Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna carska blaszka z Suwałk

simon07

Pytanie

Witam - dziś z carskich miejscówek wylazło mi to. Mam zepsutą cyfrówkę więc chwilowo obrazek. Brak liter rosyjskich. Tylko cyfry. Znaleziona w Suwałkach. Jakiś ersatz? Zapomniałem dorysować -- w górnym rogu dziurka. Czcionka cyfr - na bank carska. Wszelka pomoc mile widziana. Niebieskie plamki - to resztki białawej farby... Ot, zagwostka....

thx simonez

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobne wydają się dwie wersje:
1. carska - cyfra 157 może teoretycznie oznaczać 157 Imeretyński pp stacjonujący przed 1914 w Bobrujsku i wchodzący w skład 1 brygady 40 DP, IV korpusu w Mińsku. Po wybuchu I wojny IV Korpus przydzielony został do Armii gen. Rennenkampfa i brał udział w operacji na Prusy Wschodnie. Niestety dokładnych miejsc jego działań oraz tego czy był w Suwałkach nie udało mi się ustalić.
2. sowiecka z okresu tzw. pierwszego sowieta (1939 rok). Otóż jak pisze Włodzimierz Kowalski w książce U polskich stoim granic... Opowieść o żolnierzach baonu KOP Sejny" Suwałki 1999, 24 września 1939 roku do opuszczonych przez oddziały polskie Suwałk wkroczyły oddziały sowieckich 109 i 157 pułków piechoty oraz grupa pancerna mjr Bogdanowa.
Informacja ta może być jednak nieścisła. Czesław Grzelak w pracy Kresy w czerwieni" Warszawa 1998 podaje że Suwałki zajęły 109 pułk kawalerii oraz wspomniana grupa mjr Bogdanowa, po 27 września zastąpione przez 245 pułk strzelecki. W odróżnieniu od Wł. Kowalskiego, Grzelak w przypisach powołuje się na wojskowe dokumenty sowieckie.
Informacji o pobycie 157 pułku w Suwałkach brak także w źródłowym opracowaniu Dziennik działań bojowych frontu Białoruskiego we wrześniu 1939 r." Warszawa 1998 - szczegółowo, dzień po dniu, relacjonującym działania wojsk sowieckich. We wspomnianym Dzienniku wymieniany jest 157 pułk piechoty operujący ok. 18 wrzesnia w okolicach Wilna. O jego dalszych działaniach brak informacji, niewykluczone więc że w późniejszym okresie skierowany został do Suwałk, niestety są to tylko niepotwierdzone przypuszczenia.
Sowieci odstąpili Suwalki Niemcom w początku października 1939.

Witam - dziś z carskich miejscówek wylazło mi to. Mam zepsutą cyfrówkę więc chwilowo obrazek. Brak liter rosyjskich. Tylko cyfry. Znaleziona w Suwałkach. Jakiś ersatz? Zapomniałem dorysować -- w górnym rogu dziurka. Czcionka cyfr - na bank carska. Wszelka pomoc mile widziana. Niebieskie plamki - to resztki białawej farby... Ot, zagwostka....

thx simonez

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie