Skocz do zawartości

Rogowo II

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To skan z ksiązki wydanej w latach 70-tych, a szkic ten sporządzono w 1945 na podstawie rozpoznania lotniczego aliantów. Opis wykonałem osobiście. Zamieszczony jest też na pierwszym forum o Rogowie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A jeszcze jedna kwestia...
Kostki bitumiczne,o których pisałem wcześniej są widoczne na stronie Fortu - Rogowo w dziale galerie w miejscu gdzie odkopano zbiorniki paliw.
Napisano

Aktualne zdjęcie hangaru z lewej strony. P.s kostka bitumiczna zachowała się w doskonałym stanie na powierzchni około 30X500m wokół zbiorników. Zabezpieczała podczas tankowania samolotów przed powstaniem iskry ! Jeżeli macie jakieś stare zdjęcia hangaru to proszę o skana !

Napisano
Mam prośbę do ludzi którzy są lub będą w Rogowie.

Za wartownią idąc w stronę K-gu na lewo jest wjazd na PSO byłej jednostki. Na tym wjeździe jest studzienka kanalizacyjna - chodzi mi o pstrykniecie fotki pokrywie studzienki (jest to studzienka poniemiecka z Trzebiatowa) w mozliwie bardzo dobrej jakości. Jakby co to prosze o zamieszczenie tu lub podeslanie na mail.

Pozdrawiam !
Napisano
Witam odkrywców i sympatyków Rogowa (Kamp)!
Kto może definitywnie stwierdzić, w którym dniu marca 1945 r. zostało zająte przez Rosjan Kamp-Rogowo ?
W dzienniku lotów pod poz. 1610 figuruje lot BV 138 z Bug (godz. wylotu 12,25) do Kamp (przylot 13,03).
Po 53 minutach łodź latajaca startuje do Parow, gdzie ląduje o godz. 14,42. Ten wpis do książki lotów figuruje pod datą 6.03.1945 !
Zbieram materiały do monografii Kamp-Rogowo. Proszę o kontakt wszystkie osoby zainteresowane tematem. Szukam także kontaktu z byłymi zawodnikami Wojskowego Klubu Sportowego Rogowo.
Łączę pozdrowienia !
nowicki.j@wp.pl
T. 022/811 97 85, 0 503 344 731
Napisano
Witam !
Jeżeli Rosjanie wkroczyli do Kamp 5.03.1945., mogło to być tylko w godzinach popołudniowych. W tym dniu BV 138 miała 4 loty do Dziwnowa. Ostatni odlot z Kamp o godzinie 14,26.
Monografię Rogowa chciałbym wydać w wersji książkowej.
O ile do 1935 r. i po 1949 r. można zdobyć dokumenty dotyczące tego okresu, to lata 1936-1945 są mało znane. Nawiązałem kontakt z osobami mieszkającymi i pracujacymi w tym czsie w Kamp- jest szansa uzyskania ciekawych materiałów (także zdjęć z Kamp).
Proszę Jacka (?) o ponowny kontakt, wiadomość otrzymałem jako Spam i niestety .........
Napisano
Książka na temat Rogowa to było by COŚ ! Ale trzeba się zgodzić ze informacji na temat historii jednostki w latach 1935-45 jest malutko. Nawet jak do tej pory nikomu nie udało się znaleźć choć jednej fotografi jednostki z tych lat. Jak trzeba to mogę przesłać swoje materiały na temat Rogowa ( zdjęcia / teksty / mapy ).
Napisano
Dziękuję za chęć podzielenia się materiałami o Rogowie (macsurf). Za każdą pomoc w poszerzeniu wiadomości o Kamp-Rogowo będę wdzięczny. Postaram się w tym tygodniu wrzucić skan hali kinowo-widowiskowej, jaka znajdowała się w kompleksie budynków dla personelu budujacego lotnisko ( przed Rogowem po prawej stronie).
Napisano
Witam !
Miałem przesłać zdjęcie sali widowiskowo-kinowej w Kamp . Niestety, zbyt duża rozdzielczość i pojemność. Zainteresowanym mogę przesłać na pocztę.
Ta sala, według relacji pracownicy administracji Kamp, pełniła rolę kantyny, sali widowiskowej i kina dla personelu cywilnego budującego i obsługującego lotnisko .
Odbywały się tam imprezy towarzyskie, a dwa razy w tygodniu były wyświetlane filmy.
Napisano
Witam.Służyłem w armi w Rogowie 1992-93 kom.rem.Sporo łazilem po terenie a nawet kopałem to tu to tam,ale z braku piszczałki i czasu wyniki były takie sobie.Pamiętam,że po ulewnych deszczach na poboczach betonki w strone wartowni nr.2 można było znaleźć mase drobnych fantów ,mewki" z patek idąc na warte w strone mps z war.2 po kilka na raz.Co do większych rzeczy to są niezłe doły z fantami ale widze,że to teraz tereny prywatne.Podoba mi się to co robicie i jeśli można to pozdrowienia dla CHor.Zygi i jego syna sier.Zygi oraz Kap.Domaradzkiego
Napisano
Witam ońko, ja służyłem w Rogowie w latach 82-84 poszukuję kolegów z fali jak i również tych którzy tam służli. Aby się nie rozpisywać to zapraszam na http://www.amado.toya.net.pl/rogowo.htm i proszę o kontakt ze mną, wszystkie namiary znajdziesz na stronie. Cześć
Napisano
Witam. Jestem z Rogowem związany niejako służbowo. Niedawno poznałem prezesa fundacji Fort Rogowo i jest to poważny i konkretny człowiek co mnie cieszy.Praca w hangarach wre aż miło ;-) Fajnie że takie coś powstało bo historai tych terenów bardzo ciekawa i myśle że Rogowo przez to dużo zyska....
Jako, że jestem modelarzem rc i posiadam spory modelik-2,8m , który to dźwiga aparat cyfrowy będe mógł robić foty Rogowa z wysokości do 200m. Mam nadzieje ,że uda się współpraca z fundacją i użyczą lotniska do startów i lądowań mojego ptaka (musze mieć z 200m pasa do podejścia do lądowania bo model z apratem lata bardzo ocieżale i łatwo go rozbić )to bede mógł się podzielic fotami w dużej rozdzielczości Rogowa i okolic.
Podobno Mrzezyno - jego zabudowa jest w kształcie niemieckiej gapy? Wie kotś o tym czy to mit? Zamierzam to sprawdzić i porobić troche fot z góry i wtedy się okaże czy to prawda.Pozdrawiam.
Napisano

Witam !
Fotka z meczu WKS Rogowo, o ile dobrze pamiętam wynik - 12:1 dla Rogowa.
Proszę o kontakt byłych zawodników i sympatyków WKS Rogowo - szukam zdjęć tego klubu.
nowicki.j@wp.pl

Napisano

Dla ,,Malinn,, Dzięki za dobre słowo ! Ale ze mną nikt nie rozmawiał chyba, że to był v-prezes T.B. Ale to nieważne !Sam jestem modelarzem i będę gościć u siebie takowych. Miejsca dość ! Jeżeli chodzi o zdjęcia z lotu ptaka Mrzeżyna a szczególnie jednostki wojskowej, która niby ma tak czy inaczej wyglądać z lotu ptaka, to nieradzę! Jest to jednostka wojsk rakietowych i jakikolwiek ruch w powietrzu nad nimi spowoduje różne konsekwencje dla Ciebie jak i modelu !Proponuję zdjęcia naszego lotniska ! A może loty nad jeziorem !? Pozdro Arado

Napisano
Witam ponownie. Istotnie chyba z Prezesem nie rozmawiałem ale z Panem co ma nazwisko na B. Tak czy tak to co robicie jest fajne i dobre dla Rogowa. Co do lotami nad Mrzeżynem to istotnie jeśli latałem tam na wydmach na plaży i mój sygnał z radia był zakłucany bardzo często (w Rogowie na wydmach juz problemu nie było). Więc chyba istotnie wojsko odkryło mój sygnał i zaczęło chyba siać na tej częstotliwości - widziałem radary w pobliżu. Chyba więc zrezygnuje z lotów nad Mrzeżem bo szkoda mej maszyny.
Jeśli bedzie możliwosć to z chęcią skożystam z lotniska Waszego i porobie foty Rogowa i okolic.

Na razie uczę się latać nowym nabytkiem - waży 2kg do lotu. Były już pierwsze próby z aparatem - na razie film :

http://video.tinypic.com/player.php?v=471ryu8

Teraz pogoda nie sprzyja lataniu, ale na wiosne na pewno będzie ładnie i da się rade ładne foty porobić.
Napisano
Sprostowanie - dałem linka do złego filmu za co przepraszam bardzo. Ten juz jest poprawny:

http://video.tinypic.com/player.php?v=2e2qzkj
Napisano
Witam. Kamerka ta co była na filmie powyżej ważyła 400g (to aparat cyfrowy na 4 duże paluszki)i już z nim nie bede latał (jest za cieżki i model prawie rozbiłem).
Mam teraz kamerke która waży 100g i moge ją umieścić z przodu (jendak jest to mało efektywne bo widać smigło i przód modelu). Ustawi się jednak jakoś tak żeby było dobrze - z tą kamerka problemu nie bedzie bo lekka i mała. Filmy niestetny będą max 2min i w jakości jak wyżej. Szukam natomiast jakiejś cyfrówki małej do 200g co by robiła foty w dobrej rozdzielczośći. Tak nawiasem mówiąć to moge umieścić aparat tylko nad płatem aby zachować środek ciężkosci modelu w nie zmienionym miejscu.
Latam też szybowcami na wydmach gdy wieje od morza. Na razie rekord to 1.15min bez lądowania i to bez silnika ;-)
Napisano
No raczej szybowce nie mają silników ;-)bo szybują. Napisałem to dlatego ,że często ludzie mówią na moje modele, że to: samoloty, latawce czy słyszałem nawet opinie że to helikoptery (załamka). Ludzie się mało znają na tym stąd te pomyłki. Mam nadzieje ,że Forumowicze jednak wiedzą co jest czym i się aż tak nie mylą ;-)
Napisano
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia i Nowego roku wszystkim miłośnikom historii Rogowa i forumowiczom oraz Fundacji Fort-Rogowo życzę wszystkiego najlepszego, zdrowia, pomyślności i dalszego zapału w poszukiwaniu i poznawaniu jeszcze nie odkrytych tajemnic.
Sebastian SZKUTNIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie