Skocz do zawartości

Zdjęcia TK-3 - cz.II

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 363
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam. Zgadza się, tak były znakowane tankietki z 8 batalionu pancernego z mojej Bydgoszczy. Tak na marginesie 8 batalion pancerny z Bydgoszczy jako jedyna jednostka przedwojenna stacjonująca w Bydgoszczy nie ma swojej ulicy ani nawet tablicy pamiątkowej w byłych koszarach na ulicy Artyleryjskiej. Dla zainteresowanych którzy chcą poznać życiorys jednego z dwoch ostatnich żyjacych żołnierzy 8 batalionu pancernego prosze o wrzucenie w wyszukiwarce hasła Witold Majchrzak Bydgoszcz. A życiorys bardzo ciekawy. Pozdrawiam.
Napisano
Prawdopodobnie będe mial okazje poznać Pana Majchrzaka osobiście w drugiej połowie marca to porusze ten temat. Pozdrawiam.
Napisano
No cóż, moje wieloletnie doświadczenie mi podpowiada - nie odkładaj tego spotkania, załóż że dasz radę zrobić tylko jedno, weź magnetofon i STARANNIE przygotuj sobie jak najdłuższą liczbę pytań. Zadawaj także pytania czasem zupełnie oczywiste, bo czasem usłyszysz bardzo ciekawe informacje. Jeśli to wszystko wiesz - to przepraszam :)

I życzę sukcesu!

T.
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Mam pytanie odnośnie zdjęcia zapodanego przez TomkaSz 2008-04-06 o g. 19:27:00, samo w sobie jest zresztą kapitalne. Ale mnie zaintrygowały te strzałki" bo wyglądają na indywidualne oznaczenie tego wozu, trochę jak w przypadku tego gryfa?!
Napisano
Faktycznie! A ze zdjęć jakie wtedy zebrałeś jasno wynika, że nie był to tylko jeden wóz [różny rozkład plam kamuflażu]. Ciekawe czy uda się przypisać te strzałki" do konkretnej jednostki.
Napisano
Poszukiwania jednostki tak oznakowanej trzeba by zawężić do batalionów pancernych wyposażonych w TK-3. Czyli 1 z Poznania, 4 z Brześcia, 5 z Krakowa, 10 ze Zgierza. Ósmy z Bydgoszczy odpada( oznakowanie gryfy na pojazdach). Trzeba by jeszcze sprawdzić czy takiego samego znaku nie ma jeszcze na zdięciach z samochodami Wz-34 co również mogłoby ułatwić identyfikacje jednostki. CWBP z Modlina również chyba odpada i 2 batalion pancerny także ( TK-F)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie