Gość Napisano 20 Lipiec 2003 Share Napisano 20 Lipiec 2003 Znalazłem Panzerschrek.Jestem w trakcie odbudowy ( nie stety przy wykopywaniu się złamał i część żeczy zjadło ),jesli ktoś może to niech pomoże.? Z góry dziękuję Wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 mówisz o pocisku czy wyrzutni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 sam chcialbym zrekonstruowac wyrzutnie od podstaw, dysponuje jedynie zdjeciami, nie mam zadnego elementu szreka, wiec skali se nie moge przeniesc, zeby zrobic go od podstaw, mzoe ktos ma rozrysowanego z wymiarami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 żuciłem ten temat bo znalazłem całą wyrzutnię wkopaną pionowo w ziemię.Przy wykopywaniu nie stety się złamała.srodkową część (tą zgnitą)pomógł mi dorobić znajomy blachaż, ale brakuje mi opisów całego mechanizmu napinania iglicy.z wyrzutni zachowało się:dwa celowniki rura i zabezpieczenie pocisku.Jest naprawdę piękna i chciałbym ją odbudować.Pomórzcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 Panowie ,ja brakujace części dorobiłem sobie na wzór ze zdjęcia. Tak,tak! W książce: D-Day Operacja Overlord-Od lądowania w Normandii do wyzwolenia Paryża" są takie zajebiste zdjątka wyposażenia i uzbrojenia. Na stronach 168-169 jest fotografia uzywanej m.in. we Francji w 1944 r. broni ppanc. no i jest tam RPzB54 Panzerschreck. Z mojej rury wziąłem średnicę ,zmierzyłem na zdjęciu i obliczyłem na tej podstawie skalę zdjęcia. Potem wszystkie części robiłem wg. tej skali. Dobre co?:) Na początku miałem tylko samą rurę z tym gadżetem z drutu na końcu ,teraz to elegancko prezentujący się Offenrohr (wersja bez tarczy ochronnej-nie ma śladu po jej mocowaniu). Może niedługo wrzucę fotkę tego trofeum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 Bjar_1 swietny pomysl z tym przeliczaniem skali. Ja tez go juz stosowalem, co prawda w innych celach, ale calkiem dobrze sie sprawdza pod warunkiem, ze przedmot nie jest sfotografowany pod katem. Dla pewnosci, ze pomiary wykonujemy poprawnie mozemy tego dokonac na kilku roznych zdjeciach i porownac. Pozdrawiam wszystkich!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 bjar pisalem ze skali przeliczyc nie moge, bo nie mam zadnej czesci panzershrecka. patent ten znam od dawna, kiedys tak probowalem dorobic kolbe do g43 i wyliczalem dlugosc itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 Frozzer! Czyli chcesz zbudować Panzerschrecka" od podstaw?Świetny pomysł ,za jakimiś danymi na ten temat musisz pohasać w sieci ,albo wymierz wszystkie elementy u kogoś ,kto ma całego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 A może zamiast męczyć się ze zdjęciami wystarczy pójść do muzeum i sobie pomierzyć oryginał. W Muzeum Uzbrojenia na poznańskiej Cytadeli jest jeden, a drugi o ile mnie pamięć nie myli znajduje się w Muzeum WP w Warszawie w dziale poświęconym walkom o Wał Pomorski. Pytełem w muzeum i wiem, że wystarczy poprosić np. powiedzieć że się jest modelarzem i bez problemu pozwolą na pomiary i fotografowanie. Powodzenia. PozdrCzy nie wiecie o jakiejś firmie, która robi panzerfausty i panzerschreki dla grup reenaktorskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 Jeszcze raz. Postaram się tutaj wkleić link do zdjęcia z Muzeum na Cytadeli, na którym widać panzerschrecka, do którgo przymierza się jeden koleś z grupy rekonstrukcyjnej Groosdeustchland z Poznania. Miłej zabawy. Mam nadzieję, że link zadziała. http://www.republika.pl/festung_posen/muzea/strony/A.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 bjar tak, chce zbudowac od podstaw, najpierw musze na zlomie znalesc rure odpowiedniej srednicy, no w wlasnie, tylko jakiej srednicy i dlugosci, i grubosci. :) jakby ktos mial wykopka to fajnie by bylo jakby mogl zrobic fotki wraz z miarami, potem celownik w szczegolach i chwyt ze spustem, no i oslona rakiet z tylu. a tarcze postaram sie wyrwac wykopka, ,trroche tego wyszlo, ale bez rur. no ale tarcza to najmniejszy problem, bop byly tez wersje bez tarcz.a co do muzeum, to troche daleko mam do poznania, wogole troche daleko mam do jakiegokolwiek muzeum militarnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 Wewnętrzna średnica rury 8,8cm ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 Frozzer na jutro napiszę Ci jaka jest przy moim długość rury oraz grubość jej ścianek. Oczywiście może być tak ,że moja rura może być ugryziona przez rdzę (ale to najwyżej 2 cm).Tył rury jest elegancki ,tylko przód może być pogryziony.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipiec 2003 Share Napisano 23 Lipiec 2003 Dzięki za pomoc.a co do znalezienia rury to nie polecam.dlaczego? rura ma trzy prowadnice które idą prawie przez cała pancerzownicę.mi znajomy klepał środkową część z blachy 2mm i tłoczył te trzy prowadnice.Z nalazłem instrukcję z 1943 o offenrohr tylko nie kumam gotyku.Jak ktoś chce to mogę udostępnić w formacie jpg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Lipiec 2003 Share Napisano 23 Lipiec 2003 ja chce instrukcjea co do rury to nie chce jej odtwarzac idealnie wewnatrz, to ma wygladac z zewnatrz jak panzerschreck, i tak strzelac z tego nie bedeno ale szczescie sie do mnie usmiechnelo, i jedna osoba chce mi oddac calego schrecka, bo ma dwa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Lipiec 2003 Share Napisano 23 Lipiec 2003 No to więc wymiary maja się tak:DŁUGOŚĆ całej rury - 160 cmDŁUGOŚĆ z tym gadżetem z drutu na końcu -164 cmGRUBOŚĆ ścianek rury- 1,4-1,5 mmKALIBER -88 mmNo i rura ma trzy wgłębienia ,jakby prowadnice ,podobne jak na niemieckich pojemnikach na pociski artyleryjskie. Jedna taka prowadnica jest centralnie na wierzchu rury ,dwie poniżej.pzdr bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipiec 2003 Share Napisano 24 Lipiec 2003 Zainteresowanym polecam książkę NIEMIECKIE PANCERZOWNICE PANZERSCHRECK I PANZERFAUST" LESZKA ROŚCISZEWSKIEGO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipiec 2003 Share Napisano 27 Lipiec 2003 Fozzer jak chcesz instrukcję to podaj email.Jak napiszesz to pogadamy.Napewno niechcę kasy za nią. Koszt przesyłki ponosisz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 wolf moj email to frozzer@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Sierpień 2003 Share Napisano 2 Sierpień 2003 Frozzer.jak tylko znajdę trochę wolnego(od pracy)to napiszę.Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 4 Sierpień 2003 Share Napisano 4 Sierpień 2003 a ja dziekuje tajemniczemu forumowiczowi ktory podeslal mi calego panzerschrecka ZA DARMO!!! mial 2 sztuk ii jednej sie pozbyc chcial, juz nie musze szukac rury od kibla zeby zrekonstruowac, wystarczy mi teraz polatac pare dziurek i dorobic spust.niech zyja ludzie dobrej woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 witamjetsem w trakcie regeneracji panzershrecka, a dokladnie na etapie malowaniai teraz pytanie, jaki jest najlepszy odpowiednik zoltej farby, jaka malowano pojazdy niemieckie i m.inn. panzerschrecki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 Skrzynki na amo malowali żółtą farbą w odcieni czerwonej.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 poki co pomalowalem szreka miniąchcialbym go jeszcze dzis trzasnac na piaskowy, no ale nie wiem jaka ma to byc farbakiedys ktos podal dokladny przepis na farbe uzywajac 4 puszek humbrola, nastepnie je mieszajac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 No dobra, to jeszcze raz Humbrole w po jednej porcji każdego koloru:HU83HU84HU110HU34Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.