Jump to content

Hubal

Recommended Posts

Nie znam Języka niemieckiego, nie mogę więc przetłumaczyć komentarza na odwrocie zdjęcia, ale moim zdaniem to mjr. Dobrzański ps. ,,Hubal''. Pasuje mi kożuch, broda i furmanka. Zgodnie z przekazami, po zastrzeleniu, wrzucili jego ciało na furmankę. Gdzieś już też widziałem na forum zdjęcie ciała Majora w otoczeniu Niemców. Tam tez miał kożuch i brodę. Jak dla mnie wszystko pasuje. To może być kolejne zdjęcie z serii, jakie Niemcy wtedy zrobili.

pozdr
w

Wiadomo, że zwłoki Hubala Niemcy przewieźli furmanką do Poświętnego. Tam ciało przeniesiono na ciężarówkę i przewieziono do koszar w Tomaszowie Mazowieckim, złożono w działowni. Potem zakopano.
2 zdjęcia odnalezione 3 lata temu w Wiedniu każą postawic hipotezę, że zwłoki mogły byc odkopane przez Gestapo wywiezione w nieznanym kierunku. Następnie spalone.
Jedno ze zdjęc wtedy znalezione, było podpisane Polski generał zastrzelony przez patrol 30 IV 1940 roku". Przedstawiało majora na gałęziach, jakby w przygotowaniu do spalenia.
To na e-bayu b.ciekawe, prawdopodobnie przedstawia majora na ciężarówce, chociaż mam wątpliwości, bo jest jakby za wysoko w stosunku stojacych żołnierzy . Jutro będę się widział z tłumaczem przysięgłym z j.niemieckiego :) , podpis pod zdjęciem zapewne więc rozszyfrujemy :)

• 6 months later...
Tak to Hubal , żadnych wątpliwości , nawet rany widać w tym samym miejscu jak na innych znanych zdjęciach . Co do napisu to taka była legenda za życia m-jra , że Niemcy mogli go pomylić z generałem , a jeżeli chodzi o miejsce to rejon gdzie zginął podlegał pod Łódź .

• 3 years later...
  • 1 month later...
Pewnie większość wie, kto to był major Henryk Dobrzański, pseud. Hubal"... Dzisiaj przypada rocznica śmierci majora Hubala" pod Anielinem. Niestety chyba mało kto o tym pamięta, nawet w kalendarium na stronie głównej nic nie ma... Według mnie powninniśmy pamiętać o ludziach, którzy nie zostawili ojczyzny i polegli z bronią w ręku.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information