jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 bardzo mi zalezy na fotce oryginalnej przedwojennej butelki po wódce z nalepką - jeden z Polmosów chce ja robic dla rekonstruktorów:-)
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Za tydzień mogę przegrzebać moje flaszki - mam kilkadziesiąt butelek setek" po wódce czystej i spirytusie. Większość z 1939 r. Mogę porobić zdjęcia ,chyba że inetersują Cię oryginały - mógłbym coś podesłać...
Clifter Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Ale zabrakło jeszcze przedwojennego czytnika do kodów kreskowych opatentowanego we Lwowie w 1938 r.
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 Interesuja mnie fotki - całej butelki i zbliżeń etykiet - bo na rynku nie mamy takowej rekonstruktorskiej nalewki:-) Jestem ciekawy czy była jakas najpopularniejsza przedwojenna wódka lub nalewka.
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 A obiecuje temu którego fotke wykorzystam flaszeczkę rekonstruktorską:-)
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Jazłowiak - miałem w domu setkę" po spirytusie - wódka miała etykietę o identycznej szacie graficznej ,tyle że niebieską. Zawartość tej butelki wyprodukowano w PMS w Łodzi dn.27.Xi.1937 r.
yorik Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Może w Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie pomogą. www.muzeumgorzelnictwa.plPozdrawiam
acer Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Jak zapytałem pewnego starego chłopa jaka była gorzała przed wojną - to powiedział że po degustacji" :D cyt. aż w palce u rąk i nóg właziła" :)))))))
yorik Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Na Vabanku II" Kwinto prezentuję Ułańską" ze słowami: Myślałem,że wypijemy razem". Może to nie był wymysł rekwizytora i miała jakiś związek z oryginałem.
Widdowmaker Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 No to ja parę znalezionych faktów w internecie. Już to kiedyś zamieściłem :)Najbardziej znaną i kultową wytwórnią wódek w Polsce przed wojną był Baczewski ze Lwowa. Firma była potentatem na polskim rynku i nie tylko bo jej wyroby były znane i poszukiwane na całym świecie. Baczewski produkował zarówno wódki czyste jak i znakomite wytrawne i likiery. Lwowiacy nie wyobrażali sobie niedzielnego obiadu bez kotleta, marchewki na słodko i...kieliszeczka wiśniówki Baczewskiego. Baczewski na swoich małych etykietach przyklejanych z tyłu butelki (na wódkach czystych) pisał - jedyną wódką dorównującą Baczewskiemu jest rosyjska wódka Piotra Smirnoffa z Moskwy", Smirnoff zaś nie był dłużny i podobnie pisał na swoich wyrobach o wódce Baczewskiego. Obie wytwórnie (ich właściciele) dobrze się znali i przyjaźnili. Baczewski miał świetną reklamę swoich wyrobów, nasze statki pasażerskie Piłsudski" i Polonia" pływające za ocean oferowały małe buteleczki ptaszki" z wódkami i likierami Baczewskiego, w takich specjalnych opakowaniach wyroby te były wyłącznie tam serwowane. Południe Polski przed wojną to istne zagłębie znanych producentów wódek i likierów, z jakości słynęły wódki krakowskie, Jakub Haberfeld z Oświęcimia, jego słynna amkówka" zdobywała nagrody nawet w Ameryce Południowej, wytwórnia znajdowała się na zamku w Oświęcimiu. Inny sławny, wielki producent to Frankiel z Białej, Zygfryd Gessler z Bielska (słynny ziołowy specjał Altvater), skoczowska fabryka wódek Blatana, rafineria spirytusu w Chybiu, doskonałe likiery wytwarzał jako produkcję uboczną browar ABB w Bielsku, oraz fabryka likierów i wódek B. Staiera i Syna z Milówki (słynny likier ziołowy Góral"), znane były likiery Krzysztoforskiego z fabryk w Dziedzicach i Tarnowie, tych fabryk było bardzo dużo, większość w rękach Żydów. Doskonałe i poszukiwane były likiery i nalewki owocowo-ziołowe klasztorne. Bardzo popularne były przed wojną różnorakie aromaty i nalewki do wódek do samodzielnego przyrządzania na spirytusie, ale w cenie były zawsze oryginalne wódki i likiery. Prawie każda polska rodzina miała własny doskonały familijny przepis na domową nalewkę z miodu, przepalankę (karmel), dereniówkę (nalewka na dereń) owocowa, półsłodka, specjał z zalewania wiśni itp. Domowej roboty porterówka (piwo porter i spirytus pół na pół - ata z mamą") była bardzo popularna. Wielkim polskim potentatem był Kantorowicz z Poznania, sławę miały wódki warszawskie i gdańskie. Także w Polsce swoje fabryki budowali wielcy światowi potentaci jak np. Stock w Białej.Przydało sie?
Widdowmaker Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Ja głosuje na Baczewskiego ;) Tylko zdjęcie trzeba znaleźć :)
grba Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Moi śp. dziadkowie uważali, że najlepszą czystą wódką była Perła" Baczewskiego.Poeta lwowski Henryk Zbierzchowski:Jeden oktawy wielbi Słowackiego,Drugi znajduje cały smak w sonecie,Dla mnie zaś cztery wódki BaczewskiegoTworzą najlepszy czterowiersz na świecie.
grba Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 A dzisiaj...Altvater Gessler, J.A. Baczewski GmbHADRES A-1010 Wien, Strobelgasse 2/2, Piętro 13Wódka, likieryALTVATER GESSLER – J.A. Baczewski posiada kilkuwiekową tradycję w produkcji wysokiej jakości spirytualiów. Likiery ziołowe takie jak piołunówka, malinowa, wiśniówka oraz likier miodowy krupnik produkowane są od XIX w. wg tradycyjnych receptur i przy użyciu wysoko wartościowych składników. We współpracy z firmą Horvath’s Spezereyen Kontor produkowane są w pobliżu Wiednia likiery owocowe a także Wódka Monopolowa. Wódka Monopolowa wytwarzana z austriackiego destylatu ziemniaczanego zdobyła wysokie uznanie przede wszystkim w USA i przez wiele lat była nagradzana na międzynarodowych degustacjach.HORVATH’S SPEZEREYEN KONTOR zajmuje się obok produkcji szlachetnych wódek Edelbrand i likierów także wytwarzaniem naturalnych produktów spożywczych w ekskluzywnych opakowaniach. Oferta produkcyjna firmy obejmuje obok serii wódek szlachetnych także likierowe nowości oraz korzenne i ziołowe wyroby octowe i olejowe np. olej chili, olej ziołowy, czosnkowy, ocet jabłkowy z morelami, ocet przyprawiony chili i ocet malinowy. Oferta firmy obejmuje przede wszystkim własne produkty wyrabiane wg starych austriackich receptur. Są one elegancko owinięte i pakowane do oryginalnych drewnianych pudełek, a także opakowań, które można powtórnie używać, jak np. skrzyneczki zamykane na klucz i wypełniane likierami i wódkami.
Darek419 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 http://www.allegro.pl/item108245197_wodka_czysta_wyborowa_rok_1940_stan_idealny_.html
mimons Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Proponuję zajrzeć tu:http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htmkategoria: inne (lewa strona na dole poniżej browarów); wódki
Hansdekawka Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 @jazlowiak,jeśli by Cię to interesowało, to mam kilka oryginalnych butelek (różnej pojemności) po przedwojennych wyrobach monopolowych firmy JAKÓBA HABERFELDA z OŚWIĘCIMIA.Do tego mam oryginalny szyld reklamowy ww firmy.Pozdrawiam, Hansdekawka LTRH.
d007 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 No coś podobnego. Rekonstrukcja i wódka ? A fuuuj... To niemoralne !!! Co na to rekonstrukcyjni obrońcy trzeźwości ?Jestem zbulwersowany ;Pd007
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 Normalni ludzie wiedzą jak korzystać ze wszystkiego w życiu i nie potrzebuja rekonstrukcji, żeby się narąbać jak ślimaki w czasie godów. Której to umiejętności i koledze życzę.
Boruta Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 Wódka będzie dla oficerów, prominentów i gości.Pozdrawiam
kiler p Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 A czy dla szaraczków z piechoty będzie rekonstruowany przedwojenny bimber ? :D
Thoreziak Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Witam!Miałem kiedyś zdjęcie przedstawiające naszych żołnierzy siedzących przy stole przy butelce Starki". Może mam jeszcze skan, ale nic nie obiecuję.A co do samej wódki - Starka - naturalna wódka żytnia, uznawana kiedyś za najlepszy i najszlachetniejszy polski trunek. Dojrzewa w beczkach dębowych od kilku do kilkunastu lat. Może być też poddawana procesowi maderyzacji. PozdrThoreziak
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.