Skocz do zawartości

jest film o rotmistrzu Pileckim!!!

Paweł80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy słyszał ktoś jeszcze o filmie ptŚmierć rotmistrza Pileckiego"do którego scenariusz napisał i wyreżyserował Ryszard Bugajski na zlecenie TVP1. W roli głównej zagrał Marek Probosz.Informacja o tym była w pewniej gazecie datowanej na 23 marca 2006 w której był wywiad z tym aktorem.Czyżby w końcu światło w tunelu:)))
  • 1 month later...
Napisano
Zapoznałem się z listą postaci, brakuje Cyrankiewicza... a bardzo jestem ciekaw jak Bugajski zaprezentuje jego związki" z Pileckim.
Napisano
Obejrzałem. Robi wstrząsające wrażenie. Świetna gra aktorów ( a szczególnie Marka Probosza jako Pileckiego). Nawet moze lepiej że to w formie teatru telewizji, bardziej kameralne, lepsze skupienie na tragedii rtm Pileckiego. Czapki z głów przed takimi ludźmi jak Pilecki. a takich pewnie były tysiące.
Napisano
Bardzo ładny obraz, wswzystkim którzy interesują się tematem polecam książkę Stanisława Krupy X Pawilon" opisuje ona prowadzenie śledztwa w 1948 roku w więzieniu Mokotowskim, farsę procesu i dramat oraz niezłomną postawę naprawdę wielkich ludzi.
pozdrawiam
Napisano
Jak myślicie czy to nie jest signum temporis", że opowieść o rotm. Pileckim została przeniesiona na ekran dopiero teraz.
Swoją drogą to jego życiorys jest niesamowitym materiałem na scenariusz filmu, ale może lepiej wypuścić setny film o ucieczce z Sobiboru?
Napisano
Ja z kolei proponuje ksiażkę Władysława Minkiewicza -Mokotów, Wronki, Rawicz" też wspomnienia człowieka z lat 1945 - 1956 ze śledztw i pobytu w tychże więzieniach.
Napisano
Odnośnie wspomnień oprawców, to może pośrednio reportaże Józefa Światły vel Fleischfarba z RFE, ale nie wiem czy ukazło się wydanie książkowe.
Napisano
Polecam też biografię Pileckiego pióra Adama Cyry Ochotnik do Auschwitz" ponad 400 stron, w tym zdjęcia i biografie członków Związku Organizacji Wojskowej w obozie w Auschwitz, przedruk raportu Pileckiego z 1943 o sytuacji w obozie i pełna bibliografia wszystkiego co ukazało się na temat Pileckiego i jego działalności do roku 2000.
Napisano

Mocny film, wielka postać, przerażające czasy i ludzie"(?). Adwokat" , ten to zrobił wrażenie.
Po obejżeniu, przypomnieniu, sobie takiej historii (czy Ciemnoniebieski świat i wiele innych), utwierdzam się w przekonaiu że oprawców trzeba osądzić bez względu na wiek. Nie z zemsty (jak twierdzą niektórzy), ale dla namiastki sprawiedliwości po tej stronie świata. Tak żeby mógł człowiek uwierzyć że bandyctwo nie przejdzie bez echa.

Napisano
Co do książek o komunistycznych więzieniach polecam Pamiętniki" ks. Zator-Przytockiego i Woźniaka apluty karzeł reakcji".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie