j35 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 WitamJARZĘBINA CZERWONA" Kino Plska 09 03 06 godz.20 00 ,powtórka 10 03 06 godz. 09 30.Przed filmem tradycyjnie komentarz prof. Wieczorkiewicza.Po emisji filmu proszę o przeniesienie wątku do działu film i książkaPzdr
a.korbaczewski Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Mamy pytani odnośnie prof Wieczorkiewicza. Czy mówi on z sensem zazwyczaj i czy jego publikacje są godne polecenia czy tez raczej nie powinno się ich czytać.
wulfgar Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Ja bardzo lubie jego komentarze. Często ogladam kino polska tylko dla tych komentarzy. Bo filmy zazwyczaj znam. Ale inaczej sie na nie patrzy. Można zwrócić uwage na ciekawe szczegóły, na które wskazuje prof. Wieczorkiewicz. Śmiało polecam.
R51 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 jeśli prof. wieczorkiewicz to ten brodaty rusofob wygadujący głupoty przed projekcjami w Kino Polska to także polecam z całego serca. Głupoty jakie wygaduje są dużo bardziej zabawne, niż naiwna socjalistyczna propaganda w tych filmach.Pozdrawiam
woytas Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 r51 okreslil to dokladnie-to ze ktos jest profesorem nie znaczy ze jest madry...
wulfgar Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 a co dokladnie wygaduje nie tak? moze konkrety?
acer Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 że działa SU-76 na widok czołgów niemieckich uciekały gdzie pieprz rośnie......o, ale przykurzył z PPsz.......
wulfgar Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Tym bardziej ze w filmie walą do BTR- ów w niemieckich oznaczeniach. Do Tygrysa by musiały chyba ze 100 metrów walić. Miałem na mysli zarzuty merytoryczne , nie techniczne.
a.korbaczewski Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 przypowiastka przed filmem mi umknęła, ale po filmie bardzo niemiło wypowiedział się o gen. Popławskim.Ciekawa była kronika po filmie z załadowanymi wagonami, mardery i jedynka dowodzenia i jakieś dziwne działa (franc. I wojna albo co)
Wercyngetoryks Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Już nie moge się doczekać kiedy znowu puszcza Czterech pancernych i psa"......ech
yorik Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Czy ktoś z Was wie co to za pociąg pancerny został zamieniony w puszkę po wędzonych szprotkach na tym filmie?
michał ł Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Film o tyle mi się podobał że pokazali trochę ciekawego sprzętu. 1. Jeździli na SU a nie wzieli po prostu T034 z najbliższej jednostki, 2. użyli niemieckiego pociągu pancernego który teraz w muzeum kolejnictwa sobie stoi.Zawsze to jakieś urozmaicenie.
Królik Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Ten pociąg stoi (stał?) w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. Typu nie pamiętam (mogę sprawdzić), ale na bank niemiecki.
Rso Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Witam. A mnie się film podoba poprostu trzyma klimat tych dni wiosny 45r. na Pomorzu jak na tamte lata jest też pare tekstów politycznych i wątek muzyczny jest fajny. Niesty ale teksty p. Wieczorkiewicza tym razem do tego filmu są na rzenująco niskim poziomie to że SU76 uciekały gdzie pieprz rośnie... akurat wszyscy aliancy pancerniacy mieli respekt przed Tygrysami a suczki nie były do zwalczania tych czołgów z resztą na filimie widać że te suczki z polską piechotą atakują Niemiecką kolumne zmotoryzowaną cieżarówki BTR i furmanki nie widać tam żadnych T VI nawet przerobionych z T-34 jest jeden kaczor ale bardziej zrobiony na pantere. W tamtym okesie to raczej żadnego tygryska tam nie widziano no chyba że p. profesor ma inne wiadomości i jakoś dokumentacje zdieciową. Pozdrawiam.
acer Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Na filmie były też IS-2, co było zresztą zgodne z filmami dokumentalnymi z tamtego okresu. Do tego widać nie miał się jak przyczepić.
JanW Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Pierwsze sceny są mi dziwnie znajome. Za Wał Pomorski odgrywa FF OWB. Charakterystycznie postrzelane kopuły 20P7 Pz.W.717 i mała kopuła obserwcyjna 23P8 na rozbitym Pz.W. 714.
JanW Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Mała kopuła obserwatora piechoty 23P8. Ta z filmu. Jestem pewien na 95%.
Klaus BOLS Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 a co powiecie na scene opatrywania niemieckiego żołnierza przez polaków pod lufami niemców?? A widzieliście ss-manów" w mundurach wermachtu przesłuchiwanych w polskim sztabie?? Paradoksalnie dopiero 60 lat po wojnie specjalisci od kostiumów w filmach wiedzą wiecej niż ci którzy pracowali kilkanaście lat po wojnie. ale film ładny zrobiony dużym nakładem, jak mało który polski film wojenny...
a.korbaczewski Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 trupy w wodzie i swastyka, ah za serce złapało mnie wzruszenie.
acer Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Jest w filmie jeszcze jedna ciekawostka mundurowa.Aktor W. Kowalski w jednej scenie /ten blondyn z pepeszką/ paraduje po pewnym miasteczku w dwustronnej parce - dobrze przypatrując się kamo chociaż film nie kolorowy, można było odnieść wrażenie że to blumentarn enerdowski :]
okejos Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 własnie oglądam.. zwróccie uwagę na scenie kiedy niemiec strzela z pancerfausu do su 76. wyglada jak by naprawde strzelił.. nie podejrzewam o takie efekty w tamtych czasach
whatfor Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 acer masz rację. Wschodnie parki udawały SS-mańskie nie tylko w Jarzębinie"... Kowalski [i nie tylko on] śmigał w takim wdzianku jako Jerzy w Kolumbach". Jest to o tyle dziwne, że w tym samym filmie kilku statystów paradowało w oryginalnych kurtkach dębowych"...
yorik Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 W Kolumbach" to i z kałachów pruli. Pewnie miały robić za StG.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.