Skocz do zawartości

Kawaleria- Grajewo - ok. 1920 r.

bambulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanie do szpeniow od Kawalerii Polskiej. Ostatnio uslyszalem, ze dziadek mojej zony sluzyl w kawalerii i ok. 1920 r. stacjonowal w Grajewie. Czy wiecie moze w jakiej jednostce mogl sluzyc ? Wdzieczny bede za informacje.
Pozdrawiam
Napisano
9. psk jeszcze nie istniał w 1920. A do Grajewa przybył dopiero w 1924. Zatem musiała to być jakaś inna jednostka kawaleryjska.
Napisano
Front przechodził przez Grajewo na przełomie lipca i sierpnia 1920, a potem pod koniec sierpnia 1920. Przechodził na tyle szybko, że raczej trudno tu mówić o stacjonowaniu". Choć tu gwarancji nie dam, bo opieram się tylko na meldunkach o sytuacji na froncie. Napewno pod koniec sierpnia była w Grajewie armia Budionnego, ale to chyba nie o tą kawalerię chodzi :)

Bambulu, ok. 1920 oznacza 1920, ale może grudzień 1919, lub styczeń 1921", czy 1920, a może 1923"?
Napisano
Tak gwoli ścisłości to Budionnego nie było na omawianym odcinku frontu. Pod koniec sierpnia 1920 Konarmia walczyła w korytarzu Tyszowce - Zamość. Chodzi Ci zapewne o 3 Konny Korpus Gaj - Chana (Bżyszkiana).
Zdaje się że w okolicach Grajewa koncentrowano we wrześniu 1920 II i IV brygady kawalerii przed wyruszeniem na pozycje wyjściowe w rejonie Sejn (p.w. do bitwy nad Niemnem). Ewentualnie dziadek żony mógł też wcześniej służyć w grupie Nieniewskiego składającej się w części z oddziałów z IV bk mającej zadanie opanować rejon Augustowa, Suwałk i Sejn (27 - 31 sierpnia 1920).
Napisano
Szanowni Panowie !!!

Dziekuje bardzo za pomoc. Troche zle sformulowalem posta. Powinienem napisac a poczatku lat 20". W rekacjach rodzinnych nie zachowaly sie daty, ale ze strzepkow wspomnien wynika, ze stacjonowal tam dluzszy czas. Ow przodek mojej polowicy urodzil sie w 1900 roku, mogl sluzyc majac 20 lat, ale rownie dobrze mogl sluzyc majac 25 lat. Przypuszczam wiec ze chopdzi o 9 psk.
Jeszcze raz serdecznie dziekuje !!!
Pozdrawiam
Napisano
Tak gwoli ścisłości to Budionnego nie było na omawianym odcinku frontu."

Faktycznie, nie zauważyłem w komunikacie że zaczął się nowy akapit, co zmienia sens treści. Oczywiście Budionnego tam nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie