Skocz do zawartości

karabinek ur -dla grup reko

kamilo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koledzy rekonstruktorzy jak by ktos był zaineteresowany to dostałem propozycje całkiem mysle niegłupią i dla wielu grup przydatną ,mianowicie jest człowiek który za cene około 1000 zł zrobi replikę karabinka ur z ruchomymi czesciami i na bazie orginału .oczywiście karabinek bedzie dekowany i w myśl ustawy nie bedzie bronią palną .jak ktoś bylby zainteresowany to zapraszam do dyskusji czy za taką cenę warto taki karabinek pozyskać
pozdrawiam kamilo
Napisano
Cena za taką replikę - standard, na allegro były RKMy Browning po 1500zł i CKMy bodajże po 3000. Nie zmienia to faktu, że jest to spoooro, poza tym w zasadzie ładnie to na bitwie wygląda i...tyle :)Raczej rzecz dla osobistej satysfakcji, niż znacznego urozmaicenia inscenizacji.

Kamilo - to dawałoby możliwość suchego strzału? Czy części ruszałyby się samostojatielno?
Napisano
tak ale za słaby wykop" można dostać zawiasy .

Cena jest standardowa, nie za niska , ale też nie kosmicznie wyska. Za bazooke Frankowski chce 750 zł , a skomplikowanie mniejsze, ASG są dużo droższe
Napisano
koszt zrobienia ura przez ślusarza to ok 100 - 150 zł zł za materiały + 30-50 zł robota , gorzej z kolbą. Więc to 1000 zł to trochę przesada.
Napisano
Drewno kilka razy było na allegro, chyba za 250zł (czy coś koło tego)

Czyli wychodziłoby jakieś 450zł za całość - jeśli znajdzie się odpowiedniego ślusarza (ja na pytanie o mosina usłyszałem: Panie, toż to broń jest! Ja tego nie zrobię!" :P)
Napisano
Wybacz Kruger, ale albo podałeś ceny z Chin, albo Korei.
U nas 50zł to ślusarz, tokarz czy frezer bierze na dzień dobry (jeśli pracy jest dużo to liczy tyle ze godzinę, a jeśli nie wiele to liczy za sztukę – tak czy tak wychodzi na swoje).
Napisano
no widze ze zdaniasa podzielone ...pancer popieram co do ura masz rację jyz wszyscy maja go na stanie ...ale wracajac do tej nieszczesnej repliki ja sam sadzę ze to niewiele za ruszajacego ur-a wszystkie czesci ruchome ale nie wiem co ze strzałem jak go bede miał i pokaze mi jak go zrobił to mozna bedzie wkleic kilka zdjec i moze wtedy coś uchwalić co do ceny ale pojawiła sie sugestja odlewu no tak mozna i odlać u nas gosc pod tomaszowem odlewa za 300 zł ale nie wróże mu przyszłosci na reko bo pierwsze walniecie o ziemie odlewu z aluminium o takich gabarytach to bedzie ........obrzyn :) co sie stanie z tak długą lufą .......... poprostu sie odkruszy .
wiec srobienie lufy na tokarce to chyba jednak lepsze rozwiązanie ale zapraszam do dalszej dysputy na ten temat
....co do podstawowego wyposazenia piechoty to mało z półków miało na stanie ury tak jak karabiny ronka" czy inne sprzety ciezkie jak rusznice czy czołgi wozy bojowe etc. ale ludzie dziś chcą zobaczyć Pancerkę ,ura i broinga czy rusznice tp -7 itp ale powiem ze to dla nich sie to wlaśnie robi a ze w Polsce wszystkie grupy prubują rywalizowac ze soba o sprzęt to bedezie tak jak powiedział kolega zaraz kazda dr, piechoty bedzie miała na wypozazeniu ur i browing a kazda GRH najmniej czołg lekki :)

ja proponował bym sie dogadać wodzowie grh i ustalic np to iz 3 GRH robia ura następne 3 robią tp-7 inne 3 bronka, nastepne 4 czy 5 taczanke i np maxima ,kolejne ot 810 i wtedy bedzie wszystko na kazde reokonstrukcje bedziemy mogli sie pochwalić sprzetami i niewazne czy ura przywiezie Cytadela czy KOP czy tp-7 przywiezie 8ppleg czy 51 pp ale bedzie on widoczny i bedzie mozna go podziwiać a teraz kazda GRH ma w planach zrobic a nie robi bo nie ma kasy bo nie ma kto bo inni napewno też robią tak jest w naszej braci rekonstruktorskiej
nie obrazcie sie na mnie ale chyba mam czesciowo racji izapraszam do dysputy :)
Napisano

Nie chcę przesadzić ale myślę że ładną kopię/atrapę Ura można zrobić za jakieś połowe tego co napisano powyżej. 500 zł no może 700 zł powinno w zupełności wystarczyć. Wliczam w to juz kupno kolby z allegro, która była chyba po 250 zł. Scalenie nózek z resztą 300 zł ? Chryste ... :) Ale wierzę, bo w stolicy są zapewne inne ceny. Lufa za 300 zł ??? Wystarczy mieć tokarkę i zwykła stalową rurę o odpowiedniej grubości i chwilę czasu. Koszt materiału to jakieś 20 zł, robocizna zaprzyjaznionego tokarza - piwko. Najwięcej pracy jest w Urze z komorą i zamkiem i hamulcem wylotowym. Reszta nie jest trudna do wykonania (szczególnie lufa). Niedawno robiliśmy na potrzeby naszej grupy atrapę rkm wz.28 (patrz obok - na foto nie wykończona jeszcze) i koszt był podobny. Ceny kopii z allegro moim zdaniem były sporo przesadzone, zwłaszcza że to tak naprawdę nie był browning wz.28 tylko jakiś BAR wz.28". Z resztą, pewno z czasem pojawi się kilka kb ppanc na rekonstrukcjach. No i taki mały detal że to był karabin a nie karabinek.

Napisano
fajnie ze dysputa sie rozkreca bo powiem ze chce dokladnie sie dowiedzieć za ile mozna taki sprzet zrobić lub dorobić do niego cześci jak byś Bolas miał mze wymiary nużek i podeslał byś to bym był wdzięczny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie