Skocz do zawartości
  • 0

Granat Wz. 33

pawel012

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślałem ze jak jest dłuuuuuga" zima to przynajmniej na forum będzie więcej osób, a tu tak małe zainteresowanie.
Może ktoś zna jakąś stronkę o granatach bo ja nic konkretnego nie znalazłem?
Napisano
Jako ,ze polski Wz.33 to kower francukich to link z francskimi granatami .

http://members.shaw.ca/dwlynn/french/frenchguide.htm

pzdr
Napisano
czesc czemu nie brat pracował w tym odziale za przejazdem kolejowym od strony przysuchy i mówił ze parę lat temu robili próby ale cos sie spaprało przy odlewie (PRZESUNIĘCIE) i gotowe odlewy poszły z powrotem do pieca to czemu przed wojną nie mieli by ich robić pozd,marek
Napisano
Fakt w Końskich masowo tłuczono piecyki ,żeliwne drzwiczki ,żelazka itp.
Przed 1939 r. w mieście tym nie było firmy Odlewnia Końskie ,możliwe że w tym przypadku chodzi o odlewnię S.Kronenblum lub Słowianin"?
Napisano

Po przeciwnej stronie litery „K” jest wybita jedna dziurka (to tez może mieć jakieś znaczenie).

Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji.

Napisano
Witam, o ile dobrze pamiętam to W - odlewnia Wileńska , a M- odlewnia warszawska.
ilośc kropek przy K - numer odlewni ...jak dobrze sobie przypominam to Końskie 1 , końskie 2, Końskie 3......ale mam dzisiaj zaje...stą grypę i nie jestem pewien ...

Zapalnik uderzeniowy

PZDR PATRON
Napisano
Fakt ,nie było by to w Końskich problemem ale nie słyszałem o tym i mnie to zaciekawiło...
Jeśli to prawda ,to jakie koneckie firmy kryły się pod K1 ,K2 i K3?
Napisano
Dzięki pik78 - niezła stronka.
Przydała by sie taka o polskich granatach.
A moze już jest?
Jak nie to apel do znwców sztuki" o promocję polskiej mysli technicznej.
Napisano

W takim razie moja wydmuszka też jest z Końskich - 'K' z trzema dziurkami.
Patron - jak wyzdrowiejesz ,to sprawdź jak to z tymi Końskimi jest.

pozdrawiam

bjar_1

Napisano
Zawsze mi się zdawało, że my Polacy byliśmy bardzo kreatywni pod zaborami :D
A co do litery K" to dzięki PATRON.
Nurtuje mnie jednak jeszcze to pojedyncze wypunktowanie po przeciwnej stronie litery K" podobno na niektórych granatach było ich więcej np.: 2 lub 3.
Co mogą oznaczać???
Napisano
pod K1 kryje się Odlewnia Końskie1, K2- Końskie 2, K3 konskie3,

dodam tylko że ponoć produkcja granatów byla kompletnie marginalna ...ponieważ większe zapotrzebowanie bylo na .....:-))) Piecyki żeliwne ...zreszto z pięknymi tabliczkami z nazwami odlewni ...kiedyś taki piecyk wykopałem i jak skończony bałwan zostawilem w lesie ....do dzisiaj żałuje ........

PZDR PATRON
Napisano
Byłaby bardzo skromna,polowa to obce konstrukcje i modyfikacje itp . Niebardzo kiedy mielismy je opracowywać .
Cały czas pod zaborami ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie