Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji pistoletu. Przeględnołem kilka katalogów broni z drugiej połowy XIX w używanych na terenie polski i nie trafiłem na coś nawet zbliżonego do tego pistoletu.
Wydaje mi się że jest to pistolet sportowy z uwagi ze jest bronią jednostrzałową i na kaliber około 5.25 Raczej na amunicję łuskową choć prawdopodobnie może na rodzaj kapiszonu co klasifikuje go na drugą połowę XIX w mało tez prawdopodobne by była to broń produkowana po pierwszej wojnie światowej więc w grę wchodzi maksymalnie okres 75 lat. Stan korozii jest dość poważny i uniemożlwia doprowadzenie go do stanu UŻYTKU jako broni.
całość składa się z następujących elementów
-sześciokontna lugfa z gwintem mocującym do korpusu o kalibrze prawdopodobnie 5.25 (z lufu usunołem zaklinowany kawałek ołowiu prawdopodobnie kuli niestety stan korozii uniemożliwia dokładny pomiar i sprawdzenie czy posiada gwint w lufie) szczerbinka i muszka mosiężne można je ściągnąć - nie zachowanego w całośći korpusu ułąmanego na wysokości rękojeści wraz z pozostałością zagięteej osłony cyngla - ułamany cyngiel - złamana na dwie części sprężyna napinająca kurek - kurek (brak iglicy ale widać miejsce gdze prawdopodobnie była umocowana) - prawdopodobnie wyrzutnik łusek z ułąmaną częścią prętu przekładany przez korpus i klinujący lufę
Pytanie
killerx
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji pistoletu.
Przeględnołem kilka katalogów broni z drugiej połowy XIX w używanych na terenie polski i nie trafiłem na coś nawet zbliżonego do tego pistoletu.
Wydaje mi się że jest to pistolet sportowy z uwagi ze jest bronią jednostrzałową i na kaliber około 5.25
Raczej na amunicję łuskową choć prawdopodobnie może na rodzaj kapiszonu co klasifikuje go na drugą połowę XIX w
mało tez prawdopodobne by była to broń produkowana po pierwszej wojnie światowej więc w grę wchodzi maksymalnie okres 75 lat. Stan korozii jest dość poważny i uniemożlwia doprowadzenie go do stanu UŻYTKU jako broni.
całość składa się z następujących elementów
-sześciokontna lugfa z gwintem mocującym do korpusu o kalibrze prawdopodobnie 5.25 (z lufu usunołem zaklinowany kawałek ołowiu prawdopodobnie kuli niestety stan korozii uniemożliwia dokładny pomiar i sprawdzenie czy posiada gwint w lufie)
szczerbinka i muszka mosiężne można je ściągnąć
- nie zachowanego w całośći korpusu ułąmanego na wysokości rękojeści wraz z pozostałością zagięteej osłony cyngla
- ułamany cyngiel
- złamana na dwie części sprężyna napinająca kurek
- kurek (brak iglicy ale widać miejsce gdze prawdopodobnie była umocowana)
- prawdopodobnie wyrzutnik łusek z ułąmaną częścią prętu przekładany przez korpus i klinujący lufę
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.