megakura Napisano 12 Kwiecień 2006 Autor Napisano 12 Kwiecień 2006 no w koncu jakas ukazala sie nowa pozycja ukazujaca II ws od strony niemieckiej. tym razem powinno byc bardzo kontrowersyjnie gdyz sa to wspomnienia zolnierza oslawionej dywizji SS otenkopf". jeszcze dzis lece do ksiegarni, moze bedzie :)a jak juz ktos czyta/przeczytal niech skrobnie pare zdan recenzji.pozdro kloss
mr2z Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Herbert Brunnegger Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza Dywizji SS Totenkopf", Wydawnictwo Arkadiusz Wingert, 2006. Książka wchodzi w skład serii darzyło się w XX wieku" (tej samej, w której znalazł się np. Front Wschodni" Degrelle'a). Cena książki to około 35-40 zł.
sturmann Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 witamod wczoraj jest w Toruniu, koszt 49 zł. Kilkadziesiąt bardzo fajnych, nieznanych w większości zdjęć, niestety małych. Zdążyłem przeczytać ze dwadzieścia stron. Jak dla mnie rewelacja!!! Gorąco polecam, choć ze względu na reputację jednostki zaraz znajdą sie przeciwnicy wydawania w Polsce tego typu wspomnień.
XANTOS Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 tak tak, to świeżutka pozycja. W Poznańskich hurtowniach była już wczoraj, ale w księgarniach jeszcze się nie pojawiła ;) Hehe, już zamówiłem u mojej wticzki" w hurtowni ;)
Folkersam Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 ok, już kupiłem.cena detaliczna 49, ja dorwałem za 39,90.340 stron - zapowiada sie ciekawie-jest i kocioł diemiański i bitwa o charków:-)
berdan Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 dzieki za sygnał, po skontaktowaniu się z moim dyzurnym hurtownikiem jeszcze dziś zakupię.Wszystkiego naj na święta...Berdan
pik78 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Oho ,ci ze szwabsko brzmiacymi nickami ,chyba juz mają mokro ,w majtach z emocji ;)Nie wywalajcie w bloto kasy na bajki !To takie same bajki wyssane z palca ,jak powiesci Svenna Hassela.
Rso Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Witam. Powiedział pik78 dyżurny satyryk tego forum. Pozdrawiam.
j35 Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 pik ,to sie okrył nawet sławą na PS.I tak potem odbierają forum Odkrywcy.pik GRATULACJE.
sturmann Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 piku...zapikaj choć raz na pozytywnie ;-)
krzysiek Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Mam pytanie, czy w książce jest cokolwiek o walkach o Grodno i o Wołomin-Siedlce?Oczywiście mowa o lipcu-sierpniu 1944.PozdrawiamKrzysiek
Peter Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Kurna .... super !!! A może wreszcie ktoś przeczytał ?? Może jakaś recenzja ??
megakura Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Napisano 20 Kwiecień 2006 cytat z ksiazki ktory uwazam za dosc ciekawy :wielu chorych na zapalenie jelit umiera w zabrudzonych felaliami spodniach. o takiej "romantycznej smierci nie usluszy sie w zadnej z zolnierskich piesni. "najpiekniesza smierc - to sierc zolnierza... jaki skurwysyn mogl cos takiego napisac?! pewnie jakis wariat z rana w duszy natchniony pieknem porannego brzasku."jestem w polowie i musze stwierdzic ze trudno oderwac sie od lektury. koles w wieku 16 lat wstepuje ochotniczo do SS, mamy tu opis docierania" rekrutow, sluzbe w obozach koncentracyjnych i walki na froncie. polska(chociaz bardzo malo), francja, rosja. jestem w trakcie kotla demianskiego.co tu duzo pisac , swietna ksiazka. bardzo naturalistyczna, bez znieczulenia.przemyslenia po skonczeniu.pozdro kloss
krzysiek Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 Czy ktoś mógłby przekartkować i sprawdzić co jest o Grodnie? Bardzo proszę. PozdrawiamKrzysiek
megakura Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Napisano 22 Kwiecień 2006 nie , nie ma. w tym czasie nasz bohater sluzyl we wloszech
ks Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Witam. Przeczytałem, polecam. Szkoda że tylko 340 stron.Pozdrawiam.
wulfgar Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Swietna książka. Super się czyta. Można śmiało postawić obok wspomnień Guy Sajera zapomniany żółnierz". podobny klimat.
megakura Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 faktycznie super sie czyta... ale cos mnie tknelo i postanowilem sobie wiecej poczytac o dywizji otenkopf".pogmeralem w swojej bibliotece i opirajaca sie na dwoch swietnych pozycjach ss przestroga historii" guido knoppa oraz ss gwardia adolfa hitera" wiliama gordona moglem sobie wyrobic szersza opinie. no coz chyba nie przesadze stwierdzajac iz byla to dywizja mordercow i sadystow,szczegolnie w swym poczatkowym skladzie" tzn. do czasu inwazji na rosje i kotla diemianskiego. na poczatku byla to jednostka wartownikow, nie bez przypadku - tam theodor eicke wymyslil sobie hartowac przyszla rase panow. to co tam sie wyrabialo po prostu jezy wlos na glowie, cala ideologia przesiaknieta przemoca, nienawiscia i pogarda dla ludziego zycia. za malo miejsca by to wszystko opisac, zapraszam wszystkich do lektury. a po niej...no coz naprawde bardzo ciezko mi uwierzyc iz bohater tej ksiazki byl w rzeczywistosci taki jak sie opisuje. no moze zdarzyl sie wyjatek...ostatnio zakupilem ksiazke zolnierze zaglady" sydora, ponoc jedna z najlepszych ksiazke traktujaca o dyw. otenkopf". jak przeczytam napisze wiecej.tymczasem pozdrawiam kloss
sturmann Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 książka niezła. Najciekawsze opisy są mniej więcej do kotła demiańskiego i sama końcówka wrz z ucieczką z niewoli. Zapowiadała sie ciekawiej, według mniej ocena 4, w skali 0-6.
Bathin Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Książka bardzo ciekawa, czułem pewien niedosyt bo autor nie napisał co się działo z nim później, ciekawe jak długo się ukrywał i jak dalej potoczyła się sprawa rozstrzelania Brytyjskich jeńców we Francji w 40'. Próbowałem coś znaleźć w necie ale lipa. Będę wdzięczny za informacje.Pzdr
wulfgar Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Odpowiedzialnego za rozstrzelanie Sturmbanfuhrera Knochleina Brytyjczycy powiesili w 46 roku. Pożniej sprawa sie nieco skomplikowała, gdyż wyszło na jaw kilka faktów rozstrzeliwania jeńcow niemieckich i belgijskich cywili przez Brytyjczykow w czerwcu 40 roku. Z tego co pamiętam pozostałych podejrzanych poźniej uniewinniono. Szerzej było coś o tym w wydanej kilka lat temu książce Dunkierka".
Bathin Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Chodziło mi o naszego bohatera, z jednego ze zdjęć zamieszczonych w książce wynika że autor był wiązany z tym zajściem.
Klaus BOLS Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 mnie ogółnie w książce zdziwiły troche opisy docierania" żołnierzy. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.