Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin??

YoWheris

Pytanie

Napisano

Co to za typ?? Mi wygląda na pepesze ale nie mam pewności. Kumpel mnie zbil z tropu bo stwierdzil ze pepesza troche inaczej wyglada. A wy co na to?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niewykluczone,że jest to modyfikacja PPSz. Niemcy po wkroczeniu do ZSRR przejęli duże ilości magazynów broni (głównie pepesz"). W celu ujednolicenia stosowania amunicji na 9 mm modyfikowali pistolety maszynowe z 7,62 mm zmieniając lufę i podajnik amunicji wraz z magazynkiem i elementami towarzyszącymi.
Napisano
Walcowa osłona lufy - przez chwilę myślałem o PPD. Jednak, tak na 95% (bo zdjęcia niezbyt wyraźne i wymiarów brak) to jest Suomi.
Dobry rysunek na stronie: http://guns.connect.fi/gow/suomi.gif

Pozdrawiam, Darda
Napisano
CWSM to suomi ,a nie zadna tam niemiecka modyfikacja,modyfikowano w zdobycznych ppsz41 tylko lufę i dodano gniazdo na magazynek od mp38/40.Gdyby nie inny magazynek nawt bys nie zauwazył ze masz w rekach ppsz41 na naboj 9mm Para.
Suomi miała na wyposazeniu policja polska i wiele innych pm-ów...
Napisano
musze zobaczyć czy ta lufa sie zdejmuje, bo nawet nie zauwazylem tego. Niestety zeby sprawdzić musze jechać do znajomego, bo on ją ma. Jeśli ktoś ma dokladne wymiary kolby, będę wdzięczny. Moze znajomy ją jakoś doprowadzi do ładu. Strzelać to z niej już nie pójdzie bo lufa juz zaspawana, szkoda że broń będzie zdezaktywowana zgodnie z Polskim Prawem ale niestety, czego sie nie robi by problemó nie mieć. Będzie super eksponat na ściane.
Napisano
co to za kraj???? , zeby taki kawalek zlomu trzeba bylo spawac.
Proponuje zaspawac wszystkie kawlki rurek (wodne, gazowe ,itp), kazda stwarza potencjalne zagrozenie. Jak bylem mlodszy to robilem z nich strzelajace karabiny:)
Napisano
Śmiech na sali spawac takie cacko !!!!!! ..... nie no popie.......... to wszystko, na takie cacko dmuchac tylko i chuchac a nie zaraz ze spawarka !! .... ;)... pozdrowionka .... mam nadzieje ze ze spawarka to pic jest .. bo jak nie to zaraz tam do Ciebie przyjade i zabiore z bezlitosnych lap !!!!
Napisano

Finski magazynek do Suomi na 70 szt amo kal 9mm.To sowieci bezwstydnie skopiowali go do swego 7,62mm ppsz41.Porownajcie tylko naboj do ppszy 7,62 i parabelki 9mm.W naboju od ppeszy odcinasz szyjkę i masz gotową luske do 9mm :)

Napisano
Że magazyn do PPSZY jest wierną kopią to ogólnie wiadomo,ale kto i po co miałby obcinać łuski od pepeszy i wstawiać w to naboje 9mm,tego nijak zrozumieć nie mogę.
Napisano
Chyba tylko luske, bo skad wziac pocisk, odpowiednia ilosc prochu (w gramach) i zaciskarke. Nie wiem skad sie wzial taki mit o obcinaniu tych lusek. Chodzi o to, ze w warunkach frontowych kawalek luski obcinano scyzorykiem?
Napisano
YoWheris, link do strony głownej z której pochodzi ten rysunek dał już jack61 (http://guns.connect.fi/gow/suomikp3.html).
Po fińsku, więc zrozumieć niełatwo (jest też, uboższa niestety, wersja angielska), ale rysuki i zdjęcia ciekawe.
Napisano
Zle mnie zrozumieliscie ,nie chodzilo mi o to ze ktos tnie luski w warunkach wojennych.Tylko obrazowo pokazalem podobienstwa w tych 2nabojaach!Miedzy innymi to sklonilo szkopow do zabawy w konwersje ppsz41 na ich 9mm.
Podobnie kombinowano w fabrykach amunicji z zapasami amo do ppsz,tam jest odp sprzet do takich zabaw.Albo z innej beczki naboj mosina 7,62x54R ze splonka mauserowskiego typu.
Napisano
Kiler to nie jest rzaden mit ,to fakt,taka tez robiono amunicje,to dlla fabryk z odpowiednim sprzetem zaden problem ,jak caly magazyny sa zawalone amunicja ktora jest juz zlomem-wiec jakos trza ja zagospodarowac.A skoro podobienstwa sa oczywiste to dlaczego ich nie wykorzystać?!
Nikt nie mowi o przerabianiu np naboju 7,62 mm na 7,92mmm to bylby dopiero mit!!! To sa wkoncu 2 rozne naboje ,rozne w 100%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie