A JA MAM PYTANIE Z I NNEJ BECZKI" : DLACZEGO INFORMACJA O TERMINIE INSCENIZACJI NIE ZOSTAŁA UMIESZCZONA NA WWW.POLONIA MILITARIS? DZIWNE BO REPORTAŻ 2 DNI PO, -BYŁ.pozdrawiam
Kopi Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Witam. Dodatkowo GH gr. Radosław" ma podejśćie bardziej skierowane w stronę służb sztandarowych i działalności podczas uroczystości rocznicowo-kombatanckich, podtrzymywania pamięci o Powstaniu niżeli samej rekonstrukcji. Faktem jest, że staramy się jak najlepiej w miarę naszych możliwości odtworzyć szczegóły ale na to potrzebyjemy jeszcze czasu i wcale się z tym nie kryjemy. Od razu wyjaśnię skąd u niemców z PWPW Błyskawica" hehe. Dalem ją pracownikom PWPW biorącym udział w inscenizacji, żeby ją użyli jak będą odgrywali Powstańców (na początku grali fryców) ale jak widać poniosło ich. A onie nie są rekonstruktorami i nie wnikają w takie szczegóły.PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Witam.Polssmol teraz trochę uszczypliwości: Polska Sztandarowa inscenizacja bzura: okularnicy:http://www.odkrywca.pl/slajd.php?gn=bzura2005&f=33 ,w galerii Polonia Militaris z Bzury 2005 Pan w TKS-ie też we współczesnych cynglach, wtej samej galerii jakiś oficer biegnie z Visem i ma bryle nie dość że współczene to jescze przyciemniane, tamże zdjęcie przy rannym na noszach Pan w furażerce także w cynglach nowoczesnych. Nie chce mi się dalej szukać w innych inscenizacjach ale myślę że bryle to problem większości grup a nie tylko grup występujących podczas PWPW. PozdrawiamKopi
Funky_OWall Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Kopi, pan w cynglach jest Czechem, a to już zmartwienie czeskiej rekonstrukcji :DFunky-Cytadela
Kopi Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Witam.No właśnie.Wyjaśnię jeszcze inną sprawę na którą jak na razie prawie nikt nie zwrócił uwagi poza bardzo nielicznymi. Łatwo zaobserwować, że odtwarzający Powstańców mieli opaski na prawym ramieniu a oddziały atakujące PWPW powinny mieć opaski na lewym. Rozkaz o noszeniu opasek został wydany dopiero później. Na dobrą sprawę dopiero Leśnicy" którzy wycofali się z Muranowa i Miotła" którzy także póxniej dołączyli powinni mieć opaski na prawej ręce. Pozostaliśmy jednak przy tym, żeby opaski u wszystkich były na prawym ramieniu gdyż podczas inscenizacji wszyscy poza Leśnikami" i Miotłą" musieli by w pewnym momencie przkładać opaski a spowodowało by to niepotrzebne zamieszanie.PozdrawiamKopi
5 SFG-SOG Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Kopi może dasz se już spokój z tymi cynglami", zejdź juz z ludzi w okularach... niekażdy chce je nosić, a tam się nie kręci filmu i takiego drobnego szczegółu niema się chyba co czepiać (chyba że jesteś znawca okularów z epoki)... Nieżycze ci z całego serca tej przyjemności byś kiedyś dołączył do cyngli", ale poczekam czas zrobi swoje...
Kopi Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Witam.No właśnie o to chodzi, że należę do grona cynglarzy i wcale z tego powodu nie czuję się gorszy a wręcz przeciwnie.PozdrawiamKopi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.