Skocz do zawartości

Grupy znane i mniej znane...

Rekomendowane odpowiedzi

PANOWIE!
1. wątek jest na inny temat niż <jak kto siedzi i wygląda>
2. moze za niedługi czas będziecie mieli okazję zobaczyć jaki dosiad ma kolega Hubertosq i skomentujemy to na plus albo minus dla niego. A na razie dajcie spokój...

• Odpowiedzi 341
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A mnie się nie podoba w wypowiedzi hubertosq cytat Apeluje do Panow Kawalerzystow ! chcecie robic reko Kawaleri ? to też patrzcie jak ułani jezdzili i to też rekonstruować trzeba !!"
A co to jest reko, bo nie znam takiego terminu? Znam termin rekonstrukcja, rekokoko, ale reko??Temat nieuzywania terminu reko był poruszany kilka lat temu, ale hubertosq chyba nie siedzi w rekonstrukcji aż tyle czasu, żeby to pamiętać.A może nie należy do ruchu rekonstrukcyjnego, tylko rekokokowego?

Hubertosq tłumaczysz swój język tradycją ułańską. Czy ta tradycja pozwalała na takie wulgaryzmy w towarzystwie? A może tak zwracano się w kawalerii do równych sobie stopniem? Na tradycjach ułańskich się nie znam ale mam o nich lepsze zdanie.

Zdjęcie zostało wstawione przez osobę nie należącą do Grochowiaków.

Skoro jak widać sporo ludzi zna z nazwiska osoby, które zaatakowałeś to może i Ty się przedstawisz?

Ciągnięcie tematu nie byłoby potrzebne gdyby zadziałał MODERATOR.

Hubertosq tłumaczysz swój język tradycją ułańską. Czy ta tradycja pozwalała na takie wulgaryzmy w towarzystwie? A może tak zwracano się w kawalerii do równych sobie stopniem?"

Z takich odzywek słynęli instruktorzy jazdy konnej, zwłaszcza w szkołach podchorążych. Na resztę Twoich pytań odpowiedź oczywista i naturalna.

Na podstawie jednego zdjęcia potrafi stwierdzić czy ktoś umie koniem powodować i czy sylwetka na koniu jest prawidłowa? Nie będę pytał czy odróżniasz elementy dosiadu na siodle uniwersalnym, ujeżdżeniowym, skokowym czy wojskowym, bo każde z nich rożni się szczególikami:-) Przyjedź człowieku na Bzurę - pokaż co potrafisz, tak jak od lat pokazują to Grochowscy.

Dobra dajmy już spokój. Raz, że dalsza dyskusja nie wniesie niczego nowego, a dwa, że zeszliśmy z tematu.

Pozdrawiam
Kurkow (chwilowo niezrzeszony, acz poszukujący swojej grupy)

• 4 months later...

Drużyna Tradycji Wojskowej im. 70 pułku piechoty w Pleszewie, pod patronatem Starosty Pleszewskiego.

Celem grupy jest kultywowanie tradycji Wojska Polskiego II Rzeczypospolitej, a szczególnie pamięci o 70 Pułku Piechoty, który w okresie międzywojennym stacjonował w naszym mieście.

DTW im. 70 pp powstała dzięki pomocy finansowej i rzeczowej Starostwa Powiatowego, a Starosta Pleszewski objął nad nią honorowy patronat. Grupa występuje w replikach mundurów żołnierzy piechoty armii przedwrześniowej. Część oryginalnego wyposażenia pochodzi z prywatnych kolekcji członków grupy , m.in.: hełmy wz. 31, ładownice, bagnety, szelki, maski p.gaz.

Drużyna rozpoczęła swoją działalność 1 września 2009 r. od udziału w obchodach 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej w Pleszewie, wystawiając wartę honorową przy pomniku żołnierzy 70 pp poległych w wojnie obronnej 1939 r.

Wszystko fajnie tylko po co Wam te szelki ??? No i bródkę przydałoby się zgolić o ile mnie wzrok nie myli (3 osoba od lewej). Gratulacje, że udało Wam się pozyskać patronat Starostwa - zawsze to trochę łatwiej....

Dyskutowałem już o tym z resztą grupy, ale wychodzi na to, że podczas świąt pułkowych , czy jakichś innych uroczystości zakładano szelki. Upewnię się jeszcze, bo mogłem coś przekręcić. W każdym razie dyskusja na ten temat była i wyszło, że mogą być.
Co do brody, to jest to kwestia kilku dni, bo ma być do ślubu ;)

Szelki nosiła kawaleria - ja jeszcze nie trafiłem na zdjecia żeby były one uzywane w piechocie - może zostały pomylone z szelkami od tornistra starszego wzoru, który miał skórzane szelki, a był noszony w czasie uroczystości.

Co prawda dyskusja powyżej odbiega troche od tematu ( Grupy znane i mniej znane) ale dopiszę i nas :)
STOWARZYSZENIE HISTORYCZNE PRUSY -jesteśmy grupa skupiajacą ludzi z miast(Malbork,Tczew,Gdańsk,Gdynia)
zajmujemy się następujacymi okresami i formacjami
sekcja Polska -1939 2 Batalion Strzelców -z Tczewa
LWP -1943-45
sekcja niemiecka - 1939 Batalion pionierow SS-VT
oraz Luftwaffe Field Diwision
jest u nas również sekcja motocyklowa powyzszej dywizji pieszych lotników
oraz dla zainteresowanych klimatem partyzanckim
Polski ruch oporu na Pomorzu partyzanci Gryfa Pomorskiego

Zaprasamy wszystkich (pelnoletnich) zainteresowanych współpracą na www.Prusy.fora.pl
można też nas znależć wrzucając na wyszukiwarkę SH Prusy
powinna wyskoczyc strona
Pozdrawiam

Przepraszam powinienem był nas przedstawić :
SRH Marienburg (co niektórym pewnie znany :))

odtwarzamy
WP II RP (65 Starogardzki Pułk Piechoty)
Policja II RP
Ruch Oporu 39-45 (Gryf Pomorski)
WH 43-45

Zapraszamy na nasze forum : www.marienburgsrh.forumowisko.net

Poniewaz nie wszyscy forumowicze wiedza ,że nasze grupy że tak powiem maja w pewnym sensie odrobine wspólnego ze sobą :) wiec sama idea zainteresowania Gryfem nie pojawiła sie dzis rano . żeby sie w jakies przepychanki nie wdawac słowne co jest ostatnio w modzie usciśle apropo ruchu oporu ( niech bedzie w domysle odtwarzamy miedzy innymi partyzantów Gryfa Pomorskiego) temat byl na forum wielokrotnie wałkowany dublowanie sie grup itd :) ale puki co w tym kraju nikt nie ma monopolu na odtwarzanie konkretnych jednostek WH,LWP czy innych wazne jest czy robi to dobrze ,czy tak sobie ,a to juz kwestie dyskusyjne. A z tego co wiem zajmujecie sie również innymi okresami 2 wojny i formacjami więc chyba nie warto bić piany bo chyba nie o to chodzi w ruchu rekonstrukcyjnym . Zreszta to chyba temat gdzie poszczególne grupy mają sie przedstawić tak mi sie przynajmniej wydawało co robia itd.

Ups zapomniałem dodac W ramach ww. sekcji niemieckiej zajmujemy sie rownież żandarmerią polową LFD-SS-WH mamy sekcje łacznosci oraz Mg kturych wczesniej nie wymieniłem
a trzech kolegow przymierza sie do założenia munduru pruskiego piechura. Wiec jeszcze raz zaprasmy zainteresowanych wspołpracą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie