Skocz do zawartości

Malowanie wnetrza samochodow pancernych wz.29 (i innych jesli taka kwestia wyniknie)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozwalam sobie przeniesc watek, skoro moderator (Piotrze - mozesz, mozesz...) nie potrafi...
Radett,
A nie przyszlo Ci do glowy, ze pojazdy przemalowywano wewnatrz w czasie remontow?Czy wyobrazasz sobie, ze natychmiast po wejsciu w zycie nowej instrukcji wszystkie pojazdy w ze stanu danej jednostki NATYCHMIAST przemalowywano?
Nigdy nie malowalem modeli, natomiast zdarzalo mi sie malowac pojazdy (w tym pancerne) i wiem o czym mowie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Oj Grendel
Czyżbyś dołączył do grupy tych co wiedzą lepiej? :-(
Zapewniam cię, że nie mam możliwości przenoszenia postów do nowych wątków. Jak nie wierzysz to zapytaj Bociana.
Napisano
panie Grendel
Mam świadomość że KAŻDA instrukcja dotycząca zmiany umundurowania czy malowania bądź oznakowywania, nie jest rygorystycznie wymagalna od momentu jej wejścia w życie. Z reguły towarzyszy temu konkretny zapis co do długości trwania okresu przejściowego" w którym dopuszczalne jest występowanie stanu zarówno wcześniejszego jak i nowego.jak się wczytasz to zauważysz że nie sugerowałem nigdy że od razu wszystkie musiały być przemalowane.
Mam także świadomość że malowanie wewnątrz jest bardziej kłopotliwe niż z wierzchu (bo trzeba albo wymontować albo dobrze osłonić urządzenia)- jeśli się je wykonuje natryskiem ale jeśli instrukcja nie precyzowała jak to zrobić to takie przemalowanie można było wykonać niejako od ręki" pędzlem. W związku z tym co najmniej 9 miesięcy 1939r to chyba wystarczająco długi okres aby te parę sztuk wz29 przemalować tak jak tego wymaga instrukcja?a ta kolorowa fotka wskazuje ze tego nie uczyniono do wybuchu wojny i to mnie zastanawia. POza tym są jeszcze wz34 i tam raczej we wrześniu nie było takiego dwubarwnego malowania, to co 80 pare sztuk wz34 zdąrzyli przemalować a tych kilku wz 29 nie?
A tak przy okazji : instrukcja o której mówimy kiedy dokładnie weszła w życie?
Napisano
tak, tylko jeszcze sierżant w parku maszyn musiłby mieć właściwą farbę....... a z reguly nie miał.

A poza tym, hehehehe, tak się składa, że wz.29 przez cale lata 30-te były przydzielone do Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej w Modlinie i jak ostatnio opowiadał mi Jan Tarczyński po prostu słuzyły do szkolenia. Raczej nikt nie przejmowal sie bardzo malowaniem pojazdów dla podchorążych skoro nie starczało dla batalionów bojowych.
Napisano
Akagi,
Nie wiem jak to wygladalo w przypadku CWBP, ale w Batalionach tankietki przemalowywano w czasie wiekszych remontow.Wiem to z ustnych relacji.Za wiele trzeba bylo demontowac.Dowodcy niechetnie patrzyli na odsylanie pojazdow z linii na ok. tydzien do warsztatow.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grendel, alez dokładnie tak samo.
Przypominam, że wz.29 nie przeszły żadnego poważnego remontu w czasie swojej historii czyli przez 10 lat i takie własnie pojechały na wojnę.
Bardzo możliwe, że przemalowano je raz, w 1938 roku, na nowy kamuflaż, chociaż nikt nie był mi w stanie powiedzieć czy nie nie nastąpiło to dopierow czasie ukrytej mobilizacji" czyli latem 1939.

pozdrawiam
Napisano
Mea culpa - zapomniałem, że jak defilowały przed rumuńskim królem na polach mokotowskich to juz miały nowy kamuflaż.
A to był, bodajże czerwiec 1937.
Żeby zacząć gadac z sensem, mam na mysli malowanie wprowadzone warunkami technicznymi nr 4055" z 18.03.1936 z określeniem kolorów przez Warunki techniczne 4101-4163"
a w całości usystematyzowane przez W.T. nr 4170"
Napisano
Tylko Akagi miej na uwadze ze w moim doswiadczeniu WT sa 'instrukcja' dla producentow NOWEGO sprzetu lub przetworcow a nie sa instrukcja dla wojska w kwestii konserwacji istniejacego sprzetu (sa pewne wyjatki gdzie w WT sa jako zalacznik podane instrukcje dla wojska o adaptacjach przeprowadzanych we wlasnym zakresie - np instrukcja o przerobieniu zestawow placht sygnalizacyjnych na nowy system w 1939). Jesli chodzi o istniejacy sprzet to instrukcje tego typu normalnie sa wydawane w formie rozkazu i taki rozkaz normalnie podaje okres w ktorym roboty maja byc zakonczone. Warto dodac ze jesli chodzi o umundurowanie to limity byly chronicznie przekraczane ze wzgledu na oszczednosc, upodobanie dowodcow i brak regulaminowych sortow. Nie zdziwilbym sie by tak samo bylo w tej kwestii.
  • 1 month later...
Napisano
W wątku o wz.29 jest zdjęcie zamieszczone 2005-03-26 o 23:12:00 przez Bodzia. Drzwi są dwukolorowe,chyba nie jest to ten sam co z kolorowej foto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie