meserek Napisano 25 Październik 2005 Autor Share Napisano 25 Październik 2005 WitamCzy ktoś z forumowiczów dysponuje może jakimiś rysunkami, tudzież zdjęciami, pokazującymi wygląd zamka, spustu, kolby i całej reszty działka Puteaux, znajdującej wewnątrz wieży dowolnego pojazdu z takim uzbrojeniem ? Przekopałem internet, ale nic konkretnego nie znalazłem, zaś w dostępnej mi literaturze też nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Bo jest tylko jedna rzecz jak został do tej chwili znaleziona o tym działku - regulamin uzytkowania i konserwoania z rysunkami - Warszawa 1937r. Byc może wkrótce nakładem Wydawnictwa Polonia Militaris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Coś nie coś znajdziesz tuhttp://derela.republika.pl/weapl2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meserek Napisano 26 Październik 2005 Autor Share Napisano 26 Październik 2005 Czyli pozostaje narazie uzbroić się w cierpliwość i czekać.Fiku - dzięki, ale od tej strony rozpoczynałem poszukiwania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 Armatka czołgowa 37 mm wz. 18 systemu Petaeux". Warszawa 1932. Ministerstwo Spraw Wojskowych.Sygnatura Centralnej Boblioteki Wojskowej 23290Może jeszcze w Instrukcja strzelecka czołgów". Warszawa 1932Sygnatura CBW 23301 i 103387Następne Regulamin broni pancernej. Armatka samochodowa 37 mm wz. SA. Opis i utrzymanie sprzętu." Warszawa 1938Sygnatura CBW 23370 i 302431Regulamin czołgów. Część 3. Opis sprzętu."Sygn. CBW 100296 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Na ebay znalazlem taka fotke z opisem ze Polska ale czy to 37mm czy 47mm nie jestem w stanie zidentyfikowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gros Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 Wyciągnięte z czołgu razem z FM-31.Troche krótka lufa tego działka, potem wprowadzili dłuższą.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 gros, ale kolega pytał o armatkę sa.18 z polskich pojazdów, a to jest zdjecie armatki Puteaux SA.18 L/32 z Renault R-35 . W sumie niby tez były, ale jednak........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meserek Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2005 Ta fotka tez się przyda, w końcu R-35 mieliśmy na uzbrojeniu :) Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 sory za slaba jakosc, ale zdjecie zdjecia...Puteaux wz 18 montowany w samochodzie pancernym wz 29pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 jeszcze takie cos znalazlem http://derela.republika.pl/weapl2.htm#armpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzl Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 Ja o tym typie uzbrojenia przegadałem z Francuzami kilka dobrych tygodni, ale też żadnych rysunków, czy zdjęć nie otrzymałem.Informacje o naboju burzącym Mle 1916 używanym w armacie Puteaux SA 18:Masa naboju: 760 gramMasa pocisku: 555 gramMasa ładunku wybuchowego: 30 gramRodzaj ładunku wybuchowego: melinitePrędkośc początkowa pocisku: 365 m/sZapalnik uderzeniowyInne źródła podają: masa pocisku 560 gram, prędkość początkowa pocisku 367 m/sInformacje o naboju burzącym Mle 1892 używanym w armacie Puteaux SA 18:Masa naboju: 720 gramMasa pocisku: 500 gramMasa ładunku wybuchowego: 15 gramRodzaj ładunku wybuchowego: melinitePrędkośc początkowa pocisku: 388 m/sZapalnik uderzeniowyInne źródła podają: masa pocisku 510 gram, prędkość początkowa pocisku 390 m/sPrzebijalnośc pociskiem przeciwpancernym:100 metrów płyta pancerna nachylona pod katem 30* o grubości 18 mm500 metrów płyta pancerna nachylona pod kątem 30* o grubośi 12 mm1000 metrów pancerna nachylona pod katem 30* o grubości 7 mmPrzebijalność płyty pancernej ustawionej pionowo:100 metrów 21 mm500 metrów 15 mm100 metrów 10 /9?/ mmmUżycie bojowe we wrześniu 1939:Kamionka Strumiłowska 22 wrzesień, użycie czołgów Renault R 35, które atakowały czołgi niemieckie /brak określenia typu/ z jak najmniejszej odległościUWAGA! Francuzi mocno eksperymentowali na początku lat trzydziestych z pociskiem do Puteaux, utwardzając jego powierzchnię, nakładając czepiec balistryczny,modyfikując i zwiększając ładunek miotający. Parametry tych pocisków są oczywiście inne. Noszą one oznaczenie Mle 193...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 22:03 20-12-2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Fotki od znajomwego z Francj.Opisy jak w tytulach zdjec:37mm SA18 and coaxial MG dismounted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 37mm SA18 and coaxial MG dismountedNa stole celownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 wieza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 R35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Meserku, opowiedz mi wlasnymi słowami, co chcesz zrobic z napływającymi, jak widać, materialami. Czy zmierzasz do zrobienia rysunkow technicznych dzialka, a jesli tak, to dla jakiej skali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meserek Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 Już odpowiadam - wysyp zdjęć nastąpił w momencie, gdy już było troche za późno - bynajmniej nie mam tego za złe osobom wrzucającym w tym wątku zdjęcia działka - wręcz przeciwnie - dziękuje za pomoc i zainteresowanie. Mianowicie od pewnego czasu projektowałem model kartonowy samomochodu wz.28, zamierzeniem było możliwość wyposażenie go zarówno w km Hotchkiss (tutaj nie ma większego problemu ze zdjeciami), jak i w działko. Termin zakończenia projektu wymusił pewne uproszczenia i oparcie się na materiałach jakie udało mi się do tamtego czasu zdobyć - działko odtworzyłem bazując głównie na zdjęciu z TBiU. Po dzisiejszej porcji zdjęć, to kto wie, może skuszę się na model R-35 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolega deutsch Napisano 23 Kwiecień 2007 Share Napisano 23 Kwiecień 2007 A ile ich bylo w 1939 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meserek Napisano 23 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2007 Masz na myśli samochody wz.28 ?Jeśli tak, to z tego co jest tutaj: http://derela.republika.pl/wz28pl.htm wynika, że do września przetrwały 3 sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 23 Kwiecień 2007 Share Napisano 23 Kwiecień 2007 Jeszcze ten adres http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/puteaux.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolega deutsch Napisano 24 Kwiecień 2007 Share Napisano 24 Kwiecień 2007 Nienie, nie mam namylsli samochodów z.28, których zreszta przetrwalo piec, lecz dzialek Puteaux dla piechoty/KOP. Bo ile tych w wozach to wiadomo, ale ile bylo tych na podstawach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 Chodzi ci o coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 fajne zdjęcia akagi, szkoda ze słabo widac samo działkoz którego roku te fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.