kadet Napisano 31 Grudzień 2009 Share Napisano 31 Grudzień 2009 http://polski.mapywig.org/news.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spartan200 Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 A czy może ktoś się orientuje gdzie można zdobyć mapy ANTONA MAYERA HELDENSFELDA > TOPOGRAPHISCHE AUFHNACHME WESTGALLIZIENS Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festunguben Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 Szukam i nie mogę znaleźć jakichkolwiek map, planów miasta itp. z GUBEN z okresu 1940/45. Gdyby ktoś był w posiadaniu albo natknął się przypadkiem to był bym wdzięczny :)PozdrO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 Witam ;)Prosiłbym jeżeli ktoś posiada mapę Jawora, obok Legnicy.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzes0 Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 Mam naprawdę wielką prośbę... zależy mi na pomocy z waszej strony //Interesują mnie wszystkie mapy jakimi pan dysponuje lub mógłby dysponować z lat 1939-45 TEREN:Opolskie Brzeg NYSAGrodków Niemodlin Kopice Stary GrodkówOraz tereny obozu w Łambinowicach ... Lamsdorf Stalag VIII B i F na terenie dzisiejszych Łambinowic .. Jeśli możliwe jest to mogę prosić jeszcze o mapy sprzed 39. roku jak najwcześniejsze. .. Potrzebne mi do do pracy ... Pogłębianie wiedzy dla potomnych takie tam Z góry dziękuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krank Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 witam szukam starych map okolic chełma i włodawy woj.lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser90r Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Witam potrzebuje starych map sztabowych okolic Łosic.z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Jezeli ktos posiada stare mapy okolic Bialegostoku, a także okolic Sierpca, Rypina i generalnie ziemi dobrzynskiej, to byłbym bardzo zobowiazany.Zaznaczam, ze nie chodzi mi o mapy z linków, które juz sa powyzej.Nie muszą też przedstawiać całych terenów, które opisałem, mogą być bardziej szczegółowe;)Pozdrawiam,J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych1956 Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Przypomnęlink do map WIG. Jest tam sporo starych map i planów miast. Dużo map niemieckich terenów polski. Naprawdę dobra strona. Mapy w różnej skali i rozdzielczości. Proponuję od razu szukać w skorowidzu. http://polski.mapywig.org/news.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Taki OT:Warszawa sprzed kilkudziesięciu lat w Google Earthmsz, kuch2010-02-04, ostatnia aktualizacja 2010-02-05 08:45Google Earth to program, za pomocą którego można podróżować po świecie, nie ruszając się sprzed komputera. Aplikacja udostępnia zdjęcia satelitarne lub lotnicze całego niemal globu. Na tych warszawskich widać dokładnie każdy budynek, a nawet jadące ulicą samochody.Od kilku dni można wybrać się także w wirtualną podróż w czasie. Ratusz przekazał firmie Google zdjęcia lotnicze Warszawy wykonane w 1935 i 1945 roku. I dzięki temu w Google Earth można ulica po ulicy obejrzeć przedwojenną Warszawę, porównać ją z ruinami miasta z 1945 roku i z obecną zabudową.W niektórych miejscach trudno poznać, że to wciąż to samo miasto. Największe zmiany zaszły w ścisłym centrum. W miejscu, gdzie dziś stoi Pałac Kultury, w 1935 roku widać jeszcze kawałek normalnego miasta z regularną siatką ulic. Na zdjęciu o dziesięć lat młodszym niemal wszystkie kamienice pozbawione są dachów, a część w ogóle nie istnieje.Ogrom zniszczeń widać na Muranowie. W miejscu zburzonego getta na powojennym zdjęciu widzimy pustkowie, w którego środku przetrwał jedynie kościół pw. św. Augustyna na Nowolipkach. Dziś w pobliżu biegnie al. Jana Pawła II, której przed wojną w ogóle nie było.Z kolei na Polu Mokotowskim przy dużym powiększeniu zdjęcia z 1935 r. można wypatrzyć tor wyścigów konnych i samoloty stojące obok istniejącego tu wtedy lotniska.Fotografie pokazują też, jak z biegiem lat zmienia się Wisła. Przed wojną i tuż po niej płynie ona przy samym Wale Miedzeszyńskim, oddzielona od niego jedynie wąską plażą. Na zdjęciu współczesnym brzeg od ulicy oddziela już około stumetrowy pas zarośli, a rzeka jest po prostu węższa.Materiał zdjęciowy przygotowany przez Warszawskie Przedsiębiorstwo Geodezyjne udostępniły władze Warszawy. Zdjęcia z 1935 roku wykonało przedwojenne przedsiębiorstwo Fotolot, które funkcjonowało w ramach Wydziału Aerofotogrametrycznego Polskich Linii Lotniczych LOT. Zdjęcia powojenne zostały wykonane w czerwcu 1945 roku przez lotnictwo radzieckie w celu oszacowania obszarów i skali zniszczeń.Za pomocą Google Earth można zobaczyć również historyczne panoramy innych metropolii europejskich z pierwszej połowy ubiegłego wieku. Udostępniono archiwalną dokumentację zdjęciową ponad 30 europejskich miast, w tym Gdańska (z roku 1943) i Wrocławia (z roku 1945) oraz Berlina, Bolonii, Florencji, Lionu, Rzymu, Wenecji i wielu innych.Aplikacja Google Earth pozwala też na umieszczanie na mapie trójwymiarowych makiet budynków. W samym centrum Warszawy jest ich kilkanaście. W 3D możemy zobaczyć m.in.: Pałac Kultury i Nauki, Złote Tarasy, budynek Rondo 1, hotele Intercontinental i Marriott.http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7528009.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WERTTREW Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Ortofotomapa Warszawy pokazuje te zdjecia z '35, '45 i współczesną Warszawę już od kilku lat. Gógiel zatem dla mnie bez rewelacji, a szkoda bo wiadomo, że są zdjęcia lotnicze i z '39 i z lat okupacji.Zresztą akurat Polska to pryszcz, opracowanych jest za to w ten sposób wiele miast nordyckich i włoskich. Japonia niestety nie, a byłaby ciekawa z pewością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz_miecza Napisano 21 Luty 2010 Share Napisano 21 Luty 2010 witam wszystkichczy moglby ktos mi podeslac mapy na maila z I wojny swiatowej z terenow bieszczad. potrzebuje ich do swojej pracy a pozatym bardzo mnie one interesuja, z gory dziekuje i pozdrawiammoj mail to satan_serduszko@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prussan Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Poszukuję mapy okolic Wólki Węglowej i Dąbrowy k/Warszawy z 1939 roku lub lat sąsiednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasio Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Siema Panowie. Szukam map małopolskich 39' sztabówki najlepiej. mogą być też 39' > 45' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 Witam posiada moze ktos mapki warmi i mazur interesuja mnie okolice Sw Lipki Reszla i okolic z gury dzieki za jakies info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomi1980 Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 W linkach powyżej znajdziesz sam wlasnie oglądałem okolice między św.Lipką a kętrzynem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 7 Marzec 2010 Share Napisano 7 Marzec 2010 Dzięki chomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianoDUB Napisano 9 Marzec 2010 Share Napisano 9 Marzec 2010 witam Panowie, jestem tutaj nowy, poszukuje dokładnych map działań wojennych z II Wojny Swiatowek z okolic Łodzi, Rawy Mazowieckiej, Skierniewic, czy bylby w stanie ktos mi pomoc?pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dv6000 Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Witam. Poszukuje niemieckiej mapy z 1942r Loslau (Wodzisław Śląski) Posiadam jedną lecz jest nie wyraźna po zbliżeniu i nie mogę się doczytać mniejszych rzeczy na mapie, jeśli ktoś posiada lub wie gdzie znaleźć (chodź szukałem już wszędzie) w dobrej jakości lub odpowiedniej wielkości, proszę niech odpisze.Oto mapa którą ja posiadam.http://greif.uni-greifswald.de/geogreif/geogreif-content/upload/mtbl/5976Loslau.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 http://mapy.amzp.pl/tk25_list.cgi?show=5976;sort=wchyba to samo ale lepszej jakosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dv6000 Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Mam już tą mapę ale to nie ta nawet ją powiększyłem i wydrukowałem w 133 % wielkości na 12 kartkach A4. Ta mapa jest z 1941 roku a ja potrzebuje z 1942 ponieważ na mapie rok starszej jest zaznaczona strzelnica :) wiem gdzie na dokładność do 500 metrów to kupa szukania dlatego potrzebuję dokładniejszą mapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Chyba na rok mlodszej mapie :)Na bundesarchiv sa zdjecia lotnicze na podstawie messow - ale niestety dobra jakos ale do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dv6000 Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Faktycznie rok młodszej mapy, dzięki za uwagę i sorki za pomyłkę. Zdjęcia lotnicze przydały by się ale nie do kupienia. Może uda się komuś rozszyfrować ten napis by potwierdzić moje przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Strzelnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dv6000 Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Czyli moje przypuszczenia były trafne :) Teraz tylko się modlić by coś tam było, z pewnością dziewiczy teren to nie jest, chociaż kto wie, zobaczymy za tydzień bo dopiero się tam wtedy wybiorę. Dzięki wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi