Skocz do zawartości

Było ze złomu, teraz strychy.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 222
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Wyszła i reszta, należąca do przemiłej właścicielki strychu i reszty pod strychem, niestety z odciętą pieczęcią. Czy był to może sposób na anulowanie nieważnej Kennkarty?

wykręć te okulary to zobaczysz że to tylko ruchome plastikowe szybki-jak najbardziej normalka-jeden się zepsuł to 2gi się wkładało,a może to nawet nie szybki tylko wkładki przeciwpotne pod nimi z cieniutkiej folii:)

Dzięki Czarek, nie pomyślałem o tym a to przecież tak logiczne. A ktoś może skusi się wytłumaczyć to 1925 c" ? :)

Na jednej z książek fajna pieczątka z Warszawy biblioteki z ulicy Nowy Świat, zawędrowała aż na Podkarpacie.

No i coś pięknego, słownik (częściowo)ilustrowany do mojej kolekcji słowników z epoki, dużo zwrotów, wyrazów i opisanych przedmiotów których na próżno można szukać w dzisiejszych słownikach, cholernie się przyda do tłumaczeń tekstów z tamtych czasów :) A słownik to nie tylko rysunki kilku rodzajów podków i haceli i szczegółowe opisy maszyn które wyszły z użycia kilkadziesiąt lat temu ale i takie informacje jak na fotce obok. pozdro

Dowód opłacenia kontrybucji nałożonej przez Niemców na mieszkańców W-wy i najbliższej okolicy 02.1944, po ubiciu Franza Kutschery.Wytargałem to kilkanaście lat temu wraz z dużym pękiem ciekawych okupacyjnych dokumentów z opuszczonej chałupy pod rozbiórkę.Niestety aktualnie w szabrowaniu takich miejsc jest coraz większa konkurencja i co ciekawe nie są to kloszardzi czy menele szukający złomu,ale poszukiwacze gustownych przedmiotów.Pracownicy z ekip przeprowadzających rozbiórki starych budynków też są zwykle ¨obstawieni¨ przez handlarzy starociami.

Z tego samego żródła,jest to ulotka-ultimatom zrzucana na lewobrzeżną Warszawę we wrześniu 1944 podczas Powstania,pierwotny posiadacz tych szpargałów musiał mieć żyłkę archiwisty , gromadził prócz rodzinnych i banalnych dokumentów takie ciekawostki.

Większość stanowiły standardowe okupacyjne dokumenty,raczej banalne.kennkarta,zaświadczenie o pracy,nocna przepustka, kartki żywnościowe itp.Było ciekawe polsko-niemieckie obwieszczenie dużego formatu o proklamacji Gen.Gouv.lecz aktualnie go nie posiadam.

kiedyś obok Trzynika w starym domu z 1906 roku buszowałem w piwnicy i na strychu... normalnie tak mnie wciągło, że cały dzień tam spędziłem ! kocham szperać w starociach :) fajne fanty tam były, ale nie miałem ich jak zabrać więc zostały :) Było tam 12 domów z tego 2 opuszczone i 5 wielkoch murowanych stodołek ;] w jednej z nich były ukryte owiniete w szmaty 2 mauzery w bdb stanie... szkoda, że nie miałem mozliwości zabrania tego, a włascicielka mówiła , że jak chce to mogę brac bo jej to sie nie przyda :)

P.S.

Jak ktos chce namiary to :

- wioska Trzynik (dojazd z Kołobrzegu)
- obok gorzelni idzie rozgałęzienie skręcamy w prawo i polną drogą dojedziemy do starego dworku...
- skręcamy w lewo i droga koło stawu prosto z 400 metrów i mamy wioskę :) obok są pola więc też można poszperać :)

aha i jeszcze jedno w starym Dworku jest budynek dla służby zwany Czworaki... ma on piwnicę do której nie ma wejścia... były kiedyś okienka małe ale teraz ich nie ma bo dookoła zostal wylany beton.. nikt nigdy w tej piwnicy nie był bo jak mówiłem wejścia nie ma... obok na skarpie jest też podobno w bagnie czołg ... nie wiem ile w tym prawdy ale klapa z wody wystaje ... gdy tam byłem przyjechali tam niemcy , którzy kiedyś tam mieszkali (jedna kobieta reszta to było już młode pokolenie) i mówili , że ten czołg niby tam jest....

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie