Skocz do zawartości

Oszacht Team

yarek

Rekomendowane odpowiedzi

nio to chłopaki jutro o godzinie 10:00 na parkingu pod szybem na oszachcie, co wy na to!!??
oczywiście Neptunak ty też musisz wpaść :D
Zefferan na Szczupaka hmmm, musze się nad tym zastanowić!!
niop pomyślimy, ja też jakieś wielkie bydle wypatrzyłem w zeszłym tygodniu!!
Zobaczymy jeszcze, bo teraz to roboty cały czas szukam i niemam zbytnio czasu :-(.
mówcie czy jutrzejsza godzina wam odpowiada!!
pozdr.ZnaChoR

• Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
może być o 9:00 suchy ale poczekamy jeszcze na innych jak jeszcze jedna osoba się zgłosi to nie ma sprawy!!
poczekamy na Neptunaka, Zefferana lub kogoś innego (może yarek się zgłosi, albo Wajcha).
poczekamy zobaczymy :-)
jeśli trzeciej osoby niebędzie na wyprawie na oszachcie, jęsli nikt się więcej nie zgłosi to niestety ale ja w takim wypadku jutro ide na poranne grzybobranie :-)
pozdr.ZnaChoR
ps.niop to czekamy z suchym na wasz odzew!!

witam chłopaki co wam przypomina ta górna część tej ziemianki ?? musimy to sprawdzić bo cały czas o tym myśle i doszłem do tego wniosku że wejście do głównego pomieszczenia mogło by się znajdywać albo na samym dole z boku albo tak jak jest to ulokowane na zdjęciu czyli przy samym dole tego szybu :-D
do czegoś to musiało prowadzić, na stanowisko strzeleckie jest napewno zbyt głębokie, i do strzelania z tego napewno nie służyło!! jak sami widzieliśmy belki są ze wszystkich stron tego szybu więc do czegoś musiało to prowadzić!!
jak myślicie chłopaki !!??
pozdr.ZnaChoR

• 2 weeks later...
witam wszystkich :-D
suchy interesująca część wzgórza, jeszcze tam chyba niedotarłem!! czy to niejest teren zaczynający się od kopalni Murcki aż do wzgórza wandy :-)?? bo właśnie tamten las zamierzam spenetrować, jedne co mi się rzuciło w oko zaraz koło dawnej kopalni murcki, to las bardzo stary i gęsty, rozpościera się on aż spod kopalni aż w strone wzgórza wandy. ciekawe jest to w nim i co mi zatkało dech w piersiach, kiedy była bardzo słoneczna pogoda i popatrzałem w ten las, to kurcze ciemno w tym lesie choćby była noc i zaćmienie księżyca!! wiesz coś na temat tej części lasu??
acha i jeszcze jedno pochłoniłem się głllęboko w strone tego naszego tajemniczego szybu na oszachcie, i wiem na 300% do czego on służył!!
jest to dawny ślad po byłym osadnictwie na tym terenie, a mianowicie jest to studnia cembrowinowa, historia tych studni na oszachcie sięga lat 1900. nasi dziadkowie i ludzie pamiętający te czasy wspominają że mówiono na te studnie poprostu Cembrowina", nazwa się wzieła od drewnianych umocnień jakie ta studnia posiada!!
miała ona służyć okolicznym mieszkańcom jako punkt czerpania wody i słyszałem że takie cembrowiny" wystawały troszeczke ponad powierzchnie ziemi!!
ponoć jest jescze kilka cembrowin" na terenie oszachtu które się zachowały po dziś dzień!!
Dowiedziałem się że właśnie do takich cembrowin" na terenie oszachtu wrzucano różnego rodzaju oporządzenie tuż po wojnie!!
acha i jeszcze jedną tajemnice odkryłem co do oszachtu, a mianowicie: pamiętacie ostatnio jak byliście co znalazłem ten kawałek hełmu na takim płaskim tereniem, 100 metrów od (tego okopu przy tym wielkim buku) i jakieś 10-20 metrów od drogi, mój ojciec mi opowiadał że pamięta jak za bajtla tam chodził to było tam jakieś 5 grobów (kopców ziemi z brzozowymi krzyżami i na każdym krzyżu wisiały przez długie lata hełmy niemieckich żołnierży tam poległych).
i stąd wiem iż to jest bardzo prawdopodobne że to jest to miejsce ponieważ lokalizacja się zgadza którą podał mój ojciec i także ten odłamek hełmu który leżał na powierchni ziemi pod dzrewem.
pozdr.ZnaChoR

Witam.
To nie jest ten las o ktorym piszesz, wiem cos o tym jak wyglada ataki las:D jednym slowem upiornie:P, no to mamy 2 dylematy, rozmawialem z kolega ktory tez wie o tej studni" i mowil zebysmy sie kiedys zgadali i zaczeli tam kopac!!! a co do tej sprawy o ktorej mowil Ci ojciec to trzeba to dokladnie sprawdzic, no no al tak czulem ze Oszacht jeszcze cos w sobie kryje:D

PS. Znachor kiedy masz czas? bo chce sprawdzic te okopy ktore sa na zdjeciach w watku ktory zalozylem, bo nawet jesli nie zostaly one wykozystane to napewno cos tam po zolnierzach zostalo np. jakis guzik itp. bysmy sie umowili jak co i zrobili taki wglad na nie:D
pzdr.
Dawid

Suchy mam prośbę. Pamiętam jak pisałeś o działaniach ss na terenie lasów panewnickich, jest moze jakiś wątek dotyczący tego tematu? ZnaChor mówił o łuskach co tam niby komus wyszły. Ja trafiłem na miejsce ale jeszcze nie szukałem ( poznałem po dołkach i po jakims g... które ktos zostawił...) Fotki dupiate robione z tel. i nic nie widać więc nie ma sensu wklejać. Jak wyjdzie jakiś konkret to się pochwalę.
Pozdrawiam.

Witam
Po dłuższej nieobecności powróciłem na forum.
Panowie - wyjazd w niedzielę na Jurę, mogę zabrać 2 osoby. Kto pierwszy ten lepszy. Odbieram Was z dworca PKP w Katowicach i tam też odwożę. Wyjazd 8 rano, powrót 16-17ta.
Swoim autem jedzie też Andrzej i Andżela, ale oni jadą z Będzina. Chętni - dzwońcie, nr znacie.
Pozdrawiam
Yarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie