samun1 Napisano 13 Październik 2005 Autor Napisano 13 Październik 2005 z ebay.. zdjecie piszą że to polski generał nie jestem pewny,ale to chyba maj.H.Dobrzański.... może ktoś przetłumaczy opis tego zdjęcia...
wędrowiec39 Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 Nie znam Języka niemieckiego, nie mogę więc przetłumaczyć komentarza na odwrocie zdjęcia, ale moim zdaniem to mjr. Dobrzański ps. ,,Hubal''. Pasuje mi kożuch, broda i furmanka. Zgodnie z przekazami, po zastrzeleniu, wrzucili jego ciało na furmankę. Gdzieś już też widziałem na forum zdjęcie ciała Majora w otoczeniu Niemców. Tam tez miał kożuch i brodę. Jak dla mnie wszystko pasuje. To może być kolejne zdjęcie z serii, jakie Niemcy wtedy zrobili.pozdrw
Jeager Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 Polski ohaterski-generał" poległy w lasach (...)Został w lasach koło (...) - reszty nie mogę rozczytać... chyba ma ten charakterystyczny szalik?
Boruta Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Lodsch, czyli Łódź, wtedy jeszcze nie było Litzmannstadtu ;-)).Pozdrawiam
revolt Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 to jest Hubal". Ja po jego wydzielonym oddziale WP, mam pudełko na telefonik polowy:)
tosh Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 witamgdzies juz widzialem to zdjecie i faktycznie przedstawia poleglego Hubala".pzdr
Boruta Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Podobno leży na cmentażu garnizonowym.Pozdrawiam
Benny Hill Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 WitamGdzies czytalem, ze w Austrii podczas remontu jakiegos domu odnaleziono zdjecia i dokumenty niemieckie dotyczace Hubala". Podobno cialo Hubala" zostalo przez Niemcow spalone.Pozdrawiam
Jeager Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 albo Łódź albo Hubal, chyba że wychodzimym z założenia, ze autor zapisku nie miał pojęcia o geografii
KZ Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Wiadomo, że zwłoki Hubala Niemcy przewieźli furmanką do Poświętnego. Tam ciało przeniesiono na ciężarówkę i przewieziono do koszar w Tomaszowie Mazowieckim, złożono w działowni. Potem zakopano. 2 zdjęcia odnalezione 3 lata temu w Wiedniu każą postawic hipotezę, że zwłoki mogły byc odkopane przez Gestapo wywiezione w nieznanym kierunku. Następnie spalone.Jedno ze zdjęc wtedy znalezione, było podpisane Polski generał zastrzelony przez patrol 30 IV 1940 roku". Przedstawiało majora na gałęziach, jakby w przygotowaniu do spalenia.To na e-bayu b.ciekawe, prawdopodobnie przedstawia majora na ciężarówce, chociaż mam wątpliwości, bo jest jakby za wysoko w stosunku stojacych żołnierzy . Jutro będę się widział z tłumaczem przysięgłym z j.niemieckiego :) , podpis pod zdjęciem zapewne więc rozszyfrujemy :)
bolas Napisano 15 Październik 2005 Napisano 15 Październik 2005 z tą Łodzią nie jest tak źle - a tam jest napisane że w lasach pod Łodzią ... a Poświetne/Anielin to jakies max 50-60km od obecnych granic Łodzi ...
kolekcj Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 W Archiwum Państwowym w Kielcach leży taki oto ciekawy dokument. Musiałem podzielić skan na 3 części bo się nie mieścił.
acer Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 100 % HubalWątek był szczegółowo wałkowany :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=271124#311366
pavelock Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Tak to Hubal , żadnych wątpliwości , nawet rany widać w tym samym miejscu jak na innych znanych zdjęciach . Co do napisu to taka była legenda za życia m-jra , że Niemcy mogli go pomylić z generałem , a jeżeli chodzi o miejsce to rejon gdzie zginął podlegał pod Łódź .
leszek01 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 NAC - Ciało mjr. Henryka Dobrzańskiego ps. "Hubal spoczywające na ziemi"
leszek01 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 NAC - Ciało mjr. Henryka Dobrzańskiego ps. "Hubal i żołnierze niemieccy"
leszek01 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 fotka zamieszczona wcześniej na Forum Odkrywcy
dominik.zd Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Pewnie większość wie, kto to był major Henryk Dobrzański, pseud. Hubal"... Dzisiaj przypada rocznica śmierci majora Hubala" pod Anielinem. Niestety chyba mało kto o tym pamięta, nawet w kalendarium na stronie głównej nic nie ma... Według mnie powninniśmy pamiętać o ludziach, którzy nie zostawili ojczyzny i polegli z bronią w ręku.
miszka7-1 Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 Byli tacy co pamiętali i byli pod Szańcem oddać cześć. 24.04 i 30.04.Przez wydarzenia ostatnie (wiadome wszystkim) uroczystości oficjalne odbędą się 30.05.2010r. i będą raczej dość ubogie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.