Skocz do zawartości
  • 0

Czy to łuska SS?

Krychu_Szprotawa

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pozd. z wyjaśnień na gorąco przez telefon -amunicja na rynek cywilny, litery na 9 i 3 to pierwsza litera miasta w którym wyprodukowano nabój.symbol na 6 może ozaczać rodzaj pocisku[podano mi przykład 410 c] ale z pojedyńczą literą kolega się nie spotkał pozd, marek
Napisano
W odpowiedzi na pytanie kolegi. Łuska jest z roku 1934 ponieważ posiada lierkę K" która oznacza rok 1934, czytałem kiedyś o tych oznaczeniach na jakiejś stronce o amunicji i zapisałem sobie co poszczególne literki oznaczają.
Pozdrawiam Krystian
Napisano
Krychu_Szprotawa napisał: W odpowiedzi na pytanie kolegi. Łuska jest z roku 1934 ponieważ posiada lierkę "K która oznacza rok 1934, czytałem kiedyś o tych oznaczeniach na jakiejś stronce o amunicji i zapisałem sobie co poszczególne literki oznaczają."

No niestety musze Cię rozczarować.

W tym przypadku K oznacza po prostu Karlsruhe

Pozdrawiam
Napisano
Witam

Ta łuska (oznaczenie) nie ma nic wspólnego z łuskami produkowanymi dla SS.

Wprawdzie producent jest ten sam (DWM) ale ta łuska nie była produkowana na specjalne zamówienie i dla SS.

JEst równiez oznaczenie gdzie zamiast liter S S (tak jak w przypadku tej łuski) są litery O O .

Poza tym łuski SS" produkowano tylko przez dwa lata, tzn w 1938 i 1939 roku.

Pozdrawiam
Napisano
Witam
A to Ty wystawiłeś tą łuskę na allegro, miałem wrzucić to na allegro greatest hits ale się powstrzymam :-)
pozdrawiam
Napisano
W takim razie co to za łuska, bo z takimi oznaczeniami tafiłem tylko 2 a chodze juz 4 lata z wykrywaczem. Nigdzie nie moge znaleść info na temat takich bić, znam tylko fanryke i rok, ale co oznaczają te S S ??
Napisano
Kucek :) W takim razie usunę aukcje, bo nie chcę nikogo wprowadzać w bląd, w który sam zostałem wprowadzony (ze względu na DWM). Mimo wszystko dowiem sie co to za łuska.
PS. z 1938 mam dwie łuski z runami, ale takie trafiają się cześciej niż ta na identyfikacji.
Napisano

Ja takiej łuski jak Twoja nie widziałem, mam dwie DWM, niedawno pytałem się na innym forum o nie. Oprócz tego mam oczywiście komplet SS'ek.

Napisano
Kucek mam pytanie odnośnie czyszczenia i konserwacji łusek, czego używasz do czyszczenia łusek i do ich polerki? Ja w niektórych przypadkach używam octu i papieru ściernego 2500, oprócz tego pasta polerska, spód łuski zawsze jednak staram się zachować w oryginalnej patynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie