Piotr Maszkowski Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 W ostatnim czasie redakcja odbyła się podróż w okolice Olsztyna. Nieustannie pilotujemy sprawę dwóch pojazdów, zarówno Jagdpanzera spod Górowa Iławeckiego jak i Jagdpanthery spod Jonkowa. Mamy dwie informacje, zaczniemy od tej dobrej. Wszystko jest na jak najlepszej drodze do sfinalizowania sprawy Jagdpanthery. Wójt gminy okazał się wielkim pasjonatem militariów i jednocześnie znawcą przebiegu działań wojennych na Warmii w 1945 roku. Jest żywotnie zainteresowany w pozytywnym obrocie sprawy. Właściwie w tej chwili jedyną przeszkodą są zalegające na stanowisku niewybuchy i niewypały, które czekają na usunięcie. Zresztą nastąpi to w najbliższym czasie. Gorzej mają się sprawy z Jagdpanzerem spod Górowa Iławeckiego. Niestety mimo wstępnych deklaracji ze strony starostwa, urząd ten raczej cały czas nie jest w stanie wydać stosownych decyzji bez spełnienia coraz to nowych wymagań. Mnożą się problemy odnośnie dokumentacji technicznej mostku, koniecznej do wydobycia „jaga”, sposobu realizacji przedsięwzięcia i przywrócenia obiektu do stanu pierwotnego, konieczny jest nadzór budowlany, w dodatku pojawiły się spory kompetencyjne, kto ma być odpowiedzialny za przebieg prac.Redakcja „Odkrywcy” nie ustaje jednak w staraniach, aby spełnić wszelkie stawiane wymagania. Jesteśmy w ciągłym kontakcie zarówno ze starostwem jak i stowarzyszeniem Dreyse, starając się wypracować wspólny, korzystny dla wszystkich stron sposób rozwiązania tej sprawy. O postępach będziemy informować na bieżąco.Serdecznie pozdrawiamPiotrMaszkowski
les05 Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Cieszę się że ktoś przy tym czuwa. Może doczekamy się że jagi wyjadą na powierzchnię. Oby jak najszybciej.
robGD Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Dobrze by też było, jakby nie wycofały się na z góry upatrzone pozycje, czyli za Odrę. Jak wiele innego sprzętu.
Frozzer Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 to byl podstawowy warunek podjecia jakichkolwiek dzialan - przynajmniej w przypadku pojazdu spod gorowaswoja droga chlopaki nie maja 600zl na projekt mostku ktory musza zlecic olsztynskiemu architektowi do wykonania - to konieczne do podjecia jakichkolwiek dzialan. moze jakis sponsoring? :) ja chetnie bym sie zlozyl
stug IV Napisano 8 Październik 2005 Napisano 8 Październik 2005 Jestem architektem , jeżeli może to wam pomóc w wydobyciu -projekt mostku mogę zrobić for free "kontakt na priva
julianni Napisano 8 Październik 2005 Napisano 8 Październik 2005 ciesze sie ze cos sie dzieje :)a z Górowem straszna lipa :( moja rodzina z tamtad pochodzi wiec tym bardziej drazni mnie obrot spraw.pozdro. Julek
U96 Napisano 8 Październik 2005 Napisano 8 Październik 2005 Pytanie do osób będących w temacie Górowa. Czy skucie betonowego koryta było zamierzonym posunięciem ?. Bo ten widok trochę mnie zdziwił.Z szacunkiem Adam
zyziu Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Cześć.Mieszkam 13 km od Jonkowa i trochę chodzę z solarisem. Nie są to jedyne czołgi w okolicy....
skyluke Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 Dobrze że coś się dzieje i redakcja coś sama od siebie. Kiedyś coś pytałem o Jonkowo i nic, ale to dawne czasy. Informujcie dalej,ok. Pozdr
lurgal Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 Wspaniale, że ktoś trzyma rękę na pulsie:)
wm71 Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Nie jestem zoriętowany w temacie tych pojazdów.Czy mógłby któryś z forumowiczów napisać coś więcej o tych działach pancernych.Z góry dziękuje!
FoKa Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=135430#546408Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.