Krychu_Szprotawa Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 Wystawiłem na aukcji taką łuskę, chcę się jeszcze upewnić czy to napewno SS, rok prod 1934Pozdrawiam Krystian Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 Ano Iran ,to 'VI' to rok '17' czyli 1917. Daniel doszła przesyłka?pozdrobjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 Raczej 1938 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 30, 2006 Author Share Posted January 30, 2006 Dzięki Jaro5, To w takim razie jak określić rok prod tej łuski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted January 24, 2006 Share Posted January 24, 2006 pozd. z wyjaśnień na gorąco przez telefon -amunicja na rynek cywilny, litery na 9 i 3 to pierwsza litera miasta w którym wyprodukowano nabój.symbol na 6 może ozaczać rodzaj pocisku[podano mi przykład 410 c] ale z pojedyńczą literą kolega się nie spotkał pozd, marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 29, 2006 Author Share Posted January 29, 2006 W odpowiedzi na pytanie kolegi. Łuska jest z roku 1934 ponieważ posiada lierkę K" która oznacza rok 1934, czytałem kiedyś o tych oznaczeniach na jakiejś stronce o amunicji i zapisałem sobie co poszczególne literki oznaczają.Pozdrawiam Krystian Link to comment Share on other sites More sharing options...
strazakwaffe Posted January 26, 2006 Share Posted January 26, 2006 tak 4 lat to już dużo-pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted January 29, 2006 Share Posted January 29, 2006 Krychu_Szprotawa napisał: W odpowiedzi na pytanie kolegi. Łuska jest z roku 1934 ponieważ posiada lierkę "K która oznacza rok 1934, czytałem kiedyś o tych oznaczeniach na jakiejś stronce o amunicji i zapisałem sobie co poszczególne literki oznaczają."No niestety musze Cię rozczarować.W tym przypadku K oznacza po prostu Karlsruhe Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiler Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 Dobrze sprawdza sie tez wata stalowa, mozna kupic w marketach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 A ja trafiłem kiedyś takie dziwactwo, podobno irańska - na polu pod Modlinem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 24, 2006 Share Posted January 24, 2006 Michał, przesyłka doszła. Serdeczne dzięki. Ja też wysłałem, pozdrowienia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 Wystawiłem na aukcji taką łuskę, chcę się jeszcze upewnić czy to napewno SS, rok prod 1934Pozdrawiam Krystian Link to comment Share on other sites More sharing options...
woojec Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 Kiedyś trafiłem łuske SS .Oprócz DWM , miała wyrażnie zaznaczone S S - dwa pioruny " .Pozdrawiam- woojec - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 WitamTa łuska (oznaczenie) nie ma nic wspólnego z łuskami produkowanymi dla SS.Wprawdzie producent jest ten sam (DWM) ale ta łuska nie była produkowana na specjalne zamówienie i dla SS.JEst równiez oznaczenie gdzie zamiast liter S S (tak jak w przypadku tej łuski) są litery O O . Poza tym łuski SS" produkowano tylko przez dwa lata, tzn w 1938 i 1939 roku.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kucek Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 WitamA to Ty wystawiłeś tą łuskę na allegro, miałem wrzucić to na allegro greatest hits ale się powstrzymam :-)pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 W takim razie co to za łuska, bo z takimi oznaczeniami tafiłem tylko 2 a chodze juz 4 lata z wykrywaczem. Nigdzie nie moge znaleść info na temat takich bić, znam tylko fanryke i rok, ale co oznaczają te S S ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted January 26, 2006 Share Posted January 26, 2006 Dla łusek 7,92x57 Mauser w katalogu DWM przypadał numer 571.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 Kucek :) W takim razie usunę aukcje, bo nie chcę nikogo wprowadzać w bląd, w który sam zostałem wprowadzony (ze względu na DWM). Mimo wszystko dowiem sie co to za łuska.PS. z 1938 mam dwie łuski z runami, ale takie trafiają się cześciej niż ta na identyfikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carnicero Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Łuska irańska jest z 1918 roku, na dole zapisano miejsce produkcji- Tehron" (Teheran). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kucek Posted January 26, 2006 Share Posted January 26, 2006 Krychu_Szprotawa, skąd wiesz że ta łuska jest z 1934? Bo na denku nie widać datypozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kucek Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 Ja takiej łuski jak Twoja nie widziałem, mam dwie DWM, niedawno pytałem się na innym forum o nie. Oprócz tego mam oczywiście komplet SS'ek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kucek Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted January 22, 2006 Author Share Posted January 22, 2006 Kucek mam pytanie odnośnie czyszczenia i konserwacji łusek, czego używasz do czyszczenia łusek i do ich polerki? Ja w niektórych przypadkach używam octu i papieru ściernego 2500, oprócz tego pasta polerska, spód łuski zawsze jednak staram się zachować w oryginalnej patynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Krychu_Szprotawa
Wystawiłem na aukcji taką łuskę, chcę się jeszcze upewnić czy to napewno SS, rok prod 1934
Pozdrawiam Krystian
22 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.