Skocz do zawartości

Krzyż Wojskowy Virtuti Mlitari

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 239
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nowe odznaczenie? Daj więcej faktów?

Czytałem tylko ostatnio, że mają zmienić regulaminy Virtuti Militari i pozwolić na nadawanie go za udział w misjach pokojowych (a nie tak jak do tej pory tylko za udział w wojnie). Podobnie ma być z Krzyżem Walecznych.

Ponadto przywrócona ma być odznaka za rany.

Szczerze mówiąc, uważam, że jest to słuszne.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Lech Kaczyński zapowiedział, że w ciągu najbliższych 10 dni do Sejmu powinien trafić prezydencki projekt ustawy ustanawiającej Krzyż Wojskowy Virtuti Militari.

Prezydent tłumaczył, że obecnie istnieje Order Wojenny Virtuti Militari, przyznawany za szczególne zasługi na wojnie. L.Kaczyński proponuje ustanowić
order, który mógłby być przyznawany żołnierzom szczególnie zasłużonym w czasie operacji pokojowych czy stabilizacyjnych, jak ta iracka. Zebrani przyjęli tę
wiadomość oklaskami.

Gazeta Wyborcza 6 kwietnia 2006
Napisano
Obawiam się, że zdewaluje to najwyższy order wojskowy w państwie. Już teraz ma pięc klas i wydaje mi się, że ostatnia pozwala go nadawać nawet w misjach pokojowych.
klasa V - Krzyż Srebrny Orderu Wojennego Virtuti Militari – może być nadany dowódcy lub żołnierzowi za śmiały czyn bojowy lub osobiste męstwo, a także osobom cywilnym za okazanie niezwykłego męstwa.
Nawet w sytuacji misji pokojowej - można dokonać czynu bojowego lub popisać się osobistym męstwem. A tak stawiam 10 do 1, że będą tym krzyżem wojskowym kupować kadrę albo obdarowywać pośmiertnie poległych.
Napisano
Chyba nie masz racji co do VM. Z całą pewnością klasa V może być nadawana tylko i wyłącznie w czasie wojny.

Czy Krzyż Wojskowy VM ma być nowym odznaczeniem czy też ma być dodatkową klasą Orderu VM?

Podobnie jest z KW.

Rodzi to konkretne problemy - w chwili obecnej nie ma czym odznaczać czynów męstwa w Iraku i w czasie misji pokojowych.
Drugi problem to fakt, że w kapitule VM mogą zasiadać tylko i wyłącznie osoby odznaczone VM. A tych z roku na rok jest coraz mniej.

Zostaje tylko możliwość zmiany zasad nadawania VM, albo wypowiedzenie wojny. Na przykład krajowi europejskiemu w którym ostatnio zamordowano naszego konsula...

Pozdrawiam
KRzysiek
Napisano
Pierwsi odznaczeni?Łojciec Derektor i Prałat(ten jeszcze takiego chyba nie ma bo inne już mu się na sutannie nie mieszczą.)Chyba tylko po to wynajdują sobie nowe zajecia by nie trzeba sie zajmowac reforma podatków , bezrobociem , itp.
Pozdrawiam
Napisano
Szkoda tylko , ze ten krzyz nie dostana zapewne Ci ktorzy jezdza na patrole i nadstawiaja glowe, ale ci, ktorzy maja gwiazdki i wygodne kontenery w bazach :(.
Napisano
Dlaczego zawsze musicie zakładać jakieś dziwne układy? Może troszkę zaufania? Nie widzieliście jeszcze przepisów... jeśli będzie to odznaczenie powiązane z Orderem VM to przy nadawaniu będzie wypowiadała się kapituła orderu...

Czy naprawdę nie możecie uwierzyć kawalerom VM? Że nie będą robili z Orderu znaczka?

Co ten komunizm zrobił z ludzi....

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Sięgnij do ustawy o orderach... nie mam teraz możliwości spradzenia. To co wiem na pewno to fakt, że w skład kapituły wchodzić muszą odznaczeni orderem.

Nie wiem czy są powoływani przez prezydenta, czy też kapituła dokoptowuje członków sama.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
widzę ,że kolega zapewne z młodzieżówki ...nie no ja wiem piękny kraj i wspaniałe prawo i reszta przepisów. Właśnie nie tak dawno paru moich kolegów" z pracy dostało krzyże zasługi...od prezydenta ! Ale mieliśmy w robocie ubaw :)))
Napisano
Z pewnością z młodzieżówki... tak.

Do końca życia nie przestanę się dziwić w jaki sposób komunizm nauczył ludzi braku wiary w cokolwiek.

Wiesz przynajmniej co to jest VM? Masz przynajmniej choć odrobinę szacunku do ludzi nim odznaczonych?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
No cóż nam dziadkom pozostaje fotel bujany i kocyk na kolanka.Młodzież wie lepiej.Nowy Patriotyzm Nowe wartości.Kupczenie nowa wersją Krzyża VM?no w sumie chciałbym zobaczy pajaca którego drugi pajac czymś taki odznaczy stojacego dumnie obok gościa który dostał VM za okres 1939-45 obojętnie czy ze Wschodu, Zachodu , czy tez z Kraju.
Naprawde ciekawe jak Kapituła która istnieje odniesie sie do tego poronionego pomysłu.A może juz się odniosła?
Pozdrawiam
Napisano
A może poczytaj troszkę i dowiedz się, że jest to inicjatywa kapituły? Co Ty na to?

A może to jednak kapituła VM będzie nadawała krzyz? Co Ty na to?

Oczywiście wiesz lepiej prawda dziadku?
Napisano
Co do tego kto będzie nadawał to miałbym małe wątpliwości, Natomiast bardzo Ciekawa jest sama inicjatywa utworzenia takiej mutacji.Kapituła tego chce?No to Kawalerowie VM pewnie sie w grobach przewracają na samą mysl ze ich kolegą może zostac np Kurski za to ze znalazł Dziadka w Wermahcie.
Pozdrawiam
Napisano
Wybacz, że się denerwuję, ale widziałeś naprawdę ustawę? Może ją napisałeś? To skąd wiesz, że można go nadać Kurskiemu?

Ciągle jestem w szoku.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie