Skocz do zawartości

Artyleria 39 - część druga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 452
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Kopijniku, zeby cię dobić bezlitośnie to samo zdjęcie jeszcze z innego żrodła - trochę lepiej widać, ze armata jest prawosławna", a wojsko ma karabinki Mosina...

Napisano
a nawiązując do prawosławności":
http://www.iirp.prv.pl/artyleria/armaty_polowe/75mm_1897/dep_art_armaty_wz1897.htm
u kolegi W. występuje jako wz. 97

... ale ja zobaczyłem" jej prawosławność", (dzięki Panu)...
jeszcze raz pozdrawiam
Napisano

Witam.
Pozwalam sobie umieścić ponownie zdjęcie z tego wątku, wklejone przez Bodzia 000000 dnia 2006-04-18, ponieważ przeszło ono bez większego echa, a moim zdaniem warto chwilę się zastanowić, cóż to jest za armata?

Lufa, bez większych chyba wątpliwości, to 75mm sznajderka.
A reszta...

Napisano

Porównajcie proszę -
łoże dolne, ogony rozkładane, koła prawie się zgadzają.

Tylko kaliber nieco inny - tu mamy Canon de 105 court Mle 1935 B czyli armatę 105mm krótką wz.35B (B pour Bourges - Atelier de Construction de Bourges)- znaczy się NIE Schneider. Określana też jako obusier czyli haubica.

Charakterystyczne dla niej i jak widać dla armaty Bodzia jest to, że koła (duże i pełne) rozkładają się razem z ogonami i tworzą dodatkową osłonę dla obsługi.
Podobne rozwiązanie zamierzano zastosować w jednej z wersji naszej armatki ppanc. 47mm.

Napisano

Jeszcze jedno zdjęcie francuskiej haubicy 105mm wz.35B, tym razem holowanej przez ciągnik Laffly 15.
Jak widać, to nowoczesne działo, do holowania musiało korzystać z wrotek!?! Ach ci Francuzi.

Ostatecznym celem tej mini-burzy jest pytanie do Expertów, co to jest za armata (ta Bodziowa oczywiście)???

pozdrawiam krzyhal

P.S.
Obie fotki są z axishistoryforum.

Napisano
Odnosnie tej ostatniej pelotki - to czy ktorys z panow co maja program do ulepszania zdjec mogl je obrobic tak by pozbyc sie troche cienia. Po prostu jestem przekonany ze z tej pozycji wyjasnilby sie szczegol ktorego namietnie poszukuje w celach modelarskich, a tu jak na zlosc guzik widac ze wzgledu na cien!!!!
Napisano
sorki bodziu000000 ale coś mi żle odświeża wątki w tematach i stąd te drobne nieporozumienie w sensie podwójnego zdjęcia pax. :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie