PiotrRadz Napisano 23 Lipiec 2006 Napisano 23 Lipiec 2006 to ta jedyneczka z pierwszej klatki z kroniki
PiotrRadz Napisano 23 Lipiec 2006 Napisano 23 Lipiec 2006 Druga fotka potwierdzona przez ujecie z kroniki.Porównajcie biały budynek po prawej stronie.Specyficzne ułożenie okien - to na bank to samo miejsce. Wszystkie fotki i ujęcia z kroniki przedstawiają ulicę Rawską.
PiotrRadz Napisano 23 Lipiec 2006 Napisano 23 Lipiec 2006 A kto potwierdzi moje przypuszczenia, że ta znana maszyna stoi na ulicy Łącznej w Mszczonowie, a nie w Warszawie ;)To czołg z kolorowego ujęcia. Brak mi tylko dobrego przedwojennego zdjęcia tej uliczki, aby potwierdzić swoje przypuszczenia. Chyba, że ktoś posiada inne fotki tej maszyny w troszkę szerszy planie?
PiotrRadz Napisano 11 Wrzesień 2006 Napisano 11 Wrzesień 2006 Dziś mija 67 rocznica odbicia Mszczonowa z rąk niemieckich. Uczynił to 31 Pułk Strzelców Kaniowskich pod dowództwem ppłk Wincentego Wnuka. To jedno z nielicznych wrześniowych zwycięstw polskiego żołnierza. Mszczonowianie pamiętają:PiotrRadz, Vincent Vega, krzychu_mszczonow
PiotrRadz Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 No i ładnie. Sądziłem, że szersze ujęcie potwierdzi moje przypuszczenia, a tu... Zabudowa typu- jednopiętrowe kamienice bez żadnych upiększeń - wygląda na mszczonowską, ale ta szeroka ulica (???). Pokażę tą fotkę jeszcze kilku starszym osobom, ale na 80% to chyba nie jest moje miasteczko. Szkoda :(
Gebhardt Napisano 4 Październik 2006 Autor Napisano 4 Październik 2006 Piotrze - jednak ta ulica nie jest az tak szeroka. Zwroc uwage ze czolgi stoja na 'podworku' stworzonym przez cofniecie danych domkow ciut w tyl od linii chodnika. A to co widac moglo byc wsio, i dalej na prawo domki mogly powrocic do linii jak ten ostatni z lewej. Wiec nie poddawaj sie tylko spytaj 'starszych' bo takie usytuowanie moze swietnie zlokalizowac miejsce. A jak czasu gdzies znajde to pomecze sie nad mapkami:)
polsmol Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Na zdjęciu widać studzienkę telefoniczną taką jakie PAST instalował w Warszawie (TP do dzisiaj ma bardzo podobne). Czy w Mszczonowie były wtedy telefony?
gutek_2005 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Przypomniało mi się, odnośnie mapy (planu) Mszczonowa. Nie pamiętam dokładnie ale na początku lat 90, była wydana seria książeczek Grójeckie? we wspomnieniach" (albo jakoś tak, nie mniej dokładnie nie pamiętam - format A4? ok.50-70 stronic ) nakład był bardzo niewielki. Kojarzę, że były zamieszczane zdjęcia z XIXw, przedwojenne i wojenne ( w tym niemieckie ) oraz szkice Tarczyna, Grójca. Czy był tam Mszconów tego niestety nie pamiętam, ale sądzę, że powinien też być. Jak tylko przegrzebię trochę kartonów z ksiązkami to na pewno dam znać jak nazywało się to wydawnictwo i jaki był jej tytuł? Może, ktoś z Państwa skojarzy ten tytuł oraz fakt najważniejszy, czy był tam plan przedwojenny Mszczonowa ?
gutek_2005 Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Jeżeli jeszcze ktoś jest zainteresowany tematem to podaję namiary:Słownik wiedzy o GrójeckiemGrójeckie we wspomnieniachprace te były napisane pod redakcją p.Zdzisława Szeląga i wydane począwszy od 1993r. przez:Towarzystwo Literackie im. A. Mickiewicza Oddział w Grójcu ul. Zatylna 5 m 6 05-600 Grójec (tyle ściągnięte z książeczki).Być może ten Pan będzie potrafił udzielić odpowiedzi na interesujące Państwa pytania dotyczące zabudowy i planu przedwojennego Mszczonowa.Niemniej na razie to tylko przypuszczenia, pozdrawiam.
PiotrRadz Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Nowa fotka z Mszczonowa. Vincent znalazł ją na ebay-u. Na jej podstawie można ustalić, że fotka z płonącymi budynkami, która wcześniej była publikowana na forum i opisyawana jako Radomsko - to też Mszczonów. Zamieszczam ją poniżej.
PiotrRadz Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 to jednak nie Radomsko tylko Mszczonów (patrz post wyżej)
PiotrRadz Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Kolejny raz Mszczonów. Można tą fotkę porównać z tą, którą zamieszczam poniżej
PiotrRadz Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Te same bliźniacze kominy i ściana z dwoma oknami i okrągłym otworem na szczycie
bodziu000000 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Kolejne zdjęcie wypalonych kamienic na rynku w Mszczonowie.
bodziu000000 Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Rynek ze znanym czołgiem.Na odwrocie zdjęcia napis: Rawa
bodziu000000 Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Zdjęcie z tej samej serii, więc może również z Mszczonowa
PiotrRadz Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Ale Mikołajki ;)Dzięki Bodziu za te rarytasy. Chyba mi przyjdzie wystąpić do burmistrza Mszczonowa o honorowe obywatelstwo dla Ciebie.
bodziu000000 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Piotrze, podobne zdjęcie to przedstawiałeś wcześniej, jako zrobione na ul.Rawskiej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.