okejos Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2005 są przygotowywane na II połowę kwietnia ew długi weekend w maju. informację podajemy teraz aby mozna sobie było zaplanować je w swoim kalendarzu. miejsce spotkania Toruń.zapowiada sie za....sta zabawa + bitwy.. zaparszamy grupy reko wszystkich armii...wiecej informacji wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Czy już wiadomo gdzie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 No to trzeba pewnie się będzie stawić.Lepiej by było w śodku Polski coś takiego zorganizować.Dla innych Toruń może być za daleko umiejscowiony a hobby i tak drogie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 wybierając miejscowość Torun Kierowalismy sie przedewszystkim bazą i mozliwościami terenowymi.do dyspozycji poligon z budynkami lasami i ok 30 bukrów i przychylnosc władz wojskowych. nocleg... super warunki na ok 300 osób w orginalnych izbach wojskowych na fortach które są do naszej całkowitej dyspozycji.wiem ze odległości.. ale tak naprawdę idealnym miejscem był by geograficzny środek Polski :) ale tam nic nie ma.Myslimy ze Pomysły zawodów, mozliwosc porobienia sobie reklamówek i fotek na własne potrzeby oraz BITWA!Lub Bitwy. wynagrodzą To.!Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Możesz po krótce opisać co to są te zawody?? bo pare osób lekko się boi jakichś dziwnych odpustowych imprez :-))pzdrml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 napewno nie bedą to odpustowe imprezki...bedą to konkurencje wojskowo sportowe. niektóre oparte na konkurencjach stosowanych w okersie 1930-1945.plan imprezy w ciągu 1 m-ca max.tak na zachete powiem ze bedzie strzelanie z....np mausa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 He he, niedoczytałem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leiber45 Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 SRH Pomerania 1945 zgłasza swój udział w I ogólnopolskich zawodach grup rekonstrukcji historycznych w Toruniu. Mieliśmy ostatnio przyjemność gościć w forcie nr IV , oraz na poligonie. Organizacja imprezy była bardzo sprawna. Stwierdzam że są tam idealne warunki do przeprowadzenia szkoleń GRH , oraz możliwość realizacji świetnych zdjęć i filmów rekonstrukcyjnych. Pomysł zorganizowania współzawodnictwa wydaje mi się bardzo ciekawy. Zawody strzeleckie, sprawnościowe, bądż inne mogą pomóc nam zweryfikować na ile zdołaliśmy się wcielić" w odtwarzanych przez nas żołnierzy. Po za tym zdrowa i koleżeńska rywalizacja, oraz możliwość spotkania się w jednym miejscu może przyczynić się do pełniejszej integracji naszego środowiska GRH.Marek-Pomerania 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 Jako potencjalny uczestnik chciałbym dorzucić swoje trzy grosze. Byłbym raczej za odejściem od formuły sportowej. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie takich konkurencji, które byłby atrakcyjne dla uczestników. W końcu interesują nas działania wojenne a nie sport czy harcerstwo. Strzelanie oczywiście jest mile widziane, ale raczej jako ciekawostka i sposób na poznanie realiów a nie zawody. Przecież większość z nas nigdy nie strzelała ostrą amunicją. Zamiast tego widziałbym ćwiczenia w ramach grup, bitwy i ewentualnie jakieś podchody pomiędzy grupami. Na końcu oczywiście integracja ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 A ja myślę, że to jest świetny pomysł. :) Naprawdę można wymyśleć sporo różnych ciekawostek dotyczących sprawdzenia poziomu umundurowania, znajomości regulaminów, oraz ogólnego wyszkolenia wojskowego :). Oczywiście odpowiedniego dla każdej z odtwarzanych grup :). To wszystko może pozytywnie wpłynąć na poziom rekonstrukcji w Polsce.Czekam na szczegóły.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 WitamTo jest bardzo dobry pomysł, chociaż raczej był bym skłonny dodatkowo wprowadzenia przedstawień 30 min. Konkretne wydarzenie lub osobę. Ukazanie w sposób profesjonalny scenariusza imprezy. Pomysł na rozwój grup lub stowarzyszeń.Organizacja wystawy? Tylko ja się zastanawiam. Kto miałby być w komisji i kto będzie wprowadzał regulamin Reco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 Czy będą może rycerze spod Grunwaldu lub wojska Napoleona? A może chociaż woje Mieszka I byłoby razniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 Hhehe chcialbym to zobaczyc na zywo ,podstarzalych tatuskow z brzuchalami od piwska i studencikow w okularkach w mundurkach feldgrau .A jakie przykladowo bedą konkurencje na tych hehe igrzyskach " ????Proponuje konkursy zaczerpnac z filmu pt Rejs".Reasumujac jestem za ,a nawet przeciw,moze nie bede brac udzialu czynnego ale bede widzem .Mam nadzieje ze nie dostanr koejnej kartki od moderatorow za ten tekst :\\pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancer Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 pierwszym konkursem to bedzie stara dyscyplina którą uprawiało ZOMO. biedzie to sciezka zdrowia dla PIK'a!!! myslie ze chłopaki sie postaraja:DDDDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancer Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 a co do tatusków z brzuchami i studencików...moze w 39 niemieckie wojsko wyglądało zgrabnie (nie liczać tyłowych oddziałów) ale 43-45 brali wszystkich kto mógło udzwignąć karabin zwłaszcza do wehrmacht'u.słyszłem ze to ma byc w duzej mierze zamknieta impra ze wzgledu na wojskowe srodki pozoracji pola walki i bron. przewidzana jaest jedna bitwa pod publikę na miescie (forty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
willi Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Panowie,Chciałbym i ja dodać od siebie kilka spostrzeżeń związanych z planowanymi na przyszły rok zawodami, choć w moim odczuciu, bardziej manewrami z elementami rywalizacji.Plan takiej imprezy narodził się w Toruniu, podczas grudniowych ćwiczeń na miejscowym poligonie (szerzej o tym, w wątku o zimowych ćwiczeniach), bo klimat do rekonstrukcji jest tam wyjątkowy. Chyba każdy kto wtedy był na imprezie, wracał zadowolony i to potwierdzi. Rozmawialiśmy o tym wieczorem po całodziennym działaniu na poligonie i osoby, które Nas zaprosiły, zasugerowały, że zrobienie czegoś podobnego na o wiele większą skalę jest jak najbardziej możliwe. W związku z tym padł pomysł, aby zorganizować coś w rodzaju zlotu, gdzie można będzie zrobić inscenizację, a obok tego, także dać grupom czas na ćwiczenia indywidualne i połączyć to właśnie z „zawodami”.Ma się to opierać na czymś w rodzaju rywalizacji pomiędzy pododdziałami gdzie będzie miejsce na działania w terenie, wykazanie się wiedzą historyczną, coś na strzelnicy itd. Jest również zamiar, aby wyjść po południu na poligon i spędzić na nim całą dobę, szukając się nawzajem, organizując zasadzki, stworzyć coś na kształt linii frontu, gdzie grupy niemieckie będą miały naprzeciw siebie aliantów. Mówiło się o pokazie musztry, rzucie granatem, wykrywaniu min itd. Myślę, że jest tu miejsce na pomysły, bo ja osobiście uważam, że spotkanie właśnie w forcie (modelowe miejsce !!!!), w takiej formule, byłoby bardzo ciekawe i służyłoby integracji grup z jednoczesnym podszlifowaniem umiejętności bądź ich sprawdzeniem.No i jeszcze rekonstrukcja. Podsumowując, pomysł bardzo ciekawy a miejsce wprost wymarzone. Popieram razem z innymi, którzy byli w Toruniu. O życzliwości ludzi, którzy zajmują się tym tematem w Toruniu, z Maćkiem na czele, nie wspominając. PozdrawiamWilli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.