JoncaA Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Napisano 13 Kwiecień 2006 Jakoś nasi moderatorzy nie zechcieli zareagować, zeby przeniesc część wątku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=159843pod nowy adres, jako np. Motocykle - Francja 1940, wiec sam założę nowy z tą nazwą, bo zginiemy w tym bałaganie. Mam nadzieję, że znajdzie się u nas w kraju choć trochę materiałów foto, może też jakichś relacji, a może jakieś instrukcje itd. itd. tyczących motocykli Indian 340 version French Army" lub też skrótowo CAV", których używało WP we Francji w 40 roku. Idzie o to, że powstaje w Belgii całkiem poważna książka o tym motocyklu, z poważnym człowiekiem jako autorem i do polskiego" rozdziału nie ma on zbyt wiele materiału, jak się wydaje nic więcej poza artykułem Soldats et Blindes du General Maczek" z VMi z 1987 roku. Oczywiście udostępniam mu to niewiele, co mam, ale jest to jednak niewiele...
JoncaA Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Napisano 13 Kwiecień 2006 a żeby nie było całkiem nudno - motocykliści 1 DGren. na motocyklach Indian..
bambulu Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 WitamNapisalem ksiazke o motocyklach wojskowych z okresu II wojny swiatowj. W rozdziale o Indianie umiescilem chyba z 4 czy 5 fotek Indykow" z Frnacji 1940. Wydawca twierdzi, ze ksiazka ma byc gotowa na maj. Juz jez prawie zlamana. Jak sie ukaze to bedzie troche nowego materialu. Znam wiele ksiazek o pojazdach z 1918 - 1939 i wydaje mi sie ze material zdjeciowy w mojej ksiazce jest w 70% nie publikowany.Pozdrawiam
JoncaA Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Napisano 15 Kwiecień 2006 chyba zaczęło mi zależeć na pozbieraniu możliwie dużej ilości zdjęć z Francji roku 40, już niezależnie od belgijskiego autora i jego potrzeb wydawniczych. To po prostu ciekawy temat...Na skanie motocyklisci szwadronu rozpoznawczego 10 psk na indyku"..
KRUSZYNA Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Załogi niestety francuskie,ale dobrze widać szczegóły więc wklejam.Co do G/R to niestety nic nie znalazłem o nich w WP,mój błąd.pozdrawiamkruszynaPS.to teżindyki"oczywiście.
gros Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Francja, motocykl + FM-24/29, coś jak Sokół + Browning wz.28.Pozdrowienia
gros Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Holandia, motocykl + CKM unas Sokół + Browning wz.30.(polska fotka w motocyklach II RP).
gros Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Dania, motocykl + NKM 20mm u nas brak odpowiednika.
gros Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Dania motocykl + RKM Madsen. Swoją drogą po zebraniu większej ilości fotek wyjdzie ciekawy wątek motocykl w wojsku. Nasze Sokoły nieźle by się prezentowały na tym tle. Może ktoś posiada fotki czeskich motocykli w komplecie z ZB vz.26.Pozdrowienia
JoncaA Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Napisano 15 Kwiecień 2006 no i pieknie, ale jestesmy,gros, w kategorii Wojsko Polskie - watek motocyklowy, jako taki, ma swoje miejsce na głównym". Zeby nie mnożyć bytów ponad potrzebę może byśmy w tym wątku sprobowali zgromadzić trochę zdjęć z Wojska Polskiego we Francji roku 40, a nie wszystkich motocykli świata...
CK Dezerter Napisano 16 Kwiecień 2006 Napisano 16 Kwiecień 2006 No to prosze zdjecie Polaka we Francji w roku ?????? :-)
kiler p Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 2005 ? Mogłeś chociaż trochę postarzyć :DSwoją drogą to gratuluję wytrwałości: CK Armia, Wrzesień 39 no i jeszcze Armia Polska we Francji.Pozdrowienia z KrakowaPrzemek kiler"SRH Wrzesień 39
Spiker Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Dania motocykl + RKM Madsen" - motocykl to duński Nimbus. Polecam opis w przedostatnim numerze Automobilisty".
Pitt34 Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 Co prawda nie Polacy ale widać całkiem nieźle tego Indiana.
piechot2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Gnome&Rhone800, pod tablicą rejestracyjną tablica z rombem oznaczająca jednostkę kawalerii
jbr Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Dorzucam zdjęcie żołnierza francuskiego, motocyklisty. Może wie ktoś jak malowane były wojskowe motocykle francuskie (kod lakieru, oznaczenia motocykli)?
Gebhardt Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 jbr - jezeli potrafisz rozszyfrowac francuzki tekst i dasz mi mail'a na priva to moge Ci przeslac odnosny tekst z L'automibile sous l'uniforme (czy jak mu tam:)). Kodow nie ma, o ile pamiec nie myli ale sa oficjalne nazwy kolorow - powinno to ulatwic dalsze poszukiwania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.