akagi Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 A jak ja lubie posty niektórych.... fachowców :))))herbstnebel - oni prowadzą ogień przeciwlotniczy z ckm wz.25 wymontowanym z jarzma czołgu i zamontowanym na uchwycie do strzelań przeciwlotniczych. To jest zdjęcie propagandowe , nigdy w rzeczywistości tego nieużywano, bo sie pomysł nie sprawdził. Ale uchwyty pozostały.
Gebhardt Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Hmmm Akagi - po pierwsze jezeli nie uzywano to jak sie moglo nie sprawdzic :)? A po drugie skad wiesz ze nie uzywano? Instrukcja mowi ze km nalezalo montowac do strzelania plot na 2 (bodajze, pisze z pamieci) wozach na pluton do strzelania plot podczas dluzszego postoju. Niezbyt to potezna bron plot ale zawsze penie lepsza niz ckm wz 30 lub 08 czy lkm 08 ktore stanowily 90% obrony plot naszego wojska i uzywano tego ile wlezie. Nie znalazlem (ale tez i nie szukalem specjalnie!) w relacjach nic co by albo potwierdzilo albo zaprzeczylo stosowania tej czesci regulaminu.
herbstnebel Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 A to ok... :Pno to faktycznie się chyba nie sprawdziło, bo komicznie to wygląda :P
akagi Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Gebhardt cyt.Nie znalazlem (ale tez i nie szukalem specjalnie!) w relacjach nic co by albo potwierdzilo albo zaprzeczylo stosowania tej czesci regulaminu."No własnie, jak znajdziesz cokolwiek na potwierdzenie tego, że używano to ja grzecznie przeproszę. Nie znam zdjęcia starszego niż z 1937 z km na uchwycie. to też o czymś świadczy.Przez analogie - tak samo było z km we wz.29
kolega deutsch Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 W wz.29 wyjeto je, bo utrudnialo to strzelanie z reszty uzbrojenia (czyli Puteaux 37 mm i drugiego km-u). Aby móc strzelac trzeba bylo ustawic wieze pod jakims tam specjalnym katem a poza tym braklo juz po prostu miejsca w tej wiezy. W wypadku TK miejsca jest wstarczajaco, i trudnosci jakis tez nie ma, dlaczego wiec mieli by je zdejmowac ?
akagi Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 kolega deutsch - proszę udowodnij swoją tezę. Jakiś raport czy inny dokument dotyczący wz.29 z taką własnie konkluzją.
akagi Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Umiejętność czytania ze zrozumieniem w narodzie ginie.A umiejętność odpowiadania prezycyjnie na pytania zanikła nie tylko u polityków. Kolego deutsch - napisałeś: W wz.29 wyjeto je, bo utrudnialo to strzelanie z reszty uzbrojenia (czyli Puteaux 37 mm i drugiego km-u). Aby móc strzelac trzeba bylo ustawic wieze pod jakims tam specjalnym katem a poza tym braklo juz po prostu miejsca w tej wiezy. "Ok, ale ja powtórze swoje pytanie kolega deutsch - proszę udowodnij swoją tezę. Jakiś raport czy inny dokument dotyczący wz.29 z taką własnie konkluzją." Tak się składa, że znam doskonale wszystkie książki Adasia Jońcy, a Michał Derela ostatnio też konsutował ze mną opis Ursusa - nawet dostał mój obszerny artykuł. Nie wspone już ile wieczorów przegadaliśmy o Ursusie z Jankiem Tarczyńskim. Tylko, że ... nigdzie ani słowa o dokumencie, który by potwierdzał twoją teze - brak miejsca.Dokument !!!czyli archiwalne pismo, czy coś innego - a nie komentarz ze współczesnej publikacji.
JoncaA Napisano 4 Marzec 2007 Autor Napisano 4 Marzec 2007 No i zaiste, czytać trzeba uważnie. Cytat ze mnie tyczy wieży prototypowej, która wyglądała jak na obrazku obok.
akagi Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 A faktycznie, to też ważne - prototyp sie różnił od następnych wież.
akagi Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Kubelek - nie wiem, nie chce strzelać. podwozie typu Carden-Lloyda, tak mi wygląda, ale czy to nasze? Inne koło napędowe, zarys kadłuba też jakiś inny. Może to coś sowieckiego?
kolega deutsch Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Je regrette ca - ale nie mam duzego wyboru wlasnych dokumentów polskich. Próbowalem posluzyc tym co mam.
Gebhardt Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Ciagnik - chyba nie Renault UE. Ten wykusz zupelnie nie i nie widze kopolek na glowy. Cos mi rzeczywiscie mocno przypomina ale za nic nie chce mi wskoczyc do pamieci co.
jotes Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Zapomniałem oczywiście dodać, że Renault UE, ale przebudowany przez Niemców.
jotes Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Możliwe, że to nawet ten sam wariant przebudowy dla Luftwaffe.
akagi Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 ja bym sie chyba zgodził, bo na nic innego mi to nie pasuje
Schrek2 Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Jacek to jest na raczej Renualt UE popatrz na tylnia płyte.
akagi Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Mikołaj, patrzyłem. Dlatego nic poza Renówką nie przychodzi mi do łba...Nie polak, nie rusek, nie włoch ani niemiec. Jedyni francuz.
JoncaA Napisano 5 Marzec 2007 Autor Napisano 5 Marzec 2007 tez mi to wygląda na niemiecką przeróbkę chenillette, tyle ze dodatkowo ze zdjętą skrzynia ładunkową. Na skanie - nie identyczny, ale podobny ciągnik Luftwaffe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.