Skocz do zawartości

torba wrześniowego sanitariusza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mój kolega chce sprzedać właśnie taką torbę i nie wiem czy jest ona oryginalna i czy Polska.Ostatnio byłem u niego i porobiłem fotki.Jeśli macie jakieś zdanie na ten temat to proszę o podzielenie się nim ze mną.
Pozdrawiam.
Paweł

Napisano
O ile pamiętam taka torba była kiedyś na apecie" dyskusyjnej. Wyszło na to że to torba powojenna tylko paski były zakuwane na przedwojennych matrycach.
Napisano

Tak wygląda mój oryginał przedwojennego WP SAN ;) Torba którą pokazałes to model wprowadzony w latach 50/60-tych używany chyba do dziś.

Napisano
W mojej sztuce brakuje krzyża i zdemolowany jest pasek zapinający klapę. Nie ma na nim metalowych oczek i charakterystycznego metalowego okucia końca paska.
Napisano
Apteczka ta pierwsza to model apteczki wz 46 wzorowana na podstawie sowieckiej wojennej apteczce. Okucia były wykorzystywane z zapasów fabrycznych z okresu przedwojennego, Niemcy tego nie wykorzystywali i dlatego na składach magazynowych pozostało. Na nie których były sygnatury BTK IX 1937 lub inne daty. To jest tak samo jak z hełmami wz 50, gdzie dzwony są oryginalne, leżały one przez wojnę na stertach w zakładzie Ludwików w Kielcach i po wojnie zostały wykorzystane do produkcji pierwszego polskiego hełmu wz 50, przy których w pierwszej wersji były oryginalne przedwojenne fasunki i niemieckie podpinki.
  • 1 year later...
Napisano
Mam pytanie czy był tylko jeden model apteczki sanitariusza w WP pre39? Mój znajomy ma zamykaną na dwa paski/troki skórzane. Pas nośny zamocowany na bocznych ściankach [nie jak w modelu wyżej- z tyłu]
Na czołowej ściance- troki/uchwyty do zamocowania narzędzi[ po zakryciu klapą ich nie widać]
Napisano
Mam dwie podobne (jedna rożni się nitami zamiast szyć, druga jest nieco większa). Z etykietki:

Zestaw apteczka w torbie brezentowej
BN 69/5949-04

Z trudem widoczna data produkcji: ...ZE 1969" (CZE, WRZE?), fragment - chyba - nazwy wytwórcy (Ce..."), oraz miejsce na numer Serii.

Druga ma tylko ślad po identycznej etykiecie.
Napisano
A ja się zapytam tak.
Dziś widziałem hełm wz.31 z namalowanym na czerepie znakiem czerwonego krzyża. Nie daje mu wiary, ale wyglądał na oryginał. Czy ktoś ma zdjęcia z takim malowaniem?
Napisano
Widd - czy nie widziałeś go przypadkiem na giełdzie Grzegórzeckiej w Krakowie ? Jeśli tak to ten krzyż to radosna twórczość sprzedawcy a cena jak na stan zaiste księzycowa.
Napisano
Wiem, że był lipny. Wystarczy, że pamiętam marek123 te zdjecia sanitariuszy, które widziałem u Ciebie. Krzyż jest zrobiony iście po modelarsku :) Na hełm, z Salamandrą namalowano mały znak PCK. Po wyschnięciu wytarto, tak aby wyższe powierzchnie były podrapane :) Zaraz dam zdjęcie.
Do niedzieli leży na rynku w Poznaniu :)
Napisano

Czy mówimy o tym? :)
Ile za to chciał? Hełm ma lekkie pęknięcie.
Jakoś ciekawych rzeczy wrześniowych" na Jarmarku nie widziałem. Czekam do niedzieli.

Napisano
Tak dokładnie. Mnie zaśpiewał 450 zł. Rozumiem, ze wz.31 są teraz w cenie, ale ten nie był w aż takim dobrym stanie żeby tyle śpiewać. Poza tym trzeba trochę doliczyć na usunięcie tej radosnej twórczości malarskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie