Mr Piter Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 beaviso - mozesz podac zrodło informacji o 4 dyw pz. kiedys co nieco czytałem i o ile pamietam jakies sprzety panzerne dowieziono pociagiem dla 4 dyw do Pruszcza ale ostatecznie nie weszły do walki z braku paliwa // pozdr
beaviso Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Mr Piter - moje źródło to fragment wspomnień d-cy jednej z Jagdpanther - Ofw. Bix'a.Ty natomiast też dobrze kojarzysz. Istnieje wzmianka o Panterach na bocznicy w Pruszczu i braku paliwa do nich. Sęk w tym, że nie bardzo widzę dla kogo miałyby one być. Poza tym muszę odnaleźć pierwotne źródło pisane tej informacji, bo na obecną chwilę kojarzę tylko wtórne.pozdr, M.
generał w. Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Beaviso, pamiętałem o Jagach, ale chłopaki podniecali się Panterami. O Jagach nie wspominałem, bo po co chłopaków podniecać i tak w wątku emocje biorą górę nad realiami, a przypuszczenie dotyczyło Panter. Zresztą dziwię się, że nikt nie podnieca się innym pojazdem - realnym. Tylko trójmiejskie chłopaki z pewnej grupy mają tylko na piwo i szukają frajera do wyciągnięcia.
tadek80 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Jag to też Pantera :) Panowie szykuje się sensacja ...
jank6 Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 WitamCzy cos się moze wyjaśniło w temacie? To aż niesamowite jak ten wątek gwałtownie zamarł... Jeżeli ktos dysponuje jakąś wiedza to prośilbym sie troche podzielić. Pewnie jak wielu nie mam czasu na szukanie gdzie indziej a cokolwiek bym sie chetnie dowiedział.Pozdrawiam Marcin
wars98 Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Witam!Sprawa nie umarła, tylko żyje własnym życiem.W dniu dzisiejszym, za zgodą i pod nadzorem urzędu konserwatorskiego, są przeprowadzane przez TPS poszukiwania w podejrzanym" rejonie. O wynikach wkrótce poinformujemy.Pozdrawiamwars98
jank6 Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Dzięki za jakis info. Jak bedzie cos wiecej wiadomo to mam nadzieje, że bedzie można tutaj cos przeczytać. Może jakieś zdjęcia?Pozdrawiam raz jeszcze
oksio Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Na terenach wskazanych przez okoliczna ludność firmie Skanska SA przeprowadzono pomiary z pomocą magnetometru protonowego. Ze strony wykonawcy prac przeprowadziła je znana firma saperska, Inspektora z WUOZ w Gdańsku skierowanego do sprawdzenia tego terenu wspierał TPS.Badania wykonano niezależnie . Nie potwierdziły one zalegania w wskazanych miejscach sprzętu bojowego (czołgu, transportera ) Ustalone też procedury jakie maja obowiązywać przy tego typu znaleziskach. Konserwatorowi i Firmie Skanska S.A. gratulujemy cierpliwości a dziennikarzom fantazji.Pozdr.Oksio TPS
jaca2003 Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Warsiu nie wmówisz mi że nie wiadomo czy i co tam jest.Nie wmówisz mi ze Skanska S.A. nie posiada ANI JEDNEJ koparki czy łopaty którą to można by uzyc do dokopania sie do tego czegoś.Organa czuwają?Żółty płaszczyk czarna spluwa śpij spokojnie ORMO czuwa.Czy dobrze myślę?A poza tym metal w Polsce tak łatwo ulega dematerializacji.......Pozdrawiam"Tak pisałem dnia 2006-05-03 10:18:00 i co?fajnie jak zwykle towazystwo se nawkładało do czwartego pokolenia wstecz i tylko jakoś zapomnieliscie o najwazniejszym:1- Siewnik(główna nagroda przypada Oksiowi)2- Czołg (nagroda będzie wycieczka zagraniczna do wybranego kraju na zachód od Odry (dla czołgu oczywiscie))3- zmiana daty w kalendarzu na 1 kwiecieńPozdrawiam" to post z kolei z 2006-05-03 23:16:00czemu kurna znowu miałem rację Medium jestem cycuś????POZDRAWIAM
Cronos Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Czyli na chłopski rozum mam rozumiec że radio (które wspominaliście na początku)i serwisy internetowe ( którego link też jest podany) pisze o przedmiocie które w rzeczywistości nie istnieje. I prace budowlane i wszystko z tym związane zostało zatrzymane tak od kaprysu?? Nie no, ale odpowiedź am nic nie ma" jest najgłupszą jaka bym sie spodziewał. LOL za całokrztałt:>
Kitchener Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 http://pruszczgdanski.naszemiasto.pl/wydarzenia/600700.html
jaca2003 Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Ciekawie redaktorek napisał.Wszedzie NAZIŚCI i wszedzie TYGRYSY.Mania jakaś cycuś?Dobrze że tam wunderwaffe nie znalazł.pozdrawiamP.S.A czy tam w pobliżu nie ma jakiegoś jeziorka stawku czy choby większej kałuży?To by czołg wyjaśniło.
oksio Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Złom to się tam i znajduje a jeziorka maja piaszczyste dna .Jedynie na starym torfowisku były szyny od kolejki.Bombek w trupa ale nie tam tylko parę kilometrów do przodu.Są dwie wsie Ulkowy obok siebie .A wstrzymali prace z powodu amunicji i tych bomb były i 300-y setki to co mieli po nich jeździć.Najlepszy był ten koleś co napisał ze znaleźli dziesiątki blaszek.Dwa dni się tłumaczyli że zdjęcia pochodzą z prac na ul. Spacerowej i to były dwie i jeden gość.pozdr.Oksio
atego Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 CHYBA czar prysł...Podaje to jako nie sprawdzoną informacje,ze zrodla nieoficjalnego.Otoz wczoraj dowiedzialem sie ze owszem,w miejscu" wydobyto pozostalosci po starym traktorze tzw buldogu.A konkretniej tylną cześć.
jahooo Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 Taki pojazd to też już zabytek, i w czterech pancernych występował, więc tak jakby czołg ;)
generał w. Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 Uahahaha. Dawno się tak nie ubawiłem. Chyba pora na małe podsumowanie tego pancernego thrillera. Od Tadka80 dowiedziałem się na 99%, że będzie Pantera. Potem nastąpiło sprostowanie, że to Jagdpantera i że, cytuję:...Jagdpantera to Pantera... .Nie wiedziałem, że niszczyciel czołgów to to samo co czołg. Kolega Yoony poprosił o łopatologiczne przedstawienie kolejności zdarzeń. Oto one.1-31marca podwykonawca oczyszcza teren pod budowę autostrady. ZERO sygnału oprócz śmieci, które już wymieniałem. Podkreślam, że teren wtedy był zamarźnięty i można spokojnie było zbadać podejrzane bagno. Informacja o czołgowej amo, znalezionej właśnie tam to nadinterpretacja faktów. Była 1 sztuka-niekompletna ( bez łuski ). Nie pamiętam kalibru, ale nikt nie wziął pod uwagę, że może być od PAKa40 lub Flak18/36/37/41.Prawie cały kwiecień - cisza aż w uszach boli.Koniec kwietnia - sensacja tak przedstawiona, że od razu można ją włożyć miedzy bajki.Połowa maja - kompletna kicha, a pod nosem znawców" tematu inni szarpią resztki Pantery (gratuluję, na szczeście na mierzei było ich 11 i mam nadzieję, że resztki którejś z nich na mnie jeszcze czekają. Odnośnie resztek patrz wątek na forum naszych odkryciach).Wnioski:Jedyna korzyść to darmowa reklama dla:-firm pracujących przy budowie autostrady-mediów, mających tanią sensację.-poszukiwaczy" z TPSu, którzy nie wiadomo jak pojawili się na miejscu zdarzenia".
igok Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 panowie znawcy 4dp czy wiecie ze sa dwa Pruszcze:Gdański i Pomorski wiec zasiegnijcie informacji o ktory Pruszcz chodzi w zwiasku z rozladunkiem a jesli nie znajdziecie informacji to zapraszam do mapypzdr igokps.Oksiu jeszcze nic nie ustalilem male problemy domowe
Frozzer Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 witamtak sie sklada ze pracuje przy budowie tej autostrady - jezeli podacie mi numer wiaduktu, w okolicy ktorego zostal znaleziony ten pojazd to moge sie wszystkiego dopytac, bo zakladam ze znaleziono go przy budowie wiaduktu?
jacenty2004 Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Ty Frozzer nie zajmuj się jakimiś pierdułami i złomami tylko buduj te cholerne autostrady !!! :)
Frozzer Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 staramn sie :Dpierwsze 4 wiadukty licząc od gdańska będą moje ;)
M98k Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Czytając pierwszy post, przypomniała mi się historia jaką usłyszałem od mojego kolegi z pracy - Dziadka, który swego czasu pracował przy budowie drogi. Jeździł on wtedy radzieckim spychaczem DT :) i... natrafił na jakieś oczko wodne, udało mu sie tylko wysiąść ze swojego małego czołgu, którego to pochłąneła matka ziemia :D Na drugi dzień dostał nowy a tamtego juz nie wyciągali :) To były chyba lata 60 albo 70.Pozdrawiam M98k
01dalton Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Witam .To ja wiem w którym miejscu rzeki ( chodzi o San ) jest zatopiony stary samochód ciężarowy .Jak ktoś chce mogę podać dokładne namiary . pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.