maxikasek Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Piszcie do mediów (prasa, TV - a nie wodociągi, elektrownia :-)). Może ktoś się zainteresuje. Nie wazne czy to Fakt" czy Nie" czy rwam".
pppppp Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Napisano 18 Styczeń 2006 http://www.radio.szczecin.pl/index.php?ids=122&idx=122&date=2006-01-18#11200jak widać, a raczej słychać nie wszyscy są świadomi wartosci tych obiejtów...Ponawiam prośbe o udział w sondzie ( po prawej stornie u dołu) www.swinoujscie.com.pli wysyłanie listów z protestami do konserwatora i prezydenta miasta.sekretariat@wkz.szczecin.plprezydent@um.swinoujscie.pl
marraf1 Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Jako Stowarzyszenie Historyczno Turystyczne wysłaliśmy meile do WKZ do włodarzy miasta oraz meile i listy do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa narodowego, ministerstwa rozwoju regionalnego oraz do kancelarii premiera RP. do protesty przyłaczyła sie także strona www.bunkrowiec.pl trzeba temu jakoś wspólnie zaradzić.
yorik Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Ja bym na wszelki wypadek zawiadomił pewne organa. Zaszkodzić nie zaszkodzi a pomóc może. Najwyżej będzie umorzenie.
bombel Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Piotrze trzymam za ciebie kciuki. Moim zdaniem nawet jeżeli nie ma pieniędzy na rewitalizcję fortów to lepiej je zasypać ziemią i zrobić np. miejsce zabaw dla dzieci niż wydawać kupę pieniedzy na ich rozbiórkę. Niech czekają do lepszzych czasów. Niech władze wiedzą że nie chodzi jedynie o pomysły na wydanie kilkudziesieciu milionów złotych aby odbudować fortyfikacje i by cieszył się z tego promil społeczeństwa który jest zboczony na punkcie betonowych budowli.Kolejny przykład z Krakowa. Władze austriackie zrobiły z Wawelu centralny fort twierdzy a na romańskich reliktach postawiły straszące do dzisiaj koszary. Czy na pewno za jakiś czas chcemy aby tak pisano o polskich władzach? Kiedyś te apartamentowce rosypią się w pył (Ytong to nie żelbet) a jacyś archeolodzy pod tym szmelcem odkryją relikty dużo ciekawszych budowli. Oby tak się nie stałoPozdrawiamBombel
mietek Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 2342 - jesli mozesz zeskanuj i wstaw fotke na forum
mirek1973 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Tak trzymac chlopaki - jednak wspolne dzialanie duzo daje , tak prawde zecz powiedziawszy jest tu na tym forum kilkaset osob z calej polski i widac ze takie dzialania odnosza skutek a urzednicze przydupasy boja sie rozglosu stad pomysl moze jakies nowe forum np na ratunek zabytkom gdzie mozna by bylo opisywac i przeciwdzialac takim niszczycielskim ,, zagospodarowaniu,, przez urzedasów - co wy na to?
wit Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Komunę przetrzymało a teraz musi się kruszyć pod tępymi łbami urzędasów. List z protestem wysłałem.
mietek Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Maile ida nawet z tak egzotycznych miejsc jak Filipiny :)
Majorian Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Wysłałem meila z protestem do Prezydenta Szczecina. Może uda się nam postrzymać ten państwowy wandalizm. Pozdrawiam
Forteca Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Protesty nadejdą z rejonu Pribałtyki i z reszty świata zainteresowanej nadbrzeżnymi fortyfikacjami. Przecież turystyka winna bazowć na zabytkach, a nie je niszczyć !
mietek Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 yorik ma racje, jesli bedzie kontynuacja niszczenia, zawsze mozna zlozyc zawiadomienie. A przy aktualnych akcjach typu czyste rece" itp, to moze byc i tak malo przyjemne, nawet gdy bedzie umozone.
melkon Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Polska obladaet unikalnimi pamjatnikami voenoj istorii. Polskie beregovie batarei poslednie, kotorie sohranilis na Baltike. Razrushenie etih batarej est razrushenie evropejskogo kulturnogo istoricheskogo nasledija. Berite primer s vlastej latvijskogo porta Ventspils. Tam beregovaja batareja (1939 4x130 B-13)budet sohranena i ustroen turisticheskij komplex, obrazok zdes http://www.melkon.lv/ru/gal/ventspils3/ventspils3.php?photoID=1079 Yury Melkonov, pisatel, Riga, Latvija. Avtor knigi - Batarei Moonzunda - and knigi Pushki Kurlandskogo berega.www.melkon.lv
maxikasek Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 MAjoran, prezydent Szczecina nic nie ma do Świnoujścia. A znając naszego prezia jak dowie sie że to poniemieckie to sam pojedzie rozbierać :-(.
2342 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Panowie !Byłem dziś na spotkaniu z prezydentem Świnoujścia w sprawie tych nieszczęsnych bunkrów. Nie jest dobrze ale i nie jest źle ! Miejscowi urzędnicy są zaskoczeni reakcją całego środowiska. Nikt nie spodziewał się jego skali. Kwestia Plantagenbatterie" wygląda blado - sprawy poszły za daleko. Zawaliło sprawę biuro WKZ w Szczecinie, miejscowe samorządy i my tu na miejscu też. Od razu nauczka dla wszystkich zainteresowanych - jak macie u siebie takie cacka, już musicie koło tego chodzić ! Ustawa o ochronie zabytków daje różne inne możliwości oprócz ochrony WKZ. Ale najpierw trzeba je do takiej ochrony oficjalnie zakwalifikować. Biurokracja jak wszedzie !Umowy z wykonawcami robót są podpisane i nikt nie chce wyłożyć kasy na zapłacenie kary tytułem ich niedotrzymania. Firma nie będzie się patyczkować tylko poda zleceniodawcę do sądu. Krótka gadka ! Ale jest jeszcze inna koncepcja, na którą władze pójdą - wytypowanie pośród wszystkich fortyfikacji Świnoujścia takich obiektów, które należy bezwzględnie zachować ! Jakaś alternatywa więc jest ! Stanęło na tym ,że kosztem Plantagenbatterie" wpisze się do rejestru zabytków jej bliźniaczą baterię Forst". Jest mozliwość otoczenia opieką /zachowania/ baterii Flak na płw. Mielin, fundamentów radarów Wuerzburg", baterii Goeben" i innych wybranych obiektów, stanowiących spektrum pod względem czasu i architektury. Miasto jest w stanie partycypować w kosztach zinwentaryzowania tych obiektów pod kątem wpisu do rejestru WKZ. Jak dla mnie, jest to rozmowa o wiele konkretniejsza niż wczesniejszy brak rozmowy. Serce boli ! Chciałoby się uratowac wszystko ale realia są bezwzględne. To i tak wielki sukces nas wszystkich i niesamowity precedens w skali całej Polski czy nawet Europy !!!Jutro przyjeżdżają do Świnoujścia urzędnicy z WKZ Szczecin. Będzie rozmowa na ten temat. Dam info wieczorem. Zdjęcie baterii Plantage" podczas strzelania zamieszczę na forum po publikacji prasowej. Pozdrawiam P.L.
beaviso Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Gdyby udało się doprowadzić do tego, co napisał p. Piotr, to byłoby nieźle. Trzymam kciuki!Myślę, że potem należałoby się zastanowić także nad pewnym oznakowaniem i opisaniem takich obiektów, tak by turyści czuli się poinformowani. Weźmy np. taki głupi, niepozorny kawałek betonu jakim jest podstawa radaru W-R. Teraz byle cieć może najwyżej nawrzucać tam puszek po piwie. Ludzie przechodzą obok, nie mając nawet świadomości, że 1500 takich urządzeń funkcjonowało podczas wojny w Europie - 99% z nich w ogóle zapewne neguje niemieckie osiągnięcia w radiolokacji. Warto by pokazać im kilka fotografii, objaśnić proste parametry techniczne, ukazać lokalny wycinek działalności (okolice Szczecina) i wreszcie zrobić strzałkę - Tu stało właśnie coś takiego!" (choć tak prawdę mówiąc to akurat te 2 podstawy trudno przypisać do konkretnej jednostki). Można by same obiekty oznakować symbolicznie, a gdzieś w centralnym punkcie miasta zrobić zbiorczą ekspozycję fotografii, schematów, objaśnień na planszach + foldery. Niech ludziska łażą koło bunkrów i będą poinformowane. A w drodze do/z powrotem wejdą do restauracji, kupią lody, etc. Kurortem turystycznym z niewiadomo jakimi urokami przyrody to Świnoujście nigdy nie będzie, lepiej zatem aby włodarze dbali o stare fortyfikacje na własnym podwórku!Beaviso,chłopiec-radarowiec"
yorik Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Najgorsze jest dla mnie to, ile zabytków jest co roku marnowanych w różnych częściach Polski.Dopiero ta konkretna sprawa przemawia do wyobraźni.W końcu to tylko jeden przykład.Daje pojęcie o skali zjawiska i bezduszności urzędasów.Dopiero,co na WT uratowano Fort".Zgrzytamy zębami, że nie ma Polsce Tygrysów", Panter" i innego cennego złomu.Cwaniaczki nie zasypiają gruszek w popiele...
jaca2003 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 A jak dla mnie to tragedia co się robi aby pozostały jakieś betonowe szkarady.Panowie tam ktoś już teren sprzedał ktoś go kupił pieniążki przeszły z łapki do łapki .Miałby komis samochodowy lub moze jakiś pensjonat dostepny dla........ a WY waszymi PROTESTAMI sprawiliście że czyjeś dzieci będą przymierały z głodu..........Pozdrawiam
yorik Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 A ilu bezrobotnych będzie bez pracy?Dzieciątka będą wyły z głodu bez mleka, którego nie zapwenią im dzielni ojcowie - Polacy.Matki pójdą pod latarnie (jeśli jeszcze nie rozkradzione przez ojców - złomiarzy), kobiety przestraszone, krowy zgwałcone (lużna trawersacja Płonących siodeł")Nie wiem jak Wy ale ja uciekam.
Majorian Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Maxikasku, oczywiście protest wysłałem do Prezydenta Świnoujścia. A z tym Prezydentem Szczecina to chyba z oburzenia i zbulwersowania cała tą sprawą napisałem:/ Pozdrawiam
wars98 Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Witam!2342. Piszesz:>Kwestia Plantagenbatterie" wygląda blado - sprawy poszły za daleko. Zawaliło sprawę biuro WKZ w Szczecinie, miejscowe samorządy i my tu na miejscu też. Od razu nauczka dla wszystkich zainteresowanych - jak macie u siebie takie cacka, już musicie koło tego chodzić ! Ustawa o ochronie zabytków daje różne inne możliwości oprócz ochrony WKZ. Ale najpierw trzeba je do takiej ochrony oficjalnie zakwalifikować. Biurokracja jak wszedzie! Umowy z wykonawcami robót są podpisane i nikt nie chce wyłożyć kasy na zapłacenie kary tytułem ich niedotrzymania. Firma nie będzie się patyczkować tylko poda zleceniodawcę do sądu. Krótka gadka! Ale jest jeszcze inna koncepcja, na którą władze pójdą - wytypowanie pośród wszystkich fortyfikacji Świnoujścia takich obiektów, które należy bezwzględnie zachować ! Jakaś alternatywa więc jest! Stanęło na tym, że kosztem Plantagenbatterie" wpisze się do rejestru zabytków jej bliźniaczą baterię Forst".<Nie dajcie się tam w Świnoujściu wyrolować!!!To, że niemiecki inwestor kupił ten teren nie może jeszcze oznaczać, że za jego euromarki wszystko mu wolno, bo to Polska, a nie Niemcy.Ciekawe, czy w Reichu konserwator by mu pozwolił? Wątpię.A że władze chciały zrobić interes, to ich nie tłumaczy z faktu, że nie dbają o zabytki.Konserwator też dał(a) ciała.Jest jednak furtka pozwalająca próbować ratować zabytek. Jest nią wpis do rejestru!Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami: Do rejestru wpisuje się zabytek nieruchomy na podstawie decyzji wydanej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków z urzędu bądź na wniosek właściciela zabytku nieruchomego lub użytkownika wieczystego gruntu, na którym znajduje się zabytek nieruchomy". To samo tyczy się również wpisu do rejestru historycznego układu urbanistycznego, ruralistycznego lub historycznego zespołu budowlanego.Wojewódzki konserwator zabytków może więc wydać z urzędu decyzję o wpisie takiego zabytku również w przypadku uzasadnionej obawy jego zniszczenia lub uszkodzenia.Reasumując. Nie dajcie się zrobić w ambusa" i naciskajcie na konserwatora w kwestii wpisania baterii Parkowej do rejestru. Niech Niemiaszki zmienią sobie projekt, a zachowają baterię.Pozdrawiamwars98
Grzesio Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 A ja jestem pesymistą - niestety. Może kwestia znajomości obecnej tzw. warszawskiej szkoły konserwacji zabytków. :(Najpierw się zacznie przepychanka na ekspertyzy, czy to jest, czy nie jest zabytek - a procedura wpisu do RZ też trwa, a rozbiórka będzie sobie trwała równolegle (nawet jak odbiorą pozwolenie na prowadzenie robót - będzie się ją kontynuować jako tzw. 'zabezpieczanie placu budowy'. I w efekcie nie wpiszą go w ogóle, a jak nawet wpiszą, to wykreślą na podstawie Art. 13. 1. - abytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru."Choć bardzo chciałbym się mylić - może wszakże Świnoujście to nie Warszawa.PzdrGrzesiu
wars98 Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Witam!Grzesio. Jak się niespróbuje, to nawet nie będzie wiadomo. Myślę, że zawsze warto próbować. WKZ ma możliwości prawne wstrzymania jakichkolwiek prac za nim nie podejmie ostatecznej dycyzji o wpisaniu bądź nie wpisaniu do rejestru. Musi tylko chcieć z nich korzystać. Osobiście mam nadzieję, że tamtejszy konserwator ma choć trochę energii by podjąc działania w tej sprawie. A doping kolegów bunkrowców z Pomorza Zachodniego, w tym tych ze Świnoujścia, może tylko mu pomóc w podjęciu jedynej i słusznej decyzji.Pozdr. wars98 :)
Grzesio Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 A czy ja mówię, że nie trzeba spróbować? ;)Sam mam nadzieję, że się uda.PozdrawiamGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.