Skocz do zawartości

Kryminaliści Dirlewanga 1944...

VASILI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam

chciałbym się dowiedzieć coś więcej o jednostce ss która działała podczas powstania Warszawskiego. To był tzw.Odział Oskara Dirlewangera.Wiem jedynie tyle ,że była formowana z kryminalistów. JEśli ma ktoś jakieś informacje o tej grupie.. to byłbym niezmiernie wdzięczny

POZDro
Napisano
Duza czesc zolnierzy" tego oddzialu" to ludzie skazani za klusownictwo. Naprawde bardzo dobrze poslugiwali sie bronia i mam tu na mysli starcia bojowe a nie mordy na ludnosci i powstancach.
Napisano
Nie tylko za kłusownictwo, ale również za spekulacje, nielegalny handel i tego typu przestepstwa (obecnie to raczej wykroczenia o małej szkodliwości społecznej, a wtedy wysyłano do obozu).
Na mordy w Warszawie raczej nie mieli czasu bo ciągle byli na pierwszej linii frontu. Masowe rozstrzeliwania na Woli to raczej zasługa jednostek żandarmerii z Poznania.
Po stratach w Warszawie (ok 80%?)jednostkę uzupełniono więźniami KL, a ponieważ brakowało ww kryminalistów" werbowano" więźniów politycznych.
Napisano
Masowe rozstrzeliwania na Woli to raczej zasługa jednostek żandarmerii z Poznania" - Zawsze nie lubiłem Poznaniakow ,teraz wiem za co heh...
Nie wazne 1,2 linia ,na przyjemnosci"zawsze znajdzie sie chwile wolnego czasu :)
Napisano
Dirlewanger.
Było wiele na ten temat na forum przy różnych okazjach, tu z pkt widzenia pewnego Belga (artykuł wewnatrz postu):
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=266500#266816
itd, użyj wyszukiwarki.
Wreszcie niezmiennie polecam wiecznie żywą :
http://www.whatfor.prv.pl/
jest tam i bandytorys w/w
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zbrodnie_wh_ss.htm
itd
pzdr,slw
Napisano
Oskar Dirlewanger gwałciciel i pedofil...

Dirlewanger był sądzony i skazany na więzienie za napastowanie małoletnich

Dirlewanger został aresztowany w lipcu 1934 i skazany na 2 lata pozbawienia wolności za gwałt na nieletniej.

Впервые беспокойная личность Дирлевангера привлекла к себе внимание в 1934 г., когда он был обвинен в попытке изнасилования, после чего он навсегда был лишен права преподавательской работы. Дирлевангер провел два года в тюрьме, и вскоре освободившись, снова отправился в заключение по схожему обвинению. Позже, находясь уже в концентрационном лагере, он связался со своим старым другом по Добровольческому корпусу Готлoбом Бергером (Gottlob Berger), который в это время тесно сотрудничал с Гиммлером в СС.

Im Jahr 1934 wurde er u. a. wegen Unzucht" mit einem dreizehnjährigen Mädchen zu zwei Jahren Zuchthaus verurteilt (Urteil des LG Heilbronn vom 21. September 1934).

En 1934 fue acusado de haber abusado sexualmente de un niño y fue condenado a dos años de prisión.

Nel 1934 venne accusato di aver abusato sessualmente di una bambina e condannato a due anni di prigione.

Dirlewanger's troubled personality first came to public attention in 1934, when he was convicted of molesting a female minor. He lost his teaching position, and could never return to it. Dirlewanger served a two year prison sentence, and then, back in society, received a second conviction for molestation. Later, from within a concentration camp, he contacted his old Freikorps friend Gottlob Berger, now working closely with Heinrich Himmler in the SS.
Napisano
Żeby powiedzieć coś rozsądnego w temacie to wypada przeczytać monografie tej jednostki autorstwa Rolfa Michaelisa wydaną w Polsce nakładem wydawnictwa militaria.

Sam Oskar Dirlewanger jak i jego zastępca Reinefahrt to byli dwaj skur... Natomiast ich jednostka składała się początkowo z kłusowników i jak i przestępców kryminalnych. Potem zaczęto też dodawać zołnierzy politycznych. Oto przyklad. Do dirlewangera wcielono komendanta szkły kawalerii, medalistę olimpijskiego za to iż po zamachu na Hitlera otworzył szampana... Stosunki w jednostce panowały wręcz feudalne i kary chłosty były na poziomie dzinnym co bulwersowało samego Himlera.

Strona Whatfora niestety nie jest tutaj autorytetem. A co do masowych egzekusji ludności na woli to faktycznie dokonał tego batalion policyjny Posen" czego dokładnie dowodzi Michaelis w rzeczonej monografii.
Napisano
SS-Standartenführer Dirlewanger jako zastępcę miał SS-Gruppenführera Reinefartha - dobre :)
Vilkaloki napisz coś jeszcze, bo taki smutny dzień za oknem...
Napisano
Było już tyle razy. Wystarczy poszukać w archiwum.
Co do wyższych oficerów, to oficerem taktycznym był tam od pewnego momentu SS-Brigadefuehrer Fritz Schmedes, były dowódca 4.SS-Polizei-Panzergrenadier-Division. Podpadł Himmlerowi za odmowę wykonania bezsensownego rozkazu i dla przykładu wyladował w nowej jednostce.
Ironrat
Napisano
Na stronie Whatfora (pozdrawiam!):
www.wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/z_drugiej_strony1.htm
Ciekawe, bo wspomnienia opisuje niemiecki saper walczący pod rozkazami tego degenerata.
Napisano
no no nie wiedziałem ze mi się wątek tak rozwinie WIELKIE DZIęKI WSZYSTKIM ZA INFO!!! ale moja istota biała dalej łaknie wiedzy na ten temat.. choć po części jest juz zaspokojona :) pozdro dzięi za literaturke
Napisano
Amerykański Lieutenant Colonel French L. MacLean napisał:

The Cruel Hunters: Ss-Sonderkommando Dirlewanger Hitler's Most Notorious Anti-Partisan Unit (Schiffer Military History)

http://www.amazon.com/gp/product/0764304836/103-9335897-5961455?v=glance&n=283155
Napisano
Po uzupełnieniu stanu - 2 pułki:SS Wafen-Granadier Regiment 72 i 73 /każdy po dwa bataliony/ w składzie 2 SS Sturmbrigade Dirlewanger zostały przerzucone do Słowacji,gdzie brały udział w stłumieniu powstania słowackiego, a w grudniu walczyły /?/ 1944 na linii frontu na Węgrzech.Ponownie brygada wróciła do Słowacji i w lutym 1945 stacjonowała w rejonie dzisiejszego Gubina.Nad Odrą walczyła już jako SS 36 Waffen Grenadier Division.Te dyslokacje i mordercze wyczyny jednostek dowodzonych przez Dirlewngera są bardziej szczegółowo opisane tutaj: http://www.fedgrau.com/36ss.html
Dla nieznających j.angielskiego warto dodać,że wg.informacji z cytowanej wyżej strony - w czasie kapitulacji przebywał w szpitalu w Althausen?Bawaria/ i po aresztowaniu został umieszczony w miejscowym więzieniu pilnowanym przez polskich wartowników /chodzi pewnie o polskie Kompanie Wartownicze/.
Cytat:He died under torture from the Polish guards during the night of June 4-5" - marł podczas tortur /stosowanych/ przez polskich strażników w nocy z 4/5 czerwca".
Napisano
WIELKIE DZIęKI!!! bardzo mi pomogliscie... od dawna szukałem info o tej grupie/... ale jakoś nie mogłem trafić na dość dobre informacje. jeszczed raz wielkie dzięki wszystkim za informacje

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie