Skocz do zawartości

Zaginione bataliony ?

Cwaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć!
Minęło już sporo lat od kampanii wrześniowej, ale nikt jakoś nie usystematyzował tej całej wiedzy. Plątają się różne informacje, nie sprawdzone, fałszywe, wzięte z Księżyca, wielokrotnie powielane przez różnych autorów, aby tylko książkę napisać.
Możebyśmy wreszcie dowiedzieli się o jednostkach WP, które były, ale znikły w pomroku PRL i nie tylko:
- batalion szturmowy 16DP (GO Wschód")
- batalion nadwyżek 4DP (GO Wschód")
- batalion tzw. IV/67pp (GO Wschód")
- batalion tzw. ON Toruń albo PW Toruń (GO Wschód")
- batalion piechoty górskiej 21DP
- batalion Władysław" tzw. IV/16pp
- batalion M" walczący m.in. z 10BK
- bataliony nr 78,79 i 80 walczące także gdzieś na Podkarpaciu
- 4 batalion tzw. forteczny walczący w Kolbuszowej

Czekam na informacje
Napisano
Witam.

Sprawa tzw. IV/16PP tez mnie intrygowala od dluzszego czasu. Powstal on w sierpniu 1939 r. po kryptonimem Władysław". Skladal sie on z 6/12PP, 6 i 8/16PP, 2kckm/12PP, pl ppanc 12 PP i pl art 12PP.

Batalion bral udzial w walkach pod Pszczyna w dniach 1-2.09.39.

Pozdrawiam
stifz
Napisano
IV/16pp - no właśnie ?
Czyli pod względem siły był to normalny batalion piechoty - 3 kompanie strzeleckie, kompania ckm - no może trochę wzmocniony - pluton ppanc, pluton artylerii, ale improwizowany, zlepek oddziałów z różnych pułków. Z drugiej strony, jeżeli był sformowany" w sierpniu, tzn. przydzielono do niego żołnierzy z normalnego poboru tzn. wyszkolonych, nie rezerwistów, to był on bardziej spoisty przynajmniej w pododziałach ???
Pytanie: czy te kompanie zostały reaktywowane w batalionach, skąd zostały wzięte (czyli takie kompanie is") czy też bataliony poszły na wojnę osłabione. To ostatnie tłumaczyłoby częściowo klęskę kontrataku pod Pszczyną batalionów 16pp (II i III ??)
Następne pytanie: co się stało z IV/16pp po 2.09 - rozsypał się, został rozformowany (kompanie wróciły do siebie ?) Może ktoś ma obsadę dowódczą ?
Dzięki stifz
Czekam na nowe informacje.
Napisano
Powinnno byc troche info w 'Piechocie' wydawanej w Londynie. Jezeli nie macie dostepu to za jakies dwa tygodnie bede w IPiMS i zrobie ksero czego potrzeba.
Napisano
Dokladnie: Instytut Polski i Muzeum im Generala Sikorskiego :). Kryska Karski et al. Niestety 'zeszyty' mialy okreslony cel i przestaly wychodzic gdy cel byl osiagniety (in esse byl to dodatek do Ksiegi Chwaly Piechoty, pokrywajacy lata 1939-45).
Napisano
Odmeldowuję się, do zalogowania się 8 maja, po dłuuuuuuuuuuuugim weeeeeeeeeeeeeeeekendzie, huuuuuuuuuuuuuurra
cześć
P.S. Nadal czekam na informacje
Napisano
A więc,co do batalionu piechoty górskiej 21 DP.
Pełna nazwa to 21 Dywizja Piechoty Górskiej.
3 podhalańskie pułki piechoty i PAL.
Wszystkie bataliony były górskie.
O który batalion dokładnie chodzi?
Napisano
Być może za krótko szukam, ale ciężko mi dotrzeć do szczegułów kampanii wrześniowej 2 Pułku Strzelców Podhalańskich 4 Baon (tam służył mój dziadek), będącego w składzie 22 Dywizji Piechoty Górskiej. Po spotkaniu z 5.Dywizją Pancerną doszło do rozproszenia się żołnierzy i tu mam trudności z ustaleniem dalszych jego losów. Wielu z 2 psp znalazło się w grupie ok. 2500 Podhalańczyków, którzy dołączyli do GO Jagmin". Jeżeli ktoś dysponuje informacjami w tym temacie to bardzo proszę o info -postawiłem sobie za cel odtworzenie dzień po dniu miejsc w których był i walczył mój dziadek, po którym jedynym śladem z wrześna 1939 r. pozostała dla rodziny kartka pocztowa z dnia 31.08.1939r, wysłana z dworca PKP w Rzeszowie informująca o wyjeździe pociągiem w kierunku Krakowa. Zginął 23 września pod Tomaszowem Lubelskim (m. Chorążanka, gm. Majdan Górny - czyli po II bitwie tomaszowskiej.
Napisano
Do Cwaniaka.
Chodzi Ci zapewne o bataliony typu specjalnego Obrony Narodowej, a nie szturmowe.

Skład takiego batalionu: poczet dowódcy batalionu, pluton łączności (5 patroli telefonicznych, 2 patrole sygnałów optycznych), drużyna gospodarcza, sekcja sanitarna, drużyna pionierów, pluton dział ppanc (3 działa kal. 37 mm), pluton broni towarzyszącej (2 moździerze kal. 81 mm), trzy kompanie ckm (poczet dowódcy, drużyna gospodarcza, 2 plutony ckm, po 3 ckm w każdym, 2 plutony strzeleckie).

Stan: 4 oficerów zawodowych, 16 oficerów rezerwy, 9 podoficerów zawodowych, 129 podoficerów rezerwy, 368 szeregowców, 82 konie, 50 pistoletów, 186 karabinów, 264 karabinki, 10 pistoletów sygnałowych, 18 ckm, 2 moździerze kal. 81 mm, 3 armaty przeciwpancerne kal. 37 mm, 1 samochód, 4 motocykle, 7 rowerów, 35 wozów, 3 kuchnie polowe.

Bataliony te były zbliżone strukturą organizacyjną do batalionów fortecznych. Początkowo w czerwcu 1939 r. planowanio utworzenie 12 batalionów tego typu. Plan ten jednak nie został wykonany. Były formowane przy wykorzystaniu kadry jednostek obrony narodowej na bazie niektórych pułków piechoty.

Plutony ppanc nie wszędzie otrzymały działa. Najczęściej bataliony były uzbrojone w km Hotchkiss. Oficerom rezerwy zamiast pistoletów przydzielano karabinki.
Napisano
W planie mobilizacyjnym było:
61 pp (Bydgoszcz) mobilizował 86 batalion piechoty typu specjalnego Obrony Narodowej (Nakło) w czasie A+42. Zawiązkiem miał być batalion ON Nakło" wraz z całą kadrą

62 pp (Bydgoszcz) - 83 bp typu specjalnego ON (Kcynia) w czasie A+42. Zawiązkiem miał być batalion ON Kcynia" wraz z całą kadrą

65 pp (Grudziądz) - 82 bp typu specjalnego ON (Starogard) w czasie A+24. Zawiązkiem miał być batalion ON Starogard" wraz z całą kadrą

1 bs (Chojnice) - 81 bp typu specjalnego ON (Tuchola) w czasie A+24. Zawiązkiem miał być batalion ON Tuchola" wraz z całą kadrą

1 bs (Chojnice) - 85 bp typu specjalnego ON (Czersk) w czasie A+24. Zawiązkiem miał być batalion ON Czersk" wraz z całą kadrą
  • 2 weeks later...
Napisano
Do M-i
Nie, bataliony Obrony Narodowej to co innego, a batalion szturmowy 16DP to co innego - odsyłam do monografii Armia Pomorze" i PSZ.Kampania wrześniowa", gdzie takich dzikich jednostek występuje kilka.
Zresztą Obrona Narodowa została dosyć dobrze opracowana przez p. K. Pindela.
Do miszka7-1:
Bataliony pułków podhalańskich nie były górskie (ani w nazwie ani w wyposażeniu ani w wyszkoleniu żołnierzy), tylko normalnymi batalionami piechoty z dużym odsetkiem rezerwistów, krótko mówiąc mięsem armatnim".
A batalion piechoty górskiej 21 DP - no cóż wziąłem go z witryny internetowej - nie pamiętam teraz jakiej - muszę sprawdzić. Poszperam też, czy u Steblika coś jest wymienione.
Do szarypotter:
Skąd wiadomo, że był w IV baonie 2PSPodh - pułk był 3 batalionowy - może to był batalion nadwyżek pułku lub dywizji (nie wiem muszę sprawdzić - chyba również u Steblika)?
Osobiście mam problem również ze swoim dziadkiem - zniknął z domu na jakiś czas w czasie kampani wrześniowej i wrócił w październiku z wozem amunicji (według przekazu rodzinnego) - na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych był w 78pp w Baranowiczach - został kapralem. Ale to nie znaczy, że w 39 został zmobilizowany do tego pułku. Podobnie z twoim dziadkiem - zwłaszcza, gdy miał jakąś specjalność - mógł dostać bilet do zupełnie innego pułku.
A tak a propos, czy ktoś wie gdzie można poszukiwać informacji o losach przodków ?
Napisano
A jeszcze nasunęło mi się na myśl:
Sformułowanie 61 pp (Bydgoszcz) mobilizował 86 batalion piechoty typu specjalnego Obrony Narodowej (Nakło) w czasie A+42. Zawiązkiem miał być batalion ON "Nakło wraz z całą kadrą" czy nie mówi, że z batalionu ON Nakło" sformowano normalny batalion piechoty (nr 86) - no właśnie o jakich stanach - takich jakich w pokojowym batalionie Obrony Narodowej (ok.700 ludzi w zależności od typu), czy też w wojennym batalionie piechoty (ok. 1000 ludzi z pełnym wyposażeniem mobilizacyjnym). A może istniały jakieś specjalne etaty, skoro batalion był typu specjalnego (sprawa dotyczy batalionów pomorskich i śląskich).
Napisano
Niestety, w monografii Steblika Armia Kraków" nie znalazłem żadnej wzmianki na temat baonu piechoty górskiej przy 21 DP - może ktoś coś wie ?
Natomiast Steblik wymienia batalion marszowy nr 78 kryptonim Dąb" (czyżby 78 pp - coś za daleko od Baranowicz ??????), w innym miejscu nazywa go tarnowskim (czyżby marszówka 16pp, ale dlaczego nr 78 ??????????) dowodzony przez por. W. Łotuszka.
Do szarypotter:
Steblik nie wymienia również 4 batalionu 2PSPodh - trzeba szukać dalej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie