Skocz do zawartości

W sprawie pojazdów z Warmii

Piotr Maszkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W ostatnim czasie redakcja odbyła się podróż w okolice Olsztyna. Nieustannie pilotujemy sprawę dwóch pojazdów, zarówno Jagdpanzera spod Górowa Iławeckiego jak i Jagdpanthery spod Jonkowa. Mamy dwie informacje, zaczniemy od tej dobrej. Wszystko jest na jak najlepszej drodze do sfinalizowania sprawy Jagdpanthery. Wójt gminy okazał się wielkim pasjonatem militariów i jednocześnie znawcą przebiegu działań wojennych na Warmii w 1945 roku. Jest żywotnie zainteresowany w pozytywnym obrocie sprawy. Właściwie w tej chwili jedyną przeszkodą są zalegające na stanowisku niewybuchy i niewypały, które czekają na usunięcie. Zresztą nastąpi to w najbliższym czasie.
Gorzej mają się sprawy z Jagdpanzerem spod Górowa Iławeckiego. Niestety mimo wstępnych deklaracji ze strony starostwa, urząd ten raczej cały czas nie jest w stanie wydać stosownych decyzji bez spełnienia coraz to nowych wymagań. Mnożą się problemy odnośnie dokumentacji technicznej mostku, koniecznej do wydobycia „jaga”, sposobu realizacji przedsięwzięcia i przywrócenia obiektu do stanu pierwotnego, konieczny jest nadzór budowlany, w dodatku pojawiły się spory kompetencyjne, kto ma być odpowiedzialny za przebieg prac.
Redakcja „Odkrywcy” nie ustaje jednak w staraniach, aby spełnić wszelkie stawiane wymagania. Jesteśmy w ciągłym kontakcie zarówno ze starostwem jak i stowarzyszeniem Dreyse, starając się wypracować wspólny, korzystny dla wszystkich stron sposób rozwiązania tej sprawy. O postępach będziemy informować na bieżąco.

Serdecznie pozdrawiam

Piotr
Maszkowski
Napisano
to byl podstawowy warunek podjecia jakichkolwiek dzialan - przynajmniej w przypadku pojazdu spod gorowa

swoja droga chlopaki nie maja 600zl na projekt mostku ktory musza zlecic olsztynskiemu architektowi do wykonania - to konieczne do podjecia jakichkolwiek dzialan. moze jakis sponsoring? :) ja chetnie bym sie zlozyl
Napisano
Pytanie do osób będących w temacie Górowa.
Czy skucie betonowego koryta było zamierzonym posunięciem ?. Bo ten widok trochę mnie zdziwił.
Z szacunkiem
Adam
  • 2 years later...
Napisano
Dobrze że coś się dzieje i redakcja coś sama od siebie. Kiedyś coś pytałem o Jonkowo i nic, ale to dawne czasy. Informujcie dalej,ok.
Pozdr
Napisano
Nie jestem zoriętowany w temacie tych pojazdów.
Czy mógłby któryś z forumowiczów napisać coś więcej o tych działach pancernych.
Z góry dziękuje!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie