Benny Hill Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Nie wiem kiedy sluzyles w MON-ie, ale mnie uczono inaczej. Ja sluzylem w latach 1993-2003. Gdy spotykali sie zolnierze rowni stopniem, ale jeden z nich byl podchorazym, czy kadetem, jemu oddawal honor zolnierz bez tytulu. A PANEM, to w wojsku jest kazdy. Bez wzgledu na stopien. ;-)
Schrek Napisano 28 Styczeń 2007 Napisano 28 Styczeń 2007 Benny masz racje z tym Panem bez wzgledu na stopień chyba , że to jest Pani, ale mi chodziło o stosunki przedwoejnne gdzie zwrot Pan regulaminowo był zarezerwowany tylko dla oficerów. Schrek
bolas Napisano 28 Styczeń 2007 Autor Napisano 28 Styczeń 2007 Czyli rozumiem, że kapral, nawet z tytułem podchorążego rezerwy, elegancko pręży się i salutuje zwykłemu plutonowemu bez względu na nic, czy tak ?
Benny Hill Napisano 28 Styczeń 2007 Napisano 28 Styczeń 2007 Dokladnie tak. Jak kpr. pchor. zostanie conajmniej plut. pchor., to zwykly plutonowy, bedzie sie prezyl przed nim! ;-)
sura Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 Panowie! Czytając wątek troszkę się pogubiłem stąd pytania:1. Czy na mundurze polowym pchor rezerwy są:galon (jeśli tak to jaki?), oznaczenie pułku na pagonie, SPRki na kołnierzu?2. Skąd obecnie wziąć ów galon?
kiler p Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 W innym wątku na tym forum pojawił się link do wspomnień Pana ppłk Z. Baszaka, o którym wspomniałem w trakcie dyskusji o podchorążych II RP.http://www.tajemnice.cyberion.org/16pp_ba.htmlTak jak pisałem wcześniej - osobę tą, gdy z nim rozmawiałem, wyróżniała fenomenalna pamięć i trudno go posądzać o aju, baju!" jak to napisał kolega Kolekcj.
Schrek2 Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Na mundurze polowym podchorąży rezerwy posiadałnaramiennik obszyty makaronem (biało-czerwony kręcony sznurek)na rękawie taśma w kolorze starego srebra z karmazynowym wężykiem przez śordek, średnica taśmy 20mm wężyk 2mm.Tyle z regulaminu nic więcej oprócz normalnego stopnia oznaczonego normalną 1cm szeroką taśmą podoficerską.Żadnych numerów ani dodatkowych odznak.Schrek
bolas Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 Oj z tym żadnych numerów ani dodatkowych odznak" to tak nie do końca, na otkach archiwalnych widać, że noszono sporadycznie np. cyferki na naramiennikach, do tego wszelkie typowe odznaki - jak POS itp ... wieczorem postaram się powstawiać fotki. Obok na foto: galon absolwenta SPR na mankiecie rękawa kurtki.
bolas Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 I naramiennik tego samego munduru ...
Schrek2 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 Świetna fotka Bolek jak znajdę to wkleję zdjęcie munduru pochorązego rezerwy który wisi u nas w muzeum.
Schrek2 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 Acha Bole zaznaczyłem że regulaminowo żadnych odznak.
bolas Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 Podchorąży rezerwy z 6 pułku piechoty Legionów z Wilna z 1935 roku. Ładnie widać 6" na kapralskich belkach. Tyle, że to z 1935 roku - a być może wtedy sytuacja w szkoleniu czy służbie podchorązych rezerwy wyglądała inaczej. Ale wydaje mi się, że to możliwe aby w 1939 roku spotkać podchorążego rezerwy w mundurze galowym z numerkami pułku i nawet odznaką pułkową.
bolas Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 A fotki fragmentów munduru (naramiennik/mankiet) to MWP w Wa-wie. Obok - cała postać.
bolas Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Jak nie można ? Można ino bez flesza ... od 2-3 lat nigdy nie miałem najmniejszych problemów z robieniem fotek. O ile dobrze pamiętam to dodatkowo dopłaca się z 4-5 zł do biletu i można cykać ile wlezie. Podejrzewam że nawet jakbym wpadł tam ze statywem to nikt by nic nie powiedział ... ;)
bolas Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Jedyny problem z fotkami jest taki że cała wystawa zrobiona jest tak żeby maksymalnie utrudnić zrobienie dobrej fotki. Ciemno, szyby i światła tak pokierowane żeby powstawały maksymalne refleksy na szybach ... no ale jak się pokombinuje nieco cierpliwie i później na kompie podciągnie zdjecie to efekt jest zadowalający (głównie lekkie rozjaśnianie).
bolas Napisano 7 Listopad 2007 Autor Napisano 7 Listopad 2007 Dwie fajne fotki z allegro - sierżant podchorąży. Pewnie nie 1938/39 tylko nieco wcześniej, ale warto zwrócić uwagę, że chyba ma na piersi odznakę pułkową.
sura Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Powiedzcie mi tylko jak zdobyć/zrobić galon na rękawach a będę szczęśliwy...;)
bolas Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Takiego jak przedwojenny to raczej nie dostaniesz ... posiłkować się można zbliżonym galonem podchorążych LWP i próbować go nieco ustylizować (czerwona wypustka) ... bywa na allegro, dość tanio.
bolas Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Tu przykładowy z zakończonych aukcji, chyba nic innego się nie wyczaruje - to przynajmniej łatwo dostępny ersatz, do ewentualnej wymiany w przyszłości jak trafi się coś lepszego. Róznica w szerokości 5 mm (15 zamiast 20) no i brak czerwonej wypustki, plus nieco inna garmatura. http://www.allegro.pl/item259912492_tasma_dystynkcyjna_srebna_matowa_15_mm.html
sura Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Ok, dziękuję, czerwoną wypostkę można zaimprowizować a z linijką nikt chodzić nie będzie... Masz pomysł z czego zaimprowizować ową wypustkę?
Schrek2 Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Panowie znalazłem coś takiego, ten po lewej niby normalny podchorąży rezerwy, ale ten po prawej wężyk jak u podoficera ba oficera oznaki szkoły podficerskiej i makaron. Nawet jeśli był by to podchorąży w szkole ofcierskiej dla podoficerów to czy może mieć już wężyki tak ozbudowane" no i ten mundur niby wz.36 ale kieszenie ma z kontr fałdą.Macie jakiś pomysł?
Dziadkus Napisano 24 Grudzień 2007 Napisano 24 Grudzień 2007 kontrfałdy na górnych kieszeniach miała kurtka produkowana dla straży leśnej - oznaczana jako wz. 30
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.